Η λογική των αρχιτεκτόνων ήταν να ενώσουν οργανικά τους δύο χώρους του οικήματος.

    Το όνομα του project μιλάει από μόνο του: «Transition». Σαν να λέμε: αλλαγή ή μετάβαση σε κάτι άλλο. Αυτό ακριβώς έκανε το αρχιτεκτονικό γραφείο Your Space Experience (YSE) σε μια κατοικία δύο χώρων στις Τζιτζιφιές.

    Ενα οίκημα που χρονολογείται από τη δεκαετία του ’60 και αρχικά ήταν 65τ.μ., ενώ στο πίσω μέρος του ακινήτου  υπήρχε ένας χώρος 10τμ στο ισόγειο. Οι δύο αυτές δομές επιδιώχθηκε να συνδεθούν μεταξύ τους. Η ιδέα της αρχιτεκτονικής λύσης βασίστηκε σε αυτήν τη σύνδεση.

    Το αίθριο έρχεται να ενώσει τους δύο χώρους του οικήματος.

    Η πίσω αυλή ήταν ιδιαίτερα γοητευτική και η διατήρησή της ήταν κάτι παραπάνω από σκόπιμη. Η επιλεγμένη λύση για τη σύνδεση των δύο δομών ήταν η δημιουργία ενός ημιδιαφανούς αίθριου που διατηρεί τα χαρακτηριστικά ενός ανοιχτού χώρου.

    Η κύρια είσοδος σχεδιάστηκε με έμπνευση από σχέδια της δεκαετίας του ’60.

    Οι μεγάλες τζαμαρίες εξασφαλίζουν φως στο εσωτερικό του σπιτιού.

    Χρησιμεύει τόσο ως χώρος διαβίωσης όσο και ως πέρασμα, ενώ ταυτόχρονα γίνεται μέρος της αυλής για 6 μήνες το χρόνο. Επιπλέον, προστέθηκε ύψος στο πίσω μέρος, δημιουργώντας μια σοφίτα που χρησιμεύει ως κρησφύγετο, ενώ η κύρια κατοικία επανασχεδιάστηκε, δημιουργώντας μια νέα κατοικία 95 τ.μ.

    Η μπροστινή αυλή στο επίπεδο του δρόμου, διατηρήθηκε η μορφή που είχαν οι κατοικίες τη δεκαετία του ’60, ενώ η κύρια είσοδος σχεδιάστηκε με έμπνευση από σχέδια της παρόμοιας περιόδου.

    Το αίθριο και η αυλή, γεμάτα φως και χρώμα, δημιουργούν μια φωλιά που αποκαλύπτεται σταδιακά στον επισκέπτη.

    Καθώς κινείται κανείς προς την πίσω αυλή, εμφανίζεται μπροστά του ένας διαφορετικός κόσμος. Το αίθριο και η αυλή, γεμάτα φως και χρώμα, δημιουργούν μια φωλιά που αποκαλύπτεται σταδιακά στον επισκέπτη.

    Οι χρωματισμοί στους εξωτερικούς χώρους είναι ζεστοί και ιδιαίτεροι.

    Η κατοικία έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί την οικογένεια με δύο παιδιά. Ο σχεδιασμός είχε ως στόχο να καλύψει τις ανάγκες αυτής της συμβίωσης. Έτσι, καθένα από τα τρία υπνοδωμάτια διατηρεί την ιδιωτικότητά του, ενώ οι υπόλοιποι κοινόχρηστοι χώροι είναι χώροι ροής, διόδων και στάσεων ταυτόχρονα. Τα δωμάτια των παιδιών βρίσκονται πίσω από κρυφές συρόμενες πόρτες-βιβλιοθήκες, χρησιμοποιώντας το στοιχείο της έκπληξης για να υπογραμμίσουν την ανάγκη τους για ιδιωτικότητα.

    Κάτοψη ενός μέρους του εσωτερικού.

    Η στρατηγική θέση της κουζίνας, τόσο στο κέντρο όσο και στο πέρασμα που συνδέει τα δύο μέρη του σπιτιού, δημιουργεί συνθήκες για κοινή χρήση της καθημερινής ζωής, εξοικονομεί χώρο και εξυπηρετεί σχεδόν όλους τους συνδυασμούς.

    Το μπροστινό καθιστικό είναι ζεστό και φιλόξενο, με άμεση επαφή με την μπροστινή αυλή και το δρόμο.

    Ταυτόχρονα, η κουζίνα επιτρέπει σε κάθε μέλος της οικογένειας να απολαμβάνει και να χρησιμοποιεί μόνο έναν κοινό χώρο. Κάθε χώρος έχει διαφορετικές ιδιότητες. Το μπροστινό καθιστικό είναι ζεστό και φιλόξενο, με άμεση επαφή με την μπροστινή αυλή και το δρόμο. Από την άλλη πλευρά, η αυλή είναι ψηλότερη, πιο διαφανής και σε άμεση σχέση με μια προστατευόμενη αυλή.

    Η είσοδος της οικίας παραπέμπει στην αισθητική της δεκαετίας του ’60.

    Η αντίθεση των δύο διακριτικών χαρακτήρων του χώρου είναι έντονη. Διαφορετικές σχέσεις και οπτικές επαφές σχηματίζονται από τόπο σε τόπο, ενώ μετατρέπεται παιχνιδιάρικα από το ιδιωτικό στους κοινόχρηστους χώρους και από το εσωτερικό στο εξωτερικό.

    Λεπτομέρειες κατασκευής, όπως οι λεπτές λωρίδες μαρμάρου της Τήνου στο πάτωμα, τα πέτρινα κουμπιά κουζίνας ασύμμετρα τοποθετημένα, οι καθρέφτες στην οροφή έξω από τα εφηβικά υπνοδωμάτια καθώς και η κουρτίνα που χωρίζει το WC από το υπόλοιπο μπάνιο, είναι αρχιτεκτονικές πινελιές που τονίζουν την αίσθηση της έκπληξης, της αντίθεσης, της ροής και της ανακάλυψης, επισημαίνοντας τη βιωματική εμπειρία του σχεδιασμένου χώρου.

     

    Φωτογραφίες: Grigoris Markakis
    ⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το archisearch.gr.

     

    Διαβάστε ακόμα: H «έξυπνη» ανακαίνιση ενός ρετιρέ του ’60 στον Λυκαβηττό

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top