Δεν θα πέσουν οι στόχοι από τον ουρανό.

    Ο νέος χρόνος έρχεται πλησίστιος. Δεν είναι κάποιο τελετουργικό που ακολουθούμε, αλλά μια ανάγκη μας για ανανέωση. Ένας λόγος για να βρούμε ξανά τον εαυτό μας. Ποιος δε δίνει υποσχέσεις στον εαυτό του το βράδυ της Πρωτοχρονιάς;

    Θα κόψω το τσιγάρο, λέει ο ένας. Θα βρω καλύτερη δουλειά, ο άλλος. Θα κάνω επιτέλους μια επιτυχημένη σχέση, ο τρίτος. Στόχοι, στόχοι, στόχοι. Πετυχαίνουν όλοι; Αναμφίβολα όχι. Μήπως δεν έχουμε το απαραίτητο σθένος για να τους φέρουμε εις πέρας ή μήπως δεν τους θέτουμε σωστά;

    Οι κλινικοί ψυχολόγοι απαντούν πως δεν είναι καθόλου λάθος να θέτουμε στόχους ενόψει της νέας χρονιάς. Αντίθετα, αυτή είναι μια διαδικασία που κάνουν και οι ίδιοι με τους ασθενείς τους καθημερινά. Για να απολαύσουμε την επιτυχία –όπως κι αν την ορίζει κανείς– υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι: οι ψυχολόγοι λένε ότι οι καλύτερες αλλαγές είναι προσωπικές. Επομένως, καλό είναι να ξεκινήσουμε με μικρές αλλαγές και να αντιμετωπίσουμε τις προσδοκίες μας (ακόμη κι αυτές που έχουμε εσωτερικεύσει» με λελογισμένο τρόπο.

    Πρέπει να απογυμνωθούμε αυτή την αίσθηση του «πρέπει» και αντ’ αυτού να επικεντρωθούμε στις αξίες που νιώθουμε ότι είναι σημαντικές.

    «Μια από τις αγαπημένες μου φράσεις στη θεραπεία, η οποία είναι λίγο ανόητη, είναι ”σταμάτα να ασχολείσαι με τον εαυτό σου”», λέει στον Guardian η Jennifer Caspari, ψυχολόγος και γνωσιακή- συμπεριφορική θεραπεύτρια στο Κολοράντο. Αυτό που εννοεί, είναι να ότι πρέπει να απογυμνωθούμε αυτή την αίσθηση του «πρέπει» και αντ’ αυτού να επικεντρωθούμε στις αξίες που νιώθουμε ότι είναι σημαντικές.

    «Ένα πολύ συνηθισμένο παράδειγμα αυτού είναι ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να εκτιμούν τη φυσική κατάσταση», είπε η Caspari. «Αυτό είναι πραγματικά σημαντικό για μερικούς ανθρώπους – και πραγματικά όχι σημαντικό για άλλους».

    Μία από τις ασκήσεις που χρησιμοποιεί στη δική της πρακτική είναι να δώσει στους ανθρώπους μια λίστα με λέξεις που βασίζονται στην αξία – όπως επίτευγμα, περιέργεια ή ανεξαρτησία – και στη συνέχεια να ορίσει τι σημαίνουν οι λέξεις για το άτομο. Εάν αισθάνεστε ότι αυτή η αξία δεν εκπληρώνεται, τότε ίσως είναι καιρός να κάνετε ένα σχέδιο για να το αλλάξετε. Χρησιμοποιώντας την αξία της περιέργειας ως παράδειγμα, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ανάγνωση ενός βιβλίου, την παρακολούθηση ενός μαθήματος ή τη μετάβαση στη βιβλιοθήκη μία φορά το μήνα. όλα αυτά τα βήματα είναι εφικτά και συγκεκριμένα.

    Αυτή η προσέγγιση αντικατοπτρίζει τον «έξυπνο» καθορισμό στόχων. Αν αυτό ακούγεται εταιρικό, είναι. Κι αυτό διότι η στρατηγική είναι πανταχού παρούσα, αν και επικρίνεται ευρέως ότι είναι προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα. Ωστόσο, κι εμείς αποτέλεσμα δε θέλουμε;

    Ο καθορισμός του στόχου πρέπει να ξεκινήσει από μέσα μας και να είναι συμβατός με τις αξίες μας και τις ανάγκες που έχουμε σήμερα,

    Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο, σημειώνει η κλινική ψυχολόγος Molly Sherb, να ξεκινήσουμε με κάτι λιγότερο συγκεκριμένο, αλλά απόλυτα ταυτισμένο από τις δικές μας ανάγκες. «Ίσως θα έπρεπε να βγει έξω περισσότερο. Μπορεί να αισθάνεστε βαριεστημένοι ή θέλετε να δοκιμάσετε κάτι νέο». Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, μ’ αυτό το τόσο απλό.

    Είτε έτσι είτε αλλιώς, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο τώρα και να θέτουμε βραχυπρόθεσμους στόχους παρά κάτι που θα διατρέχει ολόκληρο το έτος». Ο καθορισμός στόχων που χρειάζονται σχετικά μικρές αλλαγές μπορεί να οδηγήσει στη μεγαλύτερη επιτυχία.

    «Θέλετε να βεβαιωθείτε ότι ξεκινάτε με ό,τι φαίνεται πιο εύκολο, το οποίο νομίζω ότι είναι λίγο αντιφατικό», είπε ο Sherb. «Αλλά ο λόγος που θέλετε να ξεκινήσετε με ό,τι είναι πιο εύκολο είναι ότι θέλετε να νιώσετε αυτή την αίσθηση επιτυχίας – γιατί αυτό θα σας δώσει κίνητρο για να κάνετε τα πιο δύσκολα πράγματα στη συνέχεια».

    Σε όλες τις περιπτώσεις, ο καθορισμός του στόχου πρέπει να ξεκινήσει από μέσα μας και να είναι συμβατός με τις αξίες μας και τις ανάγκες που έχουμε σήμερα, είπαν τόσο ο Sherb όσο και ο Caspari.

    «Oι υποσχέσεις που δίνουμε την Πρωτοχρονιά αποτελούν μια πολύ κατασκευασμένη ανάγκη για αλλαγή, αλλά ανά πάσα στιγμή είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνουμε μια αλλαγή», σημειώνει η Sherb. Και ένα τελευταίο, αλλά άκρως σημαντικό: δεν είναι υποχρεωτικό να βάλουμε τους στόχους μας από την πρώτη ημέρα του Ιανουαρίου. Θα έχει κι άλλους… μήνες το ’25 για να αποφασίσουμε ποιο στόχο θέλουμε να εκπληρώσουμε. Αρκεί να μην φτάσουμε στον επόμενο Δεκέμβριο για να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε.

     

    Διαβάστε ακόμα: Τι φταίει και είμαστε συνέχεια κουρασμένοι;

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top