Ο Φίλιππος αποσύρθηκε από τα καθήκοντα του πριν 4 χρόνια. Ο Royalty Expert Βασίλης Κουτσαβλής μας είχε επισημάνει τότε ορισμένους σταθμούς της ζωής του.

    Ο Φίλιππος έζησε μια ζωή δίπλα στην Ελισάβετ. Ως βασιλικός σύζυγος είχε δημόσια καθήκοντα τα οποία συνδέονταν με τον ρόλο του. Όπως η βασίλισσα εκπροσωπεί την χώρα, έτσι και ο σύζυγός της εκπροσωπούσε την χώρα με τον δικό του τρόπο. Ήταν πάντα στο πλευρό της στις κρατικές επίσημες τελετές και είχε έναν σημαντικό ρόλο στα φιλανθρωπικά ιδρύματα στα οποία ο ίδιος ήταν επικεφαλής. Ο ίδιος παραιτήθηκε από τα επίσημα καθήκοντα του το 2017.

    Ήταν επικεφαλής σε περισσότερες από 780 φιλανθρωπικές οργανώσεις. Αυτό σημαίνει ότι παρίστατο, αν όχι σε όλες, στις περισσότερες εκδηλώσεις αυτών των οργανισμών έτσι ώστε με την παρουσία του να προκαλεί τη συμμετοχή συμπολιτών του με οικονομική επιφάνεια και να συγκεντρώνονται χρήματα για τον κάθε σκοπό. Επίσης ο Φίλιππος έπαιξε συμβολικό ρόλο για τις Βρετανικές Ένοπολες Δυνάμεις. Ήταν ένα πρόσωπο που έχαιρε απόλυτου σεβασμού από όλο το στράτευμα.

    «Ο πατέρας του Φιλίππου, ο Πρίγκιπας Ανδρέας, θεωρήθηκε ως ένας από τους υπαίτιους για τη Μικρασιατική καταστροφή και αν δεν έφευγε στο εξωτερικό θα τουφεκιζόταν.

    Ο Πρίγκιπας ήταν ένα από τα τελευταία σύμβολα της πάλαι ποτέ βρετανικής αυτοκρατορίας. Κινήθηκε όλα αυτά τα χρόνια στη σκιά της συζύγου του με απόλυτη διακριτικότητα. Σε όλες τις επίσημες εκδηλώσεις που εκείνη συμμετείχε ήταν πάντοτε ένα βήμα πίσω και προσπαθούσε να μην εκφράζεται δημόσια για τα πολιτικά. Άρα δεν θα λέγαμε ότι υπάρχει πολιτική παρακαταθήκη του Φιλίππου.

    Αν έπρεπε να μιλήσουμε για τη γενική παρακαταθήκη αυτού του ανθρώπου, είναι σίγουρο ότι μέσα από όλες τις δραστηριότητες που είχε εμπλακεί αφήνει πίσω μια κληρονομιά: ως επικεφαλής πολλών φιλανθρωπικών οργανισμών αλλά και ιδρυτής του πολύ σημαντικού θεσμού “The Duke of Edinburgh’s Award”, ο οποίος στηρίζει τα νέα παιδιά, αλλά και τις τέχνες, τις επιστήμες κ.ο.κ. Ο θεσμός που στηρίζεται στις μεθόδους του Κουρτ Χαν έχει παρουσία σήμερα σε 144 χώρες παγκοσμίως και έχει βοηθήσει πολλούς νέους ανθρώπους να ενταχθούν στην κοινωνία και να συνδεθούν με την αγορά εργασίας.

    Ο Πρίγκιπας ήταν ένα από τα τελευταία σύμβολα της πάλαι ποτέ βρετανικής αυτοκρατορίας.

    Ο Φίλιππος γεννήθηκε στην Ελλάδα. Πόσο Έλληνας ένιωθε όμως; Σε μια συνέντευξή του στο Λονδίνο, πριν λίγα χρόνια, όταν τον ρώτησαν «Εσείς τελικά τι είστε;», εκείνος απάντησε για πρώτη φορά σε δημόσια τοποθέτησή του ότι είναι Έλληνας, με ένα «αλλά» ωστόσο, που το άφησε ασυμπλήρωτο. Η ιστορία πάντως έχει γράψει ότι γεννήθηκε στην Ελλάδα, και μάλιστα πάνω στο τραπέζι της κουζίνας του ανακτόρου του Μον Ρεπό στην Κέρκυρα. Έζησε το ξεκίνημα από τα παιδικά του χρόνια εδώ, όμως τα πολιτικά γεγονότα και οι εξελίξεις που ακολούθησαν την Μικρασιατική καταστροφή ανάγκασαν την οικογένειά του να φύγει στο εξωτερικό, οπότε θυμόνταν πολύ λίγα πράγματα από τη χώρα μας.

    Αυτή η φυγή από την Ελλάδα ήταν κάτι τραυματικό για τον ίδιο, ενώ μετά από αρκετά χρόνια, ήρθε να προστεθεί και ο χωρισμός των γονιών του (αν και δεν πήραν ποτέ διαζύγιο). Άρα βλέπουμε ένα παιδί που πρώτα χάνει τη χώρα στην οποία γεννήθηκε και μετά χάνει την οικογενειακή θαλπωρή, φεύγει στο εξωτερικό και μπαίνει στο Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό, υπό την εποπτεία του θείου του Λόρδου Μαουντμπάντεν, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ζωή του. Ο στρατός ήταν κάτι σαν δεύτερο σπίτι του και ο Μαουντμπάτεν κάτι σαν δεύτερος πατέρας του, αλλά κι αυτός που τον έφερε για πρώτη φορά σε επαφή με την Πριγκίπισσα τότε Ελισάβετ.

    O θείος του Λόρδος Μαουντμπάντεν ήταν ο άνθρωπος που έφερε για πρώτη φορά σε επαφή τον Φίλιππο με την τότε Πριγκίπισσα Ελισάβετ. (Φωτογραφία: Daily Beast / AP)

    Τόσο ο Φίλιππος όσο και η Βασίλισσα Ελισάβετ δεν επισκέφτηκαν επίσημα την Ελλάδα σε κρατική αποστολή. Τρεις ήταν οι βασικοί λόγοι που δεν επέτρεψαν ένα τέτοιο επίσημο ταξίδι: Πρώτον το γεγονός ότι ο πατέρας του Φιλίππου, ο Πρίγκιπας Ανδρέας, θεωρήθηκε ως ένας από τους υπαίτιους για τη Μικρασιατική καταστροφή και αν δεν έφευγε στο εξωτερικό (με την βοήθεια του Βασιλιά της Αγγλίας) θα τουφεκιζόταν, μετά τις αποφάσεις στη Δίκη των Έξι. Είναι κάτι που ο Φίλιππος μάλλον δεν συγχώρεσε στην Ελλάδα. Δεύτερον, τη δεκαετία του ’50 (και στον απόηχό της τη δεκαετία του ’60) δεν μπορούσαν να επισκεφθούν επίσημα την Ελλάδα, γιατί είχαμε τα γεγονότα της Κύπρου με την ΕΟΚΑ και τις σχέσεις με τους βρετανούς εκεί. Οπότε οι πολιτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις δεν επέτρεπαν την παρουσία Βρετανού μονάρχη ούτε στη χώρα μας. Τρίτον, ρόλο έπαιξε σίγουρα και η στενή σχέση της Βρετανικής Βασιλικής οικογένειας με την τέως Βασιλική οικογένεια της Ελλάδας.

     

    Διαβάστε ακόμα: Megxit, κορονοϊός, και το μέλλον του Μπάκιγχαμ (και του Τατοΐου). Συνέντευξη με τον royalty expert, Βασίλη Κουτσαβλή.

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top