Ο εκδοτικός οίκος Thames & Hudson και ο Hugo Jacomet καταγράφουν την αυθεντική έννοια του ιταλικού στιλ στο λεύκωμα «The Italian Gentleman».

Το Λονδίνο έχει τη Savile Row. Ενας  δρόμος στο Μέιφερ του κεντρικού Λονδίνου όπου τα ραφτάδικα έχουν εδραιώσει τη δική τους παράδοση. Εκεί πηγαίνουν οι άντρες που ενδιαφέρονται να φορέσουν ένα bespoke κοστούμι.

Το Παρίσι έχει τα πολυτελή του σπίτια που κάποια από αυτά έχουν μετατραπεί, ομοίως, σε ραφτάδικα για τους κομψούς Γάλλους που επιθυμούν να διατηρήσουν μια αχλή δανδισμού περπατώντας τα γαλλικά βουλεβάρτα.

Τίποτα, όμως, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την αμετάκλητη ουσία της κομψότητας των Ιταλών. Οι γείτονές μας είναι οι μετρ της sprezzatura. Σε ελεύθερη απόδοση, είναι αυτοί που έφεραν στην καθημερινότητα την έννοια του αυθόρμητα στιλάτου ντυσίματος. Σε τέτοια βαθμό που η επιμελημένη ατημελησία θα θεωρείται στιλ από μόνο του. Μια αντισυμβατικότητα που, όμως, αν είναι σωστά δομημένη διαμορφώνει χαρακτήρα και άποψη.

Δεν είναι τα φίνα πατρόν, αλλά και η χρωματική παλέτα που κάνει τα ιταλικά ρούχα ιδιαίτερα.

Κάπως έτσι είναι ο κλασικός Italian Gentleman. Ο εκδοτικός οίκος Thames & Hudson θέλοντας να «τιμήσει» αυτή την τόσο ξεχωριστή και στιλάτη θωριά των Ιταλιάνων εξέδωσε πριν από λίγο καιρό και τώρα επανεκδίδει το λεύκωμα «The Italian Gentleman».

Περισσότεροι από πενήντα εμβληματικοί οίκοι ανδρικής μόδας, εμφανίζονται στο λεύκωμα.

Σ’ αυτό το λεύκωμα παρελαύνουν σχεδιαστές, ράφτες, αλλά και τεχνίτες από διαφορετικές γενιές, οι οποίοι, ο καθένας με τον τρόπο, έχουν καθορίσει την έννοια του ιταλικού στιλ. Από τα μυθικά ονόματα των Rubinacci και Kiton έως τις εξαιρετικά περιζήτητες παγκόσμιες μάρκες όπως η Zegna.

Η λεπτομέρεια των αξεσουάρ.

Περισσότεροι από πενήντα εμβληματικοί οίκοι ανδρικής μόδας, εμφανίζονται στο λεύκωμα για να διατρανώσουν την ποιότητα των υλικών, την ιδιαιτερότητα των πατρόν και την εκλέπτυνση του αποτελέσματος.

Ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα δεν έρχεσαι μόνο σε επαφή μ’ αυτά τα πρόσωπα, αλλά αντιλαμβάνεσαι και τις εξαιρετικές λεπτομέρειες των υφασμάτων, την εντατική προσήλωση στα ατελιέ για να βγει η τέλεια γραμμή.

Τεχνίτες, ράφτες και δημιουργοί από διαφορετικές γενιές παρελαύνουν από το λεύκωμα.

Μαγαζιά θρύλοι, κρυμμένα καταστήματα, αλλά και εμβληματικά εμπορικά brands, όλα μαζί, συνθέτουν μια ολόκληρη γκάμα χρωμάτων, υφασμάτων και προτάσεων. Από τα αξεσουάρ έως τα μπλουζάκια και από τα υποδήματα έως τα κοστούμια, όλα τούτα τα συμπαρομαρτούντα συνθέτουν αυτό που ονομάζουν αληθινό ιταλικό στιλ.

Σαν πλάνο από παλιά ιταλική ταινία.

Η επιτυχία των Ιταλών; Οτι αυτή η φαντασμαγορία της μόδας δεν περιορίστηκε σε τοπικό γεγονός, αλλά παρά την επικυριαρχία της αμερικανικής μόδας, έχει καταφέρει να παραμείνει ενεργή και να απλωθεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Για τον σημερινό άντρα, το ιταλικό ντύσιμο είναι συνώνυμο του ξεχωριστού στιλ. Ποιος δεν θέλει να το έχει;

Τα πουκάμισα έχουν την τιμητική τους.

Το λεύκωμα υπογράφει ο Hugo Jacomet, ένας γάλλος αρθρογράφος, σεναριογράφος και κινηματογραφικός παραγωγός. Είναι, επίσης, γνωστός για το σάιτ The Parisian Gentleman που διατηρεί. Η δουλειά του γύρω από τη μόδα έχει παρουσιαστεί σε διάφορα ξένα περιοδικά. Τη φωτογράφιση ανέλαβε ο καναδός φωτογράφος Lyle Roblin που ζει με την οικογένειά του στο Μιλάνο.

 

Διαβάστε ακόμα: Το τζην πουκάμισο πιάνει πάλι δουλειά.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top