Persol-Scott-Eastwood-05-1800x1200

  Η Persol αποφάσισε να παρουσιάσει για το 2016 μια νέα γενιά σκελετών που εξελίσσει τα μοντέλα-σύμβολα «649» και «Cellor». (Φωτό: Persol)

  Θυμόσαστε την ταινία «Διαζύγιο α λα ιταλικά»; Θυμόσαστε τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι με το μαλλί κολλημένο από την μπριγιαντίνη, το λεπτό μουστάκι του τραγουδιστή αργεντίνικου τανγκό, το τσιγάρο στην πίπα και το μαύρο γυαλί;

  Τα γυαλιά ηλίου παίζουν διπλό ρόλο: από τη μία, πρακτικό, να προστατεύουν τα μάτια από το έντονο φως και, από την άλλη, συμβολικό, και ίσως πιο σημαντικό, να λειτουργούν ως φίλτρο ανάμεσα σε μας και τον υπόλοιπο κόσμο.

  Ακριβώς, γι’ αυτό η Persol (Luxottica), για το πιο διάσημο μοντέλο της, το «649» που φόραγε ο Μαστρογιάνι, μελέτησε αυτό που αποκλήθηκε «εφέ της μάσκας», το οποίο τόσο αγαπούσε η Γκρέτα Γκάρμπο και όχι τυχαία. Το «649» είδε το φως το 1957.

  tumblr_m45hkkigoh1qz4uf1o1_1280

  Ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι στην κλασική ταινία «Διαζύγιο α λα ιταλικά». (Εικόνα από το History Sunglasses)

  Αγάπη για την καινοτομία

  Ότι τα γυαλιά πρέπει να εφαρμόζουν στο πρόσωπο όπως μια μάσκα, η περίφημη ιταλική μάρκα το είχε καταλάβει ήδη από το 1939, πατεντάροντας τους εύκαμπτους βραχίονες: ένα λεπτό μεταλλικό έλασμα τοποθετείται στη μέσα μεριά του πλαστκού υλικού, το οποίο επιτρέπει την τέλεια προσαρμογή στο σχήμα του κρανίου. Είναι το «σύστημα Malfecto»

  Η ίδια ευκαμψία χαρακτηρίζει και τη «γέφυρα», χάρη στο «σύστημα Victor Flex» με τις τρεις εγκοπές, το οποίο κάνει την εμφάνισή του την ίδια εποχή. Επιπλέον, η γέφυρα, στο σημείο που ακουμπάει στη μύτη, είναι σχεδιασμένη σε σχήμα κλειδαρότρυπας, για μεγαλύτερη άνεση. Η τεχνολογία αυτή είναι ακόμα παρούσα στο «649».

  Με τα νέα μοντέλα, Persol, η αντί να παίξει το ρετρό χαρτί, προτίμησε να τονίσει την καινοτομία, τη μοντερνικότητα και την ιταλική αισθητική τους.

  Όσο για το βέλος της Persol που διακρίνεται στο σημείο της ένωσης του βραχίονα και του φακού, η χρήση του είναι ταυτόχρονα λειτουργική και αισθητική. Αυτός ο αρμός σε σχήμα αρχαίου σπαθιού είναι σήμερα το σύμβολο που κάνει τη μάρκα αναγνωρίσιμη με την πρώτη ματιά.

  Οι αρχές του οίκου

  2. persol-649-protector

  Τα πρώτα γυαλιά «Protector», ειδικά για τους αεροπόρους και τους πιλότους. (Φωτό από το Comme un Camion)

  Όλα ξεκινούν το 1917 στο Τορίνο, όταν ο Giuseppe Ratti, τότε φωτογράφος και ιδιοκτήτης ενός καταστήματος οπτικών ειδών, αποφασίζει να δημιουργήσει γυαλιά ειδικά για τους αεροπόρους και τους πιλότους.

  Έτσι γεννήθηκαν τα «Protector», τα οποία υιοθετήθηκαν πάραυτα από τον ιταλικό στρατό και από το 1927 κι από τον ελβετικό. Αυτή ήταν και η πρώτη μεγάλη επιτυχία της εταιρείας, η οποία τότε είχε σήμα της τον πελαργό.

  Το όνομα «Persol» χρησιμοποιείται για πρώτη φορά το 1938. Ο Ratti εντωμεταξύ είχε βαλθεί να δημιουργήσει μια πραγματική συλλογή γυαλιών ηλίου, εφοδιασμένη με φακούς στο περίφημο έκτοτε καφεκίτρινο χρώμα. Η επωνυμία της μάρκας προέρχεται από τη σύντμηση του «per il sole» (για τον ήλιο).

  Το «649» της Persol κατ’ αρχάς φτιάχτηκε για τους οδηγούς του τραμ, οι οποίοι χρειάζονται γυαλιά αρκετά φαρδιά που να τους προστατεύουν τα μάτια από τον αέρα και τη σκόνη. Ο καινοτόμος σχεδιασμός του και οι ιδιαίτερες καμπύλες του το έκανε αμέσως δημοφιλές, σε σημείο ένα σωρό μάρκες να προσπαθήσουν να το αντιγράψουν.

  PicMonkey Collage

  Μια γεύση από τα νέα μοντέλα της Persol (το «649» στα αριστερά, το «Cellor» στα δεξιά).

  Τα νέα μοντέλα

  Μετά από μια τέτοια πολύχρονη επιτυχία, η Persol αποφάσισε να παρουσιάσει για το 2016 μια νέα γενιά σκελετών που εξελίσσει τα μοντέλα-σύμβολα «649» και «Cellor», προικίζοντάς τα με γραμμές πιο λεπτές και ελαφριές και νέα υλικά. Με τη διαφορά ότι αντί να παίξει το ρετρό χαρτί όπως άλλοι, προτίμησε να τονίσει την καινοτομία, τη μοντερνικότητα και την ιταλική αισθητική τους.

   

  Διαβάστε ακόμα – Μανικετόκουμπα: Ξανάρχονται για να μείνουν

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top