Η πρόσοψη του ξενοδοχείου και ένας από τους κεντρικούς διαδρόμους στο εσωτερικό.

  Έχει ενδιαφέρον το πώς μπορείς να «διαβάσεις» μια εποχή. Ειδικά αυτή της πανδημίας. Από τη μια, το βαρύ πυροβολικό της ελληνικής οικονομίας, ο τουρισμός, μοιάζει με Τιτανικό, από την άλλη, κάποια νέα ξενοδοχεία και εστιατόρια ανοίγουν κόντρα στο καθοδικό ρεύμα, ως θετικά «κρούσματα» μιας αρνητικής εμπειρίας.

  Μέσα σε αυτό το κλίμα η είδηση έρχεται από την Πάτρα και εκτείνεται πέρα από τα διακόσια περίπου χιλιόμετρα που τη χωρίζουν από την Αθήνα. Ο τίτλος λέει ότι άνοιξε το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο στην πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της Μπελ Επόκ.

  Ο γύψινος διάκοσμος στην πρόσοψη και τις οροφές παρέμειναν ως είχαν.

  Και μάλιστα σε ένα κτίριο που συνδέεται με αυτή την εποχή, το μέγαρο Γαλανόπουλου, μίας από τις πιο σημαντικές οικογένειες της πόλης στις αρχές του 20ου αιώνα. Ένα στιβαρό αρχοντικό που δεσπόζει στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, εκεί που βρίσκονται τόσο το Ρωμαϊκό Ωδείο όσο και ο Ρωμαϊκός Ιππόδρομος.

  Το ξενοδοχείο ονομάστηκε The Bold Type γιατί ο παλαιός του ιδιοκτήτης ήθελε να τραβάει το βλέμμα των επισκεπτών και όσων περνούσαν από την πλατεία.

  Για τους παρεπιδημούντες την Πάτρα, από εδώ ξεκινάει η παλιά πόλη με τα ορόσημα που την αγκαλιάζουν. Ανάμεσά τους και αυτό το κτήριο που μοιάζει να ανταγωνίζεται στα ίσα το Ωδείο, απέναντι.

  Το ξενοδοχείο άνοιξε μόλις στις 3 Αυγούστου.

  Λέγεται ότι ο παλαιός ιδιοκτήτης του ήθελε να τραβάει το βλέμμα των επισκεπτών και όσων περνούσαν από την πλατεία με τον έντονο χαρακτήρα του. Γι’ αυτό και το ξενοδοχείο ονομάστηκε The Bold Type. Οι δύο ιδιοκτήτες του, ο Δημήτρης Μπικής και ο Γιώργος Χρυσανθόπουλος, με πείρα 16 ετών σε όλο το φάσμα της εστίασης, προχώρησαν στο επόμενο βήμα του F&B, το οποίο είναι η φιλοξενία σε έναν… αφιλόξενο καιρό.

  Το 865 τετραγωνικών αρχοντικό έδωσε δέκα συνολικά δωμάτια που συνομιλούν μέσα από το χρώμα τους και τους συμβολισμούς που αυτό κρύβει.

  Το ξενοδοχείο άνοιξε μόλις στις 3 Αυγούστου και συμπυκνώνει την επιμονή, άλλος θα την έλεγε αποκοτιά, των ιδιοκτητών του. Η κατασκευή ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2018 και για την ανασύσταση του χώρου επιστρατεύτηκε η Πατρινή αρχιτέκτονας Έμπη Σπαθή.

  Ούτε μίνιμαλ, αλλά ούτε και με βαριά στοιχεία.

  «Δεν θέλαμε βαριά στοιχεία αλλά ούτε και μίνιμαλ, αυτό που μας απασχόλησε ήταν να γίνουν παρεμβάσεις χωρίς να αλλοιωθεί η αρχιτεκτονική του κτιρίου» λέει ο Γιώργος Χρυσανθόπουλος. Με τη νέα του διαμόρφωση το 865 τετραγωνικών αρχοντικό έδωσε δέκα συνολικά δωμάτια που συνομιλούν μέσα από το χρώμα τους και τους συμβολισμούς που αυτό κρύβει.

  Ενα παιχνίδι αντικατοπτρισμών.

  Στο ground floor βρίσκεται η Garden Suite σε πράσινο λόγω του κήπου τον οποίο αντικρίζει. Στον πρώτο όροφο είναι τα κόκκινα δωμάτια που συνδέονται με τα κοκκινωπά τούβλα του αρχαίου Ωδείου, ενώ στον δεύτερο απλώνονται τα μπλε δωμάτια που συμβολίζουν την ανάμνηση του ίδιου του κτηρίου.

  Η κοκκινωπή ζεστασιά στο μπάνιο.

  Στον τελευταίο όροφο, εκεί που κάποτε βρισκόταν το ταπεινό πλυσταριό, είναι πλέον το roof garden. «Από τότε που χτίστηκε το αρχοντικό –η κατασκευή του ξεκίνησε το 1895 και ολοκληρώθηκε το 1910- είναι η πρώτη φορά που ανοίγει για τον κόσμο, καθώς ανεβάσαμε το ασανσέρ που έτσι κι αλλιώς δεν υπήρχε» λέει ο Γιώργος Χρυσανθόπουλος.

  Τα μπλε δωμάτια συμβολίζουν την ανάμνηση του ίδιου του κτηρίου.

  Το άλλο ενδιαφέρον είναι τα στοιχεία που διατηρήθηκαν, ανάμεσά τους οι τοιχογραφίες του πρώτου ορόφου, ο γύψινος διάκοσμος στην πρόσοψη και τις οροφές, τα ξύλινα αλλά και τα μαρμάρινα δάπεδα και βέβαια το σιντριβάνι του κήπου. Στα 1.200 τετραγωνικά του βρίσκεται ο πιο ψηλός φοίνικας της πόλης αλλά και μία ελιά ενενήντα ετών.

  Ένας απροσδόκητος κήπος.

  Ο απροσδόκητος αυτός κήπος, που θα έλεγε κανείς ότι ισορροπεί την νεοκλασική ένταση του κτιρίου, το καλοκαίρι και όσο το επιτρέπει ο καιρός, φιλοξενεί το εστιατόριο που στρέφεται στα νερά του fine dining με επικεφαλής τον ανερχόμενο σεφ Γιάννη Σκέτζο.

  Με άρωμα Μπελ Επόκ.

  Και ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις από τη φυγή προς τα εμπρός του The Bold Type; «Ανοίξαμε σε μια δύσκολη εποχή. Όντας το μόνο πεντάστερο ξενοδοχείο στην πόλη, έχουμε θετικό feedback, έχουμε ήδη επαναλαμβανόμενους πελάτες και στοχεύουμε στην προσωποποιημένη φιλοξενία. Θέλουμε να μεταδώσουμε στους επισκέπτες μας την τοπική κουλτούρα, να δουν πράγματα που δεν θα έβλεπαν στην πόλη, να συνδεθούν με τους ντόπιους» επισημαίνει ο Γιώργος Χρυσανθόπουλος.

   

  //INFO
  The Bold Type:  Παλαιών Πατρών Γερμανού 10, Πάτρα, τηλ.: 261 022 0012, www.theboldtypehotel.com

   

  Διαβάστε ακόμα: Μια 70s βιοτεχνία στην πλατεία Δημαρχείου που έγινε μοντέρνο loft.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top