Παρατηρείστε πως το «σοκολατένιο» καντράν δένει με το «πουράτο» μπρασελέ. Ένα… λαχταριστό ρολόι.

  Ο πυρετός της Αβάνας. Η υγρασία που πασπαλίζει τους δρόμους της πόλης. Μια όξινη δόση ερωτισμού όπως την είχε περιγράψει εύστοχα στα βιβλία του ο Πέδρο Χουάν Γκουτιέρες. Η Κούβα είναι ο μυστικισμός της, οι ηδονοθήρες των δρόμων, η σαντερία, το ρούμι. Τα πούρα! Είναι, όμως, και το στυλ που είναι ατόφιο, λαμπερό μέσα στην υγρή σκοτεινιά του, είναι πλήρες ακόμη κι αν οι Ευρωπαίοι δεν το καταλαβαίνουν πάντα. Ωστόσο, το γεύονται. Ενίοτε το φορούν.

  Η μανουφακτούρα του Brassus ομνύει στο πνεύμα της Αβάνας και στο στυλ που αποπνέει και δημιούργησε ένα ακόμη θαυμαστό «τέκνο» της σειράς Royal Oak Offshore. Τούτο εδώ, το Royal Oak Offshore Selfwinding Chronograph «Havana Style» φέρει όλα εκείνες τις σημάνσεις που παραπέμπουν στον πυκνό αέρα της Καραϊβικής.

  Στο συγκεκριμένο μοντέλο έχουμε μια έντονη νότα Κούβας, το καντράν είναι Mega tapissserie (τα μικρά τετραγωνάκια σαν σοκολάτα που είναι το σήμα κατατεθέν της σειράς) και είναι ευδιάκριτη μια απόχρωση του καφέ που συναντάει κανείς σε ακριβά πούρα, ενώ οι δίσκοι με τα δευτερόλεπτα είναι βουτηγμένοι επίσς στο μπλε της Καραϊβικής.

  Δεν γίνεται, επίσης, να μην θαμπωθεί κανείς από τον μπρασελέ (από δέρμα αλιγάτορα) με το ζεστό καφέ χρώμα του και τα μεγάλα ευδιάκριτα «νερά» του (σαν τις φλέβες του πούρου) που καταλήγει και περιδένεται από δύο ανοξείδωτες πόρπες. Άλλη μια ευθεία υπόμνηση ότι τούτο το λαμπρό καφέ παραπέμπει σε αυτό ενός ακριβού πούρου, με τη φλόγα του να αναθρώσκει σαν πνεύμα αλλότροπο. Παρατηρείστε την κάθε λεπτομέρεια και την μπλε κλωστή με την οποία έχει φοδραριστεί το δέρμα, έτσι που να ταιριάζει με τη συνολική χρωματική παλέτα του ρολογιού. Ολα είναι φτιαγμένα στο χέρι, τίποτα δεν έχει τη λογική του φασόν.

  Παρατηρείστε την κάθε λεπτομέρεια και την μπλε κλωστή με την οποία έχει φοδραριστεί το δέρμα, έτσι που να ταιριάζει με τη συνολική χρωματική παλέτα του ρολογιού.

  Τα υπόλοιπα τεχνικά στοιχεία, αυτά που έχουν καταξιώσει τη σειρά, μένουν ως έχουν: περίμετρος κάσας στα 42mm, πάχος κάσας 14,5mm, αντοχή στο νερό στα 100 μέτρα και αυτονομία εν λειτουργία για 50 ώρες. Θαυμάστε ακόμη την ιδιαίτερη καλίμπρα που η AP την φτιάχνει από το 1875 προσθέτοντας πάντα οτιδήποτε εκλεκτό εμφανίζεται στην τέχνη της ωρολογοποιίας. Προσθέστε: θήκη από ανοξείδωτο ατσάλι, μαύρα κεραμικά κουμπιά, καουτσούκ στο πίσω μέρος της θήκης και ανάγλυφο το λογότυπο της μανουφακτούρας στην πλάτη του ρολογιού.

  Σημασία στη λεπτομέρεια: Η ραφή στο δερμάτινο λουρί έχει την ίδια κυανή απόχρωση με τα βοηθητικά καντράν.

  Να πει κανείς ότι αυτό το ρολόι μπορούν να το φορέσουν μόνο αθλητικοί τύποι; Ας μην γελιόμαστε: τέτοια «κομμάτια» είναι πολυσυλλεκτικά όχι διότι επιδιώκουν να αρέσουν σε όλους, αλλά διότι δεν γίνεται να μην ταιριάζουν σε ανθρώπους που έχουν ταυτίσει την εικόνα τους με την έννοια της δράσης.

  Αν η χρυσή στεφάνη άλλων μοντέλων της σειράς Offshore θα μπορούσε -θεωρητικά- να περιορίζει τις ενδυματολογικές επιλογές μας, εδώ δεν έχουμε τέτοια ζητήματα. Το μπλε, τόσο ταυτόσημο με το ελληνικό καλοκαίρι, είναι η ένδειξη και η οδός για τα συμπληρωθεί το παζλ του ντυσίματος. Παίζουμε με λευκά παντελόνια, μπλε polo, λινά σακάκια με γήινα χρώματα, λατρεύουμε τις αντιθέσεις που δεν είναι χτυπητές, αλλά παντρεύονται με το νησιώτικο τοπίο. Με αυτό το ρολόι στον καρπό δεν θα χάσουμε ούτε μέρα ανεμελιάς.

  Ρολόι με ιστορία

  Οι ρέκτες το λένε ROC. Η συντομογραφία του εύμορφου αντικειμένου. Το όλον: Royal Oak Chronograph. Συμβαίνει κάποιες φορές: ένα ρολόι να κατακτήσει πολλές καρδιές, να αποκτήσει φανατικούς λάτρεις. Άνθρωποι που μπορεί να είναι «καθαροί» συλλέκτες κι άλλοι που αποτιμούν την αξία ενός χρονογράφου φορώντας το.

  Οι διάφορες εκδοχές που έχουν δει τα μάτια της, έλκουν φυσικά την καταγωγή τους από τη βασική μήτρα, αλλά κάθε μοντέλο φέρει τη δική του ιδιαιτερότητα. Ολα μαζί, ωστόσο, συνθέτουν μια ακριβή οικογένεια που απευθύνεται σε εκείνους που επενδύουν -με συλλεκτική ζέση- στην αγορά ρολογιών, αλλά και στους άλλους που έχουν τη δυνατότητα να φορέσουν ένα ρολόι που ανήκει στη χορεία της  haute horlogerie.

  Η σειρά Οffshore έθεσε νέα στάνταρ στο πώς θα πρέπει να σχεδιάζονται τα ρολόγια του μέλλοντος.

  Εν προκειμένω: υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί κανείς θα θαμπωθεί από τον χρονογράφο Royal Oak Offshore Selfwinding. Αυτή η σειρά πρωτοεμφανίστηκε το 1993 και το βασικό της λανσάρισμα στην αγορά ήταν ότι επρόκειτο για μοντέρνο και sporty χρονογράφο. Ήταν αποτέλεσμα του δημιουργικού οίστρου ενός νεαρού designer της ΑP, του Emmanuel Gueit, ο οποίος σχεδίασε το συγκεκριμένο ρολόι μόλις στα 22 του. Αυτό που του είχε ζητηθεί ήταν να δημιουργήσει ένα ρολόι που να απευθύνεται σε νεαρά άτομα. Κι εκείνος έκανε πράξη την επιταγή, αν και ο νεωτερισμός ήταν προφανής: ουδείς έφτιαχνε εκείνα τα χρόνια sporty χρονογράφους τόσο υψηλής ποιότητας. Εκείνος, όμως, πήγε κόντρα στο ρεύμα.

  Παρά τις όποιες καθυστερήσεις και την περίεργη αντιμετώπιση που είχε στην αρχή το ρολόι (ο σκεπτικισμός πάντα θα ακολουθεί κάτι που προηγείται της εποχής του) η σειρά Οffshore σύντομα έγινε εμβληματική και έθεσε νέα στάνταρ στο πώς θα πρέπει να σχεδιάζονται τα ρολόγια του μέλλοντος. Η AP είχε βρει χρυσάφι και δεν είχε λόγο να μην το εκμεταλλευτεί. Από το 1997 και εντεύθεν έχουν υπάρξει κάμποσα συλλεκτικά κομμάτια της σειράς (με χρωματισμούς που θέλγουν). Από τον Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ έως τον Λεμπρόν Τζέιμς έχουν λατρέψει αυτό το ρολόι αρκετοί επιφανείς άντρες και όχι άδικα. Σηματοδοτεί τον δυναμικό και την αθλητική ρώμη και αυτά συνδυασμένα με στιβαρότητα, επιβλητική παρουσία, πιστότητα, αλλά και θαυμαστή εκλέπτυνση.

   

  Διαβάστε ακόμα: Όλα τα βλέμματα στραμμένα στα CODE 11.59 της Audemars Piguet.

   

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top