Η POP ΑΙΣΘΗΣΗ
Πρωτοεπίπεδη σκέψη: ανήκουν στην χαμηλότερη βαθμίδα της ενδυματολογικής πυραμίδας. Δεν έχουν την λαμπρότητα ενός κοσμήματος, ούτε καν την εκλεκτή λεπτομέρεια του χρυσού ή του ασημιού. Είναι από πολυεστέρα, μοιάζουν, αν τα δεις από κοντά, σαν σφιχτοδεμένοι κόμποι μαλλιού σε σμίκρυνση και, ναι, αν πρέπει να κρίνει κανείς το αισθητικό βάρος ενός αντικειμένου με την τιμή του, προφανώς και δεν διακρίνονται για το κόστος τους.
Μια πιο ψαγμένη άποψη, όμως, είναι σε θέση να κάνει φύλλο και φτερό τον ακραιφνή εστετισμό ενός εκάστου και να εξηγήσει πως ό,τι φαίνεται δεν είναι ακριβώς… αυτό που φαίνεται. Τούτα τα φτηνά μανικετόκουμπα, ενδέχεται να τα έχετε ακούσει ως silk knots, ανήκουν στη χορεία εκείνων των φετιχιστικών αντικειμένων που δεν καμώνονται τα σπουδαιοφανή, δεν προσδοκούν να σε συνεπάρουν για τα σπάνια ποικίλματά τους, ούτε για την ακριβή τους κατασκευή.
Είναι φτιαγμένα από νήματα διαφόρων χρωμάτων (οι συνδυασμοί ορισμένες φορές φέρουν κάτι το νεωτεριστικό), είναι νεανικά, ελαφριά, άνετα και, ναι, είναι pop που σημαίνει ότι η ελαφρότητα που αναδίδουν είναι αυθεντική. Για την ιστορία, λέγεται πως ο Παριζιάνος ράφτης πουκαμίσων Charvet, στις αρχές του 20ου αιώνα, ήταν αυτός που πρώτος τα σκέφτηκε και τα δημιούργησε.
Ο κόμπος με τον οποίο είναι δεμένα τα νήματα δεν είναι τυχαίος, αλλά παραπέμπει στον αντίστοιχο κόμπο που κάνουν οι ιστιοπλόοι, ενώ εξοικειωμένοι με το συγκεκριμένο δέσιμο είναι ακόμη και οι Πρόσκοποι! Αν κάποιοι από εσάς έχετε περάσει από τον προσκοπισμό, μάλλον θα τον θυμάστε.
Ενδέχεται, δε, να τον απαντήσετε και ως Turk’s head. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γείτονές, Τούρκοι, έχουν βάλει κι εκεί το χεράκι τους. Απλώς, ο συγκεκριμένος κόμπος παραπέμπει στο πώς δένουν το τουρμπάν τους οι άνδρες στη Μέση Ανατολή.
Είτε έτσι είτε αλλιώς: τα συγκεκριμένα μανικετόκουμπα, διπλής όψης μάλιστα, όπως πρέπει δηλαδή, μπορούν να φορεθούν με σπορ σακάκι, αλλά και κάπως πιο επίσημα αν είναι μονόχρωμα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με την αξία του λιτού, αλλά προσεγμένου και στιλάτου που δεν χρειάζεται να πληρωθεί ακριβά για να γίνει δικό μας. Δύσκολα θα βρείτε αυτά τα μανικετόκουμπα να κοστίζουν πάνω από 10 ευρώ. Και που θα τα βρείτε; Συνήθως σε μεγάλα μπολ στους καλούς ράφτες.
Μήπως θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τα υλικά και τις σημάνσεις τους; Μήπως η τυποποίηση οδηγεί στον αυτο-εγκλωβισμό μας αφαιρώντας μας το στοιχείο της πολυσήμαντης πραγματικότητας; Αλίμονο αν το ντύσιμό μας (ομοίως και τα αξεσουάρ που επιλέγουμε) δεν διαθέτει τέτοιες συσσωρεύσεις σημασιών. Εντέλει, αυτά τα μανικετόκουμπα θα μπορούσαν να είναι βγαλμένα από το πνεύμα της Arte povera και ως τέτοια συλλαμβάνουν επακριβώς το φευγαλέο και το ευμετάβλητου του κόσμου (και του ανδρικού ντυσίματος, βεβαίως).
Ο ΧΡΟΝΟΣ
Για να το σκεφτούμε λίγο: ο αριθμός των ρολογιών που εμφανίζονται στο σαλόνι υψηλής ωρολογοποιίας SIHH είναι μεγάλος. Ορισμένες φορές υπερβολικά μεγάλος. Κι όμως, για κάποιο λόγο που είναι ευεξήγητος, ορισμένα δείγματα τραβούν την προσοχή. Μια τέτοια περίπτωση ήταν προσφάτως το Portofino Hand-Wound Moon Phase Edition «150 years».
Έχουμε να κάνουμε με ένα συνδυασμό που δεν γίνεται να μην θέλγει: κομψότητα και πρακτικότητα εν ταυτώ. Το συγκεκριμένο ρολόι φέρει έναν μηχανισμό που είναι ακριβής, σύνθετος, αλλά όχι δύσχρηστος. Το μπλε καντράν είναι ο ορισμός της χρωματικής εκλέπτυνσης. Είναι τόσο έντονο όσο χρειάζεται και τόσο διακριτικό όσο μπορεί να είναι ένα ρολόι που έχει γεννηθεί για να τραβάει την προσοχή.
Η διάμετρός του είναι 45mm και το πάχος του 13.2mm – άρα, έχουμε να κάνουμε με ένα σχετικά μεγάλο ρολόι, αλλά λεπτό σαν λεπτοκαμωμένος οργανισμός. Το όλον προσφέρει άνεση και στιλ. Φυσικά δεν γίνεται να μην προσέξει κανείς το αστροφώτιστό φεγγάρι που δεσπόζει στην κορυφή του καντράν. Είναι σαν να έχουμε ένα Portofino Hand-Wound Eight Days, στο οποίο έχει προστεθεί η ποιητική νότα της σελήνης.
Το μοντέλο δεν θα μπορούσε παρά να είναι σπάνιο. Κυκλοφόρησε σε μόλις 350 κομμάτια. Επιπροσθέτως, αντέχει στα 3 bar μέσα στο νερό, ενώ διαθέτει οκτώ ημέρες ενεργειακή αυτονομία. Κυκλοφορεί σε τρεις διαφορετικές εκδοχές, όλες τους όμως φέρουν αυτή την αστρονομική πινελιά της σελήνης που τα κάνει ιδιαίτερα και ξεχωριστά. Οσοι ομνύετε στη κρυφή γοητεία του φεγγαριού, που σας έρχονται στίχοι ποιημάτων όσο η πανσέληνος ριγεί και αναλογίζεστε πως είμαστε παιδιά ενός μεγάλου, αινιγματικού ουρανού, θα λατρέψετε αυτό το ρολόι.
Αν θα το φορέσετε σε σπορ ρούχα ή με πιο κλασικές γραμμές; Είναι τέτοια η δυναμική του που δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα συνδυασμών. Και μόνο κοιτώντας το καντράν θα βλέπετε το μισό χαμόγελο της σελήνης να σας ενημερώνει για την ώρα στην ταπεινή Γη θα φτάνει και θα περισσεύει.
Εμάς μας άρεσε πολύ πάντως ο συνδυασμός του πολύτιμου ρολογιού με τα «ταπεινά» μανικετόκουμπα. Αντιστοίχως, θα το βλέπαμε να παντρεύεται με χρωματιστά γυαλιά πρεσβυωπίας, μάλλινα κασκόλ και γάντια σε χαρούμενα χρώματα, και ένα αγαπησιάρικο montgomery παλτό, με μεγάλη ζεστή κουκούλα.
Photo: Πάνος Δάβιος
Styling: Σπύρος Σαββίνος
Μοντέλο: Okan Boz
Ρολόι: PORTOFINO HAND-WOUND MOON PHASE EDITION “150 YEARS”
Σακάκι & Πουκάμισο: Bespoke Athens
Διαβάστε ακόμα: Τα 5 ρολόγια που ξεχωρίσαμε στη φετινή SIHH.