Το να καταγράφεις τις ιδέες σου με μολύβι έχει άλλη χάρη, σχεδόν ποιητική (Φωτογραφία: nytimes.com).

Αυτό που σου λείπει με τον υπολογιστή είναι ότι δεν έχεις να μασουλήσεις την άκρη του μολυβιού σου.

Ένα ξύλινο μολύβι είναι το υπέρτατο εργαλείο βάσης. Κι ένα σκίτσο της προκοπής απαιτεί ένα καλό μολύβι. Διότι θα έχουμε ατυχήματα στη διαδρομή. Συν ότι θα μας πιάσουν τα νεύρα μας, έχοντας κάνει ανύπαρκτη οικονομία. Επιλέξτε μόνον εκείνα τα μολύβια που σας είναι πραγματικά χρήσιμα (μια 6άδα, όχι παραπάνω), αλλά κι αυτά που ταιριάζουν στο σχεδιαστικό ύφος σας. Και, κατά προτίμηση, εξάγωνα, ώστε να μη γλιστράνε στο τραπέζι, να πέφτουν και να σπάει η μυτούλα τους.

Tα «GraphWood» (4Η-9Β) της Caran d’Ache. Μολύβια με χοντρή μύτη και ακριβή τιμή (Φωτογραφία: carandache.com).

Πρώτο βασικό κριτήριο επιλογής ενός μολυβιού είναι η «σκληρότητά» του.

Πρώτο βασικό κριτήριο επιλογής είναι η «σκληρότητα». Η γκάμα της είναι ευρύτατη -μπορεί να κυμαίνεται από 15 έως 22 βαθμούς. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει και ο βαθμός που αναγράφεται να ανταποκρίνεται στην αλήθεια, το ξύλο να είναι καλής ποιότητας (κατά προτίμηση από κέδρο), ώστε να μη σκίζεται, και τα μολύβια που βρίσκονται στα δύο άκρα της παλέτας να είναι αξιοποιήσιμα. Οπότε, πρώτα δοκιμάζουμε…

Tα μολύβια «Hi-Uni» της ιαπωνικής Mitsubishi.

Παρένθεση εδώ: Η αγορά μιας πλήρους γκάμας είναι παντελώς άχρηστη· μολύβια έξι βαθμών σκληρότητας σας καλύπτουν πλήρως. Που τα συμπληρώνετε με μολύβια με χοντρή μύτη, καθώς κι ένα κατάμαυρο (χρώμα που από μόνος του ο γραφίτης δεν πετυχαίνει), του τύπου «pierre noire» (μολυβδοκάρβουνο).

Ένα ξύλινο μολύβι υψηλής ποιότητας κοστίζει περί τα €1,50, το πολύ €1,75.

Ένα δεύτερο κριτήριο είναι η τιμή. Ένα ξύλινο μολύβι υψηλής ποιότητας κοστίζει περί τα €1,50, το πολύ €1,75. Αν δώσετε κάτω από €1: Κατά πάσα πιθανότητα το ξύλο δεν θα είναι καλής ποιότητας και θα δυσκολεύεστε στο ξύσιμο. Οι μύτες θα σπάνε εύκολα και θα περνάτε τον καιρό με την ξύστρα, αντί να γράφετε ή να σχεδιάζετε. Τα μολύβια θα μικραίνουν ταχύτερα, αν εντωμεταξύ δεν έχουν σκιστεί στα δύο. Ακόμα και το σκίτσο σας μπορεί να καταστρέψετε.

Η μόνη αξιόπιστη μάρκα κάτω του €1 είναι η τσέχικη Koh-l-Noor (Φωτογραφία: eshop.koh-i-noor.eu)

Η μόνη αξιόπιστη μάρκα κάτω του €1, απ’ όσο ξέρω, είναι η τσέχικη Koh-l-Noor, με το μολύβι της «Toison d’or 1900» στα €0,75-0,85, ανάλογα με τη σκληρότητα, αλλά σε πακέτο των 12. Είναι καλής ποιότητας, χωρίς ωστόσο να συγκρίνεται μ’ ένα «Castell 9000» της Faber-Castell ή ένα «Mars Lumοgraph» της Staedtler.

Άλλες αξιόλογες μάρκες που μπορούμε να βρούμε στην Ελλάδα είναι:

– Τα πολύ μαλακά μολύβια γραφίτη Conté à Paris (3Η-6Β)
– Tα «GraphWood» (4Η-9Β) της Caran d’Ache. Μολύβια με χοντρή μύτη και ακριβή τιμή (περί τα €3)
– Tα «Hi-Uni» της ιαπωνικής Mitsubishi. Η ευρύτερη γκάμα μολυβιών (10Η-10Β). Εξαιρετικής ποιότητας, αλλά δυσεύρετα.

Ο βαθμός σκληρότητας συμβολίζεται με τα γράμματα «Η» (Hard) και «Β» (Black), των οποίων προηγείται ένας αριθμός (από το 1 έως το 10).

Το «Castell 9000» της Faber-Castell.

Έχετε υπ’ όψιν ότι η μύτη ενός μολυβιού είναι καμωμένη από ένα μείγμα αργίλου και γραφίτη σε ποικίλες αναλογίες. Έτσι προκύπτει η κλίμακα σκληρότητας διεθνώς. Ο βαθμός σκληρότητας συμβολίζεται με τα γράμματα «Η» (Hard) και «Β» (Black), των οποίων προηγείται ένας αριθμός (από το 1 έως το 10). Στα μαλακά μολύβια, που γλιστράνε απαλά πάνω στο χαρτί γραφής, έχει προστεθεί κερί στο μείγμα. Η τραχύτητα της μύτης προέρχεται από την άργιλο, αλλά κι από την καθαρότητα του γραφίτη.

Η διαβάθμιση της σκληρότητας κλιμακώνεται από τα 10Η έως τα 10Β, περνώντας από τα F (Fine point) και ΗΒ στο μέσον της γκάμας. Το 10 είναι σχετικά σπάνιο και συνήθως βρίσκεις γκάμες που δεν ξεπερνούν τα 6Η (για τα σκληρά και γκρίζα μολύβια) και 8Β (για τα μαλακά και μαύρα μολύβια).

 

Διαβάστε ακόμα: Οι ποιητές για το μολύβι.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top