Από το Oμάν του Amouage στην Aγγλία του Floris.

Η ιστορία των πόλεων γράφεται μέσα από τις πολυδιάστατες σχέσεις των ανθρώπων τους τόσο μεταξύ τους όσο και με το χώρο, ιδωμένο σαν μια ζωντανή ροή παρά ως ένα ακίνητο τοπίο. Σε αυτές ευδοκίμησαν, ήδη από την αρχαιότητα, καινοτομίες και άλματα αλλά και δραστηριότητες που κάποιες φορές ήταν τόσο αδιαπραγμάτευτες ώστε έφτασαν να συνδέσουν τη μοίρα τους μαζί τους, όπως η Αμβέρσα με το εμπόριο διαμαντιών, το Κόμο με τα μετάξια του, το Μπορντώ με τα κρασιά του και βέβαια η Γκρας με τα αρώματά της και η Κολωνία με την κολόνια.

Κι έτσι το Παρίσι μπορεί να πιστώνεται ως αρωματικό λίκνο, όμως η τέχνη της αρωματοποιίας δεν έχει πατρίδα. Το ταξίδι άλλωστε έχει ξεκινήσει από πολύ παλιά: από τους Άραβες που πρόσθεσαν το οινόπνευμα στις συνθέσεις, τους φαρμακοποιούς του Μονπελιέ που ήδη από τον 13ο αιώνα πειραματίζονταν με τα μυστικά των συστατικών έως τη Γρανάδα και τη Σεβίλλη, που έγιναν τα πρώτα ευρωπαϊκά επίκεντρα των αρωμάτων.

Το Acqua di Santa Maria Novella ή αλλιώς Acqua della Regina ήταν το πρώτο που άρωμα της Officina Profumo-Farmaceutica di Santa Maria Novella.

Η Officina Profumo-Farmaceutica di Santa Maria Novella ιδρύθηκε το 1221 στη Φλωρεντία.

Φλωρεντία – Santa Maria Novella

Ναι, είναι η πατρίδα της Αναγέννησης, ναι είναι η αρχιμαστόρισσα των δερμάτινων ειδών, ναι υπήρξε η αφετηρία του έτσι κι αλλιώς φλωρεντίνου σχεδιαστή των ψυχεδελικών prints Emilio Pucci. Εδώ όμως γεννήθηκε η παλαιότερη αρωματοποιία της Ευρώπης, μεταξύ τοσκανικών κήπων και ψαλμωδιών από Δομηνικανούς μοναχούς. Ο λόγος για την Officina Profumo-Farmaceutica di Santa Maria Novella που ιδρύθηκε το 1221.

Φλωρεντία: η πατρίδα της Αναγέννησης και όχι μόνο (φωτογραφία: timeout.com).

Πέρα από τη διάσημη εκκλησία την οποία κοσμούν έργα του Τζιότο και του Μαζάτσιο, μεταξύ άλλων, στη via della Scala βρίσκεται το εμβληματικό παρεκκλήσι του San Nicolo το οποίο ήδη από το 1847 έγινε η «μπουτίκ» της Officina.

Το μυστηριώδες Tabacco Toscano, ό,τι πρέπει για την εποχή αυτή.

Ο χώρος αποτελεί έναν προορισμό από μόνος του, αποκαλύπτει το ιερό δαιμόνιο των μοναχών και εγκιβωτίζει το κύρος ενός οίκου ο οποίος το 1533 δημιούργησε το άρωμα που η Αικατερίνη των Μεδίκων έβαλε στις αποσκευές της όταν πήγε να παντρευτεί τον μέλλοντα βασιλιά της Γαλλίας. Το Acqua di Santa Maria Novella ή αλλιώς Acqua della Regina ήταν το πρώτο που άρωμα της Officina. Ακολούθησαν κι άλλα, όπως το μυστηριώδες Tabacco Toscano, ό,τι πρέπει για την εποχή αυτή, αλλά και το πιο αέρινο Αngeli di Firenze, μια συνομιλία εσπεριδοειδών, σανταλόξυλου και βανίλιας.


Η Colonia Acqua di Parma έχει αυτό το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα, το οποίο το βρίσκει κανείς και στα σπίτια της Πάρμα.

Η όπερα συναντήθηκε με το άρωμα το 1916 και γεννήθηκε η Colonia Acqua di Parma.

Πάρμα- Acqua di Parma

Αυτή η πόλη, στην καρδιά της μπότας, αποτυπώνει εμφατικά τη συνάντηση αρώματος και όπερας. Στα μέσα του 19ου αιώνα ζούσε στην Πάρμα ο Τζιρόλαμο Μανιάνι, αγαπημένος σκηνογράφος του πατέρα της όπερας, Τζουζέπε Βέρντι. Στις αρχές του εικοστού αιώνα ο εκλεπτυσμένος βαρώνος Κάρλο Μανιάνι, εγγονός του Τζιρόλαμο, αναζητά διακαώς ένα άρωμα που να συμπυκνώνει την κληρονομιά της όπερας, τη μελωδία των συναισθημάτων, με δυο λόγια, μια άλλη σύνθεση πέρα από τις παρτιτούρες και τα λιμπρέτα. Έτσι συναντήθηκε η όπερα με το άρωμα και το 1916 γεννήθηκε η Colonia Acqua di Parma με το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα που ντύνει το κουτί, το οποίο χρώμα το βρίσκει κανείς και στα σπίτια της Πάρμα.

Τα πολύχρωμα σπίτια της Πάρμα.

Αναλλοίωτη παραμένει εδώ και έναν σχεδόν αιώνα και η σύνθεση της Colonia, όπως και το λογότυπο που παραπέμπει στο οικόσημο των Δουκών της Πάρμας την εποχή της δούκισσας Μαρίας Λουίζας της Αυστρίας, η οποία εγκαινίασε το θρυλικό λίκνο της όπερας Τεάτρο Ρέτζιο, όπου μεγαλούργησαν ο Βέρντι και ο Αρτούρο Τοσκανίνι, γέννημα και θρέμμα της πόλης.

Το eau de toilette με το όνομα Violetta di Parma, ένας πιονέρος της εποχής του.

Πριν λοιπόν ιδρυθεί η Acqua di Parma, η συγκεκριμένη ευγενής αγαπούσε με πάθος τις βιολέτες. Κάλεσε διάσημους αρωματοποιούς με στόχο να κλείσουν στο μπουκάλι το άρωμα του λατρεμένου της άνθους και έτσι προέκυψε το eau de toilette με το όνομα Violetta di Parma, ένας πιονέρος της εποχής του, που έδειξε το δρόμο προς τα floral οσφρητικά δημιουργήματα, πέρα από τις βαριές και ασήκωτες μυρωδιές της εποχής.


Τα αρώματα της Amouage έχουν κάτι από το μυστήριο της Ανατολής.

Λιβάνι, musk, σανδαλόξυλο ξετυλίγουν την αραβική καρδιά των αρωμάτων του οίκου.

Mουσκάτ, Ομάν-Amouage

Το Ομάν είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση χώρας η οποία προσεγγίζει αυτό που λέμε «ευδαίμων Αραβία». Το μικρό σουλτανάτο διατηρεί το δικό του μέτρο, με αρχιτεκτονική ισορροπία και χωρίς έξαλλους ουρανοξύστες όπως στα διπλανά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το Ομάν είναι επίσης η χώρα του λιβανιού, το οποίο ήδη από τους περασμένους αιώνες εμπορεύονταν οι κάτοικοι, ένας ανεπανάληπτος θησαυρός που συνδέθηκε με το ιερό και με το ευγενές. Και σήμερα στο Μουσκάτ, την πρωτεύουσα, το άρωμα του λιβανιού είναι διάχυτο, μια υπενθύμιση των παλιών στιγμών των καραβανιών και των πολεμιστών.

Μια κλασική συνοικία του Μουσκάτ.

Με αυτό το γενεαλογικό σημάδι ανδρώθηκε η Αmouage το 1983, όταν ο σουλτάνος του Ομάν έβγαλε φιρμάνι να ιδρυθεί ένας οίκος αντάξιος της πλούσιας αρωματικής παράδοσης της χώρας η οποία αποτυπώνεται στις υψηλές τιμές αλλά και στα μπουκάλια που άλλοτε παίρνουν το σχήμα του στιλέτου του Ομάν ή του περίφημου Μεγάλου Τζαμιού Σουλτάν Καμπούς.

Η μπουτίκ του οίκου στο Μουσκάτ.

Λιβάνι, musk, σανδαλόξυλο ξετυλίγουν την αραβική καρδιά των αρωμάτων της, κάτι ανάμεσα στην ορμή του Σαλαδίν και τη σοφία του Αβικένα. Αυτήν που θα ανακαλύψει κανείς εφόσον επισκεφθεί τα στρατηγεία του οίκου στο Μουσκάτ, σε ένα οριεντάλ perfume testing όπου ανατέμνονται αρώματα όπως το σκοτεινό fougere Memoir ή το περήφανο Overture.


Σε πολλά αρώματα του οίκου Floris, οι βασικές συνθέσεις παραμένουν απαράλλαχτες στους αιώνες.

Στον αριθμό 89 της Jermyn Street, στον πρώτο όροφο ενός κλασικού λονδρέζικου κτηρίου της εποχής, ο Juan Famenias Floris ξεκίνησε να φτιάχνει τα αρώματά του.

Λονδίνο-Floris

Tο 1730 το Λονδίνο ήταν ήδη μια μητρόπολη που χάρασσε την κυρίαρχη θέση της στον κόσμο. Σαν μαγνήτης τραβούσε ανθρώπους από άλλες χώρες και κάπως έτσι βρέθηκε στη Jermyn Street ένας ανήσυχος τύπος, ο Juan Famenias Floris. Στον αριθμό 89, στον πρώτο όροφο ενός κλασικού λονδρέζικου κτηρίου της εποχής, μαζί με τη γυναίκα του Ελίζαμπεθ άρχισαν να φιλοτεχνούν αρώματα για τους ευκατάστατους αστούς της πόλης. Το παρελθόν είναι πεισματική υπόθεση, κάτι που αποδεικνύεται από το ότι σήμερα ο οίκος Floris βρίσκεται ακόμα εκεί, υπογράφοντας μια βαρύτιμη κληρονομιά.

Το πολύβουο και μητροπολιτικό Λονδίνο.

Δεν είναι μόνο ότι ο Ουίνστον Τσώρτσιλ τον Δεκέμβριο του 1934 παρήγγειλε το περίφημο Special No.127 Eau de Toilette που αποτελεί κορμό της περίφημης Floris Signature Collection. Δεν είναι ότι από τις βαριές πόρτες του καταστήματος πέρασαν ο Όσκαρ Ουάιλντ, ο Κάρι Γκραντ ή ο Ντέιβιντ Μπάουι. Είναι ότι οχτώ γενιές αρωματοποιών –ο Edward Bodeham είναι ο πιο πρόσφατος- κεντούν  μια παράδοση που σε παρασύρει σε μια ζώσα ιστορία δίνοντας σάρκα και άρωμα σε αυτό που ονομάζεται legacy.

Η μπουτίκ Floris στο Λονδίνο.

Οπότε το παρελθόν παύει να αποτελεί μουσειακό είδος (αν και το 2017 στο πίσω τμήμα του καταστήματος άνοιξαν ένα μικρό μουσείο με τα έργα και τις ημέρες του Floris) και γίνεται μια περιπλάνηση σε πυκνά δάση όπως το Vert Fougere, σε μυστηριώδεις κόσμους όπως το Spiced Bergamot ή σε συστάδες λεβάντας όπως το Elite. Σημειωτέον ότι σε πολλά αρώματα οι βασικές συνθέσεις παραμένουν απαράλλαχτες στους αιώνες.


Tο στίγμα της Diptyque το διατρέχει ένας δημιουργικός μαξιμαλισμός, μια σουρεαλιστική ζωηράδα και μια τόλμη στη σύνθεση.

Ο οίκος αγαπά την Ελλάδα και προς τιμήν της δημιούργησε το Philosykos.

Παρίσι-Dyptique

H αλήθεια είναι ότι το Παρίσι είναι δύσκολος παίχτης στην επιλογή ενός αρωματικού οίκου, καθώς από τον πρωτοπόρο Guerlain έως τον στοχαστικό Serge Lutens η πόλη είναι όντως το alter ego των αρωμάτων. Από μόνη της αποτελεί case study, οπότε αφήνουμε την αρωματική της ανατομία για το μέλλον και κατευθύνομαστε στα στρατηγεία της Diptyque στο 34 της Boulevard Saint-Germain.

Ο ιδιοσυγκρασιακός οίκος Diptyque μετρά 62 χρόνια ζωής.

Eκεί βρίσκεται η «αφετηρία» του ιδιοσυγκρασιακού οίκου που μετρά 62 χρόνια ζωής σε έναν χώρο που αποτυπώνει και την περιπλανητική της μαεστρία ανάμεσα σε ορυζώνες του Βιετνάμ από όπου ξεπήδησε το σπιρτόζικο Do Son και πηλιορείτικα αρχοντικά –ο οίκος αγαπά την Ελλάδα και προς τιμήν της δημιούργησε το Philosykos.

Η μπουτίκ της Boulevard Saint-Germain από όπου ξεκίνησαν όλα.

H καλλιτεχνική εμμονή της Diptyque είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους ιδρυτές της, τη διακοσμήτρια Christiane Gautrot, τον σκηνογράφο Yves Coueslant και τον ζωγράφο Desmond Knox-Leet ο οποίος σχεδίασε και το χαρακτηριστικό λογότυπο. Από την εμφάνιση του unisex eau de toilette του L’Eau το 1968 μέχρι το άκρως παριζιάνικο Eau Capitale που επιτέλους απέτισε φόρο τιμής στη γενέτειρα του οίκου πρόσφατα, το στίγμα της Diptyque το διατρέχει ένας δημιουργικός μαξιμαλισμός, μια σουρεαλιστική ζωηράδα και μια τόλμη στη σύνθεση που είναι φορές που αναρωτιέσαι αν αυτό που σε αγκαλιάζει ως άρωμα είναι μια τομή ή μια συνέχεια στο παρελθόν και το παρόν. Ίσως η απάντηση να βρίσκεται σε μια επίσκεψη στην μπουτίκ της Boulevard Saint-Germain από όπου ξεκίνησαν όλα.

 

Διαβάστε ακόμα: Απολέπιση. Αυτό είναι το «βαρύ πυροβολικό» για δέρμα που λάμπει.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top