H Νike σεβάστηκε απόλυτα -και εκμεταλλεύτηκε έξυπνα- το από πού προέρχεται ο Γιάννης και τι συμβολίζει η παρουσία του.

Αυτό το καλοκαίρι θα γραφτεί ανεξίτηλα στη ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Η ανάδειξή του σε MVP της κανονικής περιόδου στο ΝΒΑ μετατρέπει αυτομάτως τον ηγέτη των Μπακς και της Εθνικής ομάδας στο πιο «καυτό» όνομα του πρωταθλήματος. Αυτή τη στιγμή ο Giannis είναι ένας σούπερ σταρ ολκής.

Και ως τέτοιος δεν γίνεται να μην έχει το δικό του παπούτσι. Αυτό που θα φέρει την υπογραφή του. Γι’ αυτό το λόγο, ήδη από τον Νοέμβριο του 2017, πέρασε αρκετές φορές τα παγκόσμια κεντρικά γραφεία της Nike έτσι ώστε να πάρει να ταχύρρυθμο μάθημα για τα υποδήματα με υπογραφή. Οι συναντήσεις αποτελούν την αφετηρία για το Air Zoom Freak 1 της Nike, το πρώτο παπούτσι με την υπογραφή του Αντετοκούνμπο, και πλαισιώνονται από τις νύχτες που σκόραρε 32 πόντους στο Σακραμέντο και 20 στο Πόρτλαντ.

Η Nike άκουσε τη φωνή Γιάννη και δημιούργησε ένα brand που να του ταιριάζει απόλυτα.

Στην περίπτωση του Γιάννη, όμως, δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με ένα παπούτσι, αλλά με ένα ολόκληρο project. Η Nike θέλει να δημιουργήσει ένα ολόκληρο brand. Έτσι τίθεται σε κίνηση μια σειρά εργασιών που περιλαμβάνουν το σχεδιασμό ενδυμάτων, υποδημάτων και λογοτύπου. Κάθε συζήτηση με τον Αντετοκούνμπο ακολουθεί τη φιλοσοφία της Nike: άκουσε τη φωνή του αθλητή και συνδύασε την πλήρη γκάμα προϊόντων στη σειρά Nike του Γιάννη.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του παπουτσιού του δημιουργήθηκαν για να ικανοποιούν τις ανάγκες του Γιάννη μέσα στο παιχνίδι.

O Αντετοκούνμπο συνομίλησε επί μακρόν με τους ανθρώπους της εταιρείας. Τους άκουσε, τον άκουσαν και μαζί συνδιαμόρφωσαν αυτό που έγινε τώρα πράξη. Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Air Zoom Freak 1 συνδυάζουν όλα τα στοιχεία που προέκυψαν από τη συζήτηση με τον αθλητή για να δημιουργηθεί ένα παπούτσι που ενσωματώνει τη σωματική, την προσωπική και την πολιτισμική ύπαρξη του Αντετοκούνμπο.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του παπουτσιού του δημιουργήθηκαν για να ικανοποιούν τις ανάγκες του Γιάννη μέσα στο παιχνίδι και να βελτιώνουν στον μέγιστο βαθμό τον τρόπο παιξίματός του.

Αυτό που προσδίδει έναν ιδιαίτερο οπτικό χαρακτήρα στο Air Zoom Freak 1 είναι η αξιοποίηση των διπλών μονάδων Zoom Air κάτω από τη σόλα.

Κάπως έτσι, οι επιδέξιες κινήσεις των ποδιών που διακρίνουν το παιχνίδι του Αντετοκούνμπο συνδυάζονται με ένα σχέδιο κρατήματος πολλαπλών κατευθύνσεων που βοηθά την τοποθέτηση στα άκρα του πλευρικού διασκελισμού του — στο μεγάλο και το μικρό δάχτυλο του ποδιού — καθώς επίσης και το συνδυασμό με περισσότερο παραδοσιακές ανάγκες για στιβαρή αμυντική στάση. Όλα αυτά υποστηρίζονται από ένα εσωτερικό σύστημα συγκράτησης που βοηθά το πόδι να παραμένει στη θέση του, και από πλευρική στήριξη με τη μορφή ενός κλιπ από καουτσούκ που εκτείνεται από την εξωτερική σόλα μέχρι τη μεσαία σόλα.

Αυτά τα σχεδόν ανεπαίσθητα στοιχεία είναι θεμελιώδη για την υποστήριξη του παιχνιδιού του Αντετοκούνμπο. Αυτό που προσδίδει έναν ιδιαίτερο οπτικό χαρακτήρα στο Air Zoom Freak 1 είναι η αξιοποίηση των διπλών μονάδων Zoom Air κάτω από τη σόλα, τα οποία προσφέρουν εκρηκτική ισορροπία μεταξύ απόκρισης και προστασίας.
Ένα μέρος του σχεδιασμού αυτού είναι φόρος τιμής στην αγάπη του Αντετοκούνμπο για μια άλλη σειρά υποδημάτων με υπογραφή. «Από πιτσιρικάς, φοράω παπούτσια KOBE», λέει. «Η εφαρμογή, η αίσθηση και η λειτουργία τους πάντα με βόλευαν».

Θέλγει η πορτοκαλί βερσιόν.

Από εκεί και πέρα, ο σχεδιασμός έχει στόχο να φέρει την ολότελα προσωπική σφραγίδα του Γιάννη. «Σε ένα λογότυπο, μπορεί να συνδυάσεις πολλά στοιχεία και να μιλήσεις για τη ζωή σου — να συμβολίσεις την οικογένεια, να συμβολίσεις τη Νιγηρία και την Ελλάδα. Πολύ συναρπαστικό αυτό το πράγμα», λέει ο Αντετοκούνμπο.

Το Nike Graphic Identity Group, αναζήτησε έμπνευση στην αρχαία Ελλάδα και βρήκε μια χρήσιμη μορφή στα διακοσμητικά σχήματα της εποχής εκείνης.

Η δουλειά αυτή είναι αρμοδιότητα του Nike Graphic Identity Group, που οποία εργάστηκε παράλληλα με την ομάδα υποδημάτων για να δημιουργήσει μια πλήρη γκάμα από λογότυπα, σχέδια και τυπογραφικά στοιχεία που να φέρνουν στο νου την ιστορία του αθλητή. Για την ομάδα αυτή, ο σχεδιασμός ενός λογότυπου είναι τέχνη. «Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε οπτικές μορφές που να ταυτίζονται άμεσα με τις αξίες του αθλητή», λέει ο Sean Butterly, Art Director, Product Graphics.

Για τον Αντετοκούνμπο, αυτό σήμαινε να ισορροπήσουμε την ιστορία της οικογένειάς του με τις μυθικές διαστάσεις της περιπετειώδους ανάδειξής του σε μοναδικό σύμβολο. Για να το πετύχει αυτό, το Nike Graphic Identity Group, αναζήτησε έμπνευση στην αρχαία Ελλάδα και βρήκε μια χρήσιμη μορφή στα διακοσμητικά σχήματα της εποχής εκείνης.

Αλλά και η λευκή με τις κόκκινες και τις χρυσές λεπτομέρειες.

Από πλευράς ιστορίας της τέχνης, το σχήμα είναι γνωστό ως μαίανδρος και συμβολίζει την αέναη ροή. Για τον Αντετοκούνμπο, αυτό έχει διπλή σημασία. Σε πρώτο επίπεδο, υπάρχει μια σαφής σύνδεση με την αισθητική της αρχαίας τέχνης της Αθήνας, της πόλης που γεννήθηκε. Σε δεύτερο επίπεδο, συμβολίζει τη διαδρομή της οικογένειάς του από τη Νιγηρία στην Ελλάδα, και έπειτα από την Αθήνα στο Μιλγουόκι των ΗΠΑ.

Το σχέδιο στήνεται με επανάληψη του βασικού λογότυπου του Αντετοκούνμπο, ένα G που πλέκεται με ένα A και δίνουν ιεραρχικό προνόμιο στο όνομα της οικογένειας. Απεικονίζεται η μαιανδρική πορεία που είχε το ταξίδι του ήρωα, ενώ η κομμένη γωνία του G αναπαριστά τα ασυνήθιστα αθλητικά ταλέντα του Αντετοκούνμπο. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που το παρατσούκλι του είναι «Greek Freak» λόγω του μοναδικού τρόπου με τον οποίο συνδυάζει ύψος και ευκινησία.

Μαίανδροι και άλλα στοιχεία που θυμίζουν Ελλάδα υπάρχουν πάνω στα ρούχα της νέας σειράς.

Το βασικό λογότυπο σχηματίζει ένα σύστημα εκτεταμένης ταυτότητας που προσδίδει στον Αντετοκούνμπο τα προσωπικά του τυπογραφικά στοιχεία καθώς και μια τριάδα από συμπληρωματικά λογότυπα — μαζί με ένα «34» το οποίο συνδυάζει την ελληνική σημαία, που εμφανίζεται στη φτέρνα του Air Zoom Freak 1.

Ο σχεδιαστής ενδυμάτων Dustin Μangan που ανέλαβε να φέρει εις πέρας το project εξηγεί: «Η ιστορία του Αντετοκούνμπο είναι απίστευτη. Η αγάπη του για την Ελλάδα και ο σεβασμός του για το ταξίδι της οικογένειάς του είναι εξαιρετική πηγή έμπνευσης για να σχεδιάσουμε κάτι μοναδικό για αυτόν. Μπορούμε να συνδέσουμε το ευρωπαϊκό στυλ και την άνεση που τον εκφράζουν ως προσωπικότητα».

Τα αρχικά προϊόντα της σειράς του Αντετοκούνμπο κυμαίνονται από τα πιο απλά — άμεσοι φόροι τιμής στο «Greek Freak» που παίζουν με το κλασικό λογότυπο της Nike Futura — μέχρι σχέδια που τιμούν το συνδυασμό των στυλιστικών επιρροών που αποκόμισε όσο έπαιζε και ζούσε στους δρόμους των Σεπολίων, μιας ζόρικης γειτονιάς της Αθήνας όπου γαλουχήθηκαν οι αδελφοί Αντετοκούνμπο.

Τα αδέλφια Αντετοκούνμπο επί σκηνής φορώντας τα ρούχα της νέας σειράς της Nike που είναι ειδικά φτιαγμένα για τον Γιάννη.

Tο εμβληματικό σορτς με υπογραφή το βασικό λογότυπο του Αντετοκούνμπο αποτελεί έμπνευση για μια κομψή διακοσμητική τρέσα που παραπέμπει στα πιο πληθωρικά και πολυτελή αθλητικά ενδύματα της Ευρώπης. Η φανέλα του χρησιμοποιεί το βασικό λογότυπο ως ανάγλυφο μοτίβο σε ολόκληρη την πλάτη, και το «34» με την ελληνική σημαία χρησιμοποιείται για να τονίσει τις τσέπες στο μπουφάν της φόρμας του.

Θα σκεφτόταν κανείς ότι η είσοδος στην αποκλειστική ομάδα παικτών με προϊόντα με υπογραφή (μια τιμή που επιφυλάσσεται για μικρό αριθμό της ελίτ των παιχτών της Nike) θα επηρέαζε τον ταπεινό χαρακτήρας του Αντετοκούνμπο. Και όμως όχι. «Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ούτε στο όνειρο μου δεν είχα δει ότι θα αποκτήσω παπούτσι με υπογραφή. Όσο μεγάλωνα, ο στόχος ήταν να πάω στο NBA• να παίξω καλά και να βοηθήσω την ομάδα μου να νικήσει. Αυτό είναι μπόνους», λέει.

 

 

Διαβάστε ακόμα: Olimpia Milano – Η πιο στυλάτη ομάδα μπάσκετ, φοράει Armani Exchange.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top