Και τώρα τι θα γίνει με τις μπίζνες της μητρικής εταιρείας;  (Photo by Samir Hussein/WireImage/Idealimage).

«Ο Οίκος του Ουίνδσορ, η πιο παλιά οικογενειακή επιχείρηση της Βρετανίας, ξεκινάει μια πολυαναμενόμενη αναδιάρθωση», γράφει στο νέο του τεύχος το ιστορικό και -άκρως φλεγματικό- βρετανικό περιοδικό Εconomist. Και συνεχίζει να σφάζει με το βαμβάκι και με επιχειρηματική ορολογία, το ζεύγος Χάρι και Μέγκαν. Απολαύστε:

Λονδίνο, 9 Ιανουαρίου 2020

Ένα κομμάτι του βασιλικού οίκου της Βρετανίας πρόκειται να ανεξαρτητοποιηθεί από την οικογενειακή επιχείρηση, με τη διαδικασία του «corporate carve out». Ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του Μέγκαν Μαρκλ, γνωστοί και ως Δούκας και Δούκισσα του Σάσεξ δήλωσαν στις 8 Ιανουαρίου ότι σκοπεύουν να μεταφέρουν τον δικό τους βραχίονα της επιχείρησης στον ιδιωτικό τομέα, αποσυρόμενοι από τα καθήκοντά τους ως ανώτατα μέλη της βασιλικής οικογένειας και προσπαθώντας να ανεξαρτητοποιηθούν οικονομικά από το γκρουπ «Οίκος των Ουίνδσορ».

Η τιμή της μετοχής του γκρουπ Ουίνδσορ έπεσε πρόσφατα ως αποτέλεσμα ατοπημάτων του πρίγκιπα Άντριου, που έχει πλέον απολυθεί.

Είναι σαφές εδώ και καιρό ότι ο Χάρι και η Μέγκαν δεν ταίριαζαν στην εν λόγω δομή. Προσπάθειες να τους πλασάρουν συνδυαστικά με τον Δούκα και τη Δούκισσα του Κέιμπριτζ – δηλαδή τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον – σε μια φιλανθρωπική οργάνωση, ήταν ανεπιτυχείς. Παρόλο που τα brands ήταν ευδιάκριτα – οι πρώτοι απευθύνονται σε ευαισθητοποιημένους millennials, οι δεύτεροι σε πιο συμβατικούς πελάτες – αποδείχτηκαν ανταγωνιστικά αντί συμπληρωματικά προϊόντα.

Η κίνηση του Χάρι και της Μέγκαν ανακοινώθηκε χωρίς διαβούλευση με τη διοίκηση του γκρουπ, αλλά μπορεί να ενθαρρύνθηκαν από τις εξελίξεις εντός του: Η τιμή της μετοχής έπεσε πρόσφατα ως αποτέλεσμα ατοπημάτων του πρίγκιπα Άντριου, που έχει πλέον απολυθεί. Ο Πρίγκιπας Κάρολος – που θα αναλάβει CEO στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον – έχει αφήσει να εννοηθεί ότι σχεδιάζει να περιορίσει τα κόστη και τις δραστηριότητες του οίκου στο πλαίσιο μιας γενικότερης αναδιάρθρωσης. Αντί να περιμένει τις μεταρρυθμίσεις, ο Χάρι, που ήξερε ότι ήταν απίθανο να αναλάβει τη Γενική Διεύθυνση, αποφάσισε να αποχωρήσει.

Αυτή η αποχώρηση έχει το πλεονέκτημα της στρατηγικής διαύγειας και είναι πιθανό να ξεκλειδώσει υπεραξίες, δεδομένου ότι το brand Χάρι και Μέγκαν θεωρείται γενικά υποτιμημένο. Ως νέα και ανεξάρτητη επιχειρηματική «οντότητα» θα έχουν μεγαλύτερη ελευθερία να παρεκκλίνουν από την τοποθέτηση της μητρικής επιχείρησης και να ανοιχτούν σε νέες αγορές στο εξωτερικό. Το ζευγάρι λέει ότι σκοπεύει να περνάει τον χρόνο του μεταξύ Βρετανίας και Βόρειας Αμερικής.

O Χάρι έχει ένα περιορισμένο start-up κεφάλαιο και τα άυλα assets του είναι ένας τίτλος ευγενείας, λίγη κουταβίσια γοητεία και η ικανότητα να πιλοτάρει ελικόπτερα.

Δεν είναι σαφές πώς ακριβώς θα παραχθούν έσοδα για τους ίδιους και για τον «φιλανθρωπικό οργανισμό» που σχεδιάζουν να ξεκινήσουν. Το ζευγάρι έχει πει ότι θα αποποιηθεί τα χρήματα από τον Επενδυτικό Καταπιστευτικό Λογαριασμό της Δημόσιας Αρχής, μέσω του οποίου η βρετανική κυβέρνηση πληρώνει για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, αλλά δεν έχουν πει αν σχεδιάζουν να παραιτηθούν και από την επιδότηση που λαμβάνουν από τον Κάρολο.

O Χάρι έχει ένα περιορισμένο start-up κεφάλαιο – κυρίως την κληρονομιά από τη μητέρα του – και τα άυλα assets του είναι ένας τίτλος ευγενείας, λίγη κουταβίσια γοητεία και η ικανότητα να πιλοτάρει ελικόπτερα. Η κυρία Μαρκλ θα μπορούσε τουλάχιστον να ξαναρχίσει την καριέρα της στην υποκριτική και θα θα ήταν ιδανική για έναν ρόλο στην επόμενη σεζόν του “Succession”, μια σειρά του HBO για τα βασανισμένα τέκνα μιας δεσποτικής και χειριστικής οικογένειας.

Αν η επιχειρηματική κίνηση πάει καλά, κι άλλα μέλη της οικογένειας μπορεί να κάνουν ανάλογα ανοίγματα. Η σπορ φίρμα της πριγκίπισσας Άννας ίσως μπορεί να σταθεί καλά μόνο της, ιδίως μετά το ευνοϊκό product placement της στην τελευταία σεζόν του The Crown, μιας σειράς του Neflix που παρουσιάζει τις παρασκηνιακές διεργασίες της βασιλικής επιχείρησης. Όμως τα brands των Wessex, York και Kent δεν θεωρείται ότι έχουν πλέον ιδιαίτερη αξία.

 

//Πηγή: Εconomist.com

 

Διαβάστε ακόμα: Αν έβλεπε ο Μαρξ το «Game of Thrones»…

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top