Η χωριάτικη σαλάτα, αυτός ο εφήμερος ναός της συνύπαρξης χεριών και ψωμιών. Φωτό: BBC.

Ανοίγουν ξανά οι χώροι εστίασης, θα μπορούμε να συναντιόμαστε με τους φίλους μας over a drink, over a tzatziki, over a σπαλομπριζόλα…

Εκ των πραγμάτων όμως, οι συναντήσεις μας καθήμενοι και μοιραζόμενοι την απόλαυση του φαγητού ή του ποτού, δεν θα είναι οι ίδιες με αυτές της προ κορωνοϊού εποχής. Θα πρέπει να καθιερωθούν και να τηρηθούν ορισμένοι κανόνες, οι οποίοι από κάποιους από εμάς, λίγους, τηρούνταν και πριν.

Τι δεν θα μπορούμε να κάνουμε πια:

Το πρώτο που μου ήρθε, ίσως γιατί είναι κάτι που ήταν συνυφασμένο με έξοδο σε ταβέρνα, είναι το βάπτισμα του άρτου (παπάρα) στο κοινόχρηστο πιάτο της χωριάτικης σαλάτας. Σκέφτηκα πολύ, αλλά δεν βρήκα λύση και κατέληξα πως ούτε με το χέρι, ούτε με το ψωμάκι καρφωμένο στο πιρούνι μας γίνεται, γιατί το χέρι μας και το πιρούνι μας, είναι «μας» και κατά συνέπεια φέρουν πάνω τους τη δική μας χλωρίδα. Επομένως η σαλάτα θα πρέπει να σερβίρεται στα ατομικά πιάτα, που συνήθως είναι ρηχά, και έτσι το πολυπόθητο ζουμάκι της διασκορπίζεται και δεν είναι εύκολα αξιοποιήσιμο…

Πλέον αποκτά επιστημονική βάση η πασίγνωστη ατάκα «JOEY DOESN’T SHARE FOOD!!!», από τα «Φιλαράκια».

Αντιστοίχως, δεν θα μπορούμε να πάρουμε τζατζίκι και τυροκαυτερή με το πιρούνι μας, αλλά θα πρέπει να σερβίρουμε στο πιάτο μας με το κοινόχρηστο κουτάλι. Αυτό το τηρούσαμε αρκετά συχνά και πριν, αλλά προς το τέλος του εκάστοτε τσιμπουσιού, και του αλκοόλ ρέοντος, ο κανόνας καταστρατηγούνταν λίγο πριν τελειώσει το τζατζίκι.

Θα πρέπει επίσης, και, δυστυχώς, να ξεχάσουμε τα κοινόχρηστα amuse bouche στην αρχή των γευμάτων, όπως τις ελίτσες με οδοντογλυφίδα/χέρι/πιρούνι, τα ψωμάκια με κοινόχρηστο βούτυρο, κριτσινάκια/παξιμαδάκια με κάποιο ντιπ,τα οποία παλιά, έμπλεοι αθωότητας,  βουτούσαμε στο ντιπ, δαγκώναμε, ξαναβουτούσαμε στο ντιπ κ.ο.κ.

Πλέον αποκτά επιστημονική βάση η πασίγνωστη ατάκα «JOEY DOESN’T SHARE FOOD!!!», από τα «Φιλαράκια». Το να δοκιμάσεις το πιάτο του συνδαιτυμόνα σου, όσο θεμιτό και κατανοητό και αν είναι, δεν είναι πλέον εύκολο και χρειάζεται πολυπλοκότερα logistics από το «κόψε μου λίγο να δοκιμάσω». Δεν λέμε ότι δεν γίνεται, αλλά θα πρέπει ίσως να υπάρχει πιάτο και μαχαιροπίρουνο «μεσολαβητής» και φυσικά να γίνεται πριν ο άλλος αρχίζει να τρώει το φαγητό του.

Ένας άλλος θιγόμενος από τη νέα τάξη πραγμάτων, είναι η οδοντογλυφίδα. Η χρήση οδοντογλυφίδας πολλές φορές επιβάλλεται για λόγους ψυχικής ηρεμίας, είναι ανυπόφορο να σε ενοχλεί κάτι στη στοματική κοιλότητα και να μείνεις με σταυρωμένα χέρια προσποιούμενος ότι όλα βαίνουν καλώς. Ωστόσο ανέκαθεν δεν ήταν ενδεδειγμένη κατά το savoir vivre, και αντικειμενικά είναι αντιαισθητική. Ε, πλέον, είναι και υγειονομικώς κατακριτέα και θα πρέπει να χρησιμοποιείται χωρίς θεατές αφενός, και με πλύσιμο χεριών πριν και μετά αφετέρου.

Μακάρι όλο αυτό να κρατήσει λίγο και να το διασκεδάσουμε στο μέγιστο βαθμό.

Στην κατηγορία ποτά-φιστίκια-πατατάκια, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε εκ βάθρων την συμπεριφορά μας και είτε να ξεπεράσουμε την ανάγκη του μασουλήματος είτε να τα τρώμε μόνο αν σερβίρονται σε κλειστές ατομικές μεριδούλες. Φυσικά υπάρχουν και πολλές άλλες tailor made λύσεις. Στο σπίτι μιας φίλης, εφαρμόστηκε με επιτυχία και ολίγον κράξιμο η εξής μέθοδος: ήρθε μπολ με πατατάκια και ήρθαν και μπολάκια ατομικά, στα οποία βάζαμε με κοινόχρηστο κουτάλι τα φιστικάκια που επρόκειτο να αγγίξουμε και να καταναλώσουμε.

Θα είναι όλα αυτά πρωτόγνωρα, όπως και πολλά άλλα πλέον για όλους. Η δυσκολία δεν έγκειται τόσο στην πρακτική εφαρμογή τους, αλλά στα megabytes φαιάς ουσίας, που θα πρέπει να ξοδέψεις ΚΑΙ στον τομέα αυτό, από εδώ και στο εξής. Οι κριτικές εστιατορίων θα έχουν πλέον και κεφάλαιο Covid. Θα γίνουμε όλοι πεθερές που τσεκάρουν και κρίνουν με αυστηρότητα και σηκωμένο φρύδι αν τηρούνται οι προβλεπόμενοι κανόνες.
Ελπίζουμε να κρατήσει λίγο και να το διασκεδάσουμε στο μέγιστο βαθμό.

 

+ Σατανικό tip για τα κοινόχρηστα πιάτα: Όποιος «ξεχαστεί» και χρησιμοποιήσει για σερβίρισμα το ατομικό πιρούνι του, αυτομάτως και εκ των πραγμάτων κερδίζει και όλο το κοινόχρηστο πιάτο το οποίο «μαγάρισε». Έτσι δεν είναι;

 

Διαβάστε ακόμα: Αναμνήσεις από ένα παγωτό χωνάκι.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top