To γαλάζιο που λάνσαρε ο οίκος Patek Philippe στο εμβληματικό Nautilus, σε σύμπραξη με την Tiffany & Co.

    Μόλις πριν από λίγους μήνες, μια ολάκερη παλέτα του πράσινου, που πήγαινε από το αφέψημα μέντας στο σμαραγδί των ματιών της κυριαρχούσε στα απανταχού ωρολογιακά καντράν. Μια χρωματική λύσσα, στα όρια της overdose, εξαιτίας μιας υποτιθέμενα ισχυρής ανάγκης για αισιόδοξους χρονογράφους που παρίσταναν τα μαγικά φυλακτά.

    Τον περασμένο Δεκέμβριο, το τσουνάμι «Tiffany Blue» ήρθε κι έπεσε πάνω στις στηθοπλευρές των κοινωνικών δικτύων μόλις ανακοινώθηκε το λανσάρισμα του Nautilus collector (Quantième Perpétuel, ref. 5711/1A-018), προϊόν σύμπραξης της Patek Philippe και της Tiffany & Co, σε μόλις 170 κομμάτια. Το υπαρξιακό ερώτημα που προέκυψε ήταν το εξής: το γαλάζιο θα υποκαταστήσει το πράσινο; Κοπήκαμε.

    To τιρκουάζ είναι το χρώμα του χρήματος.

    Είναι ευπρόσδεκτο ότι εδώ και 10 χρόνια η χρωματική παλέτα της ωρολογοποιίας διευρύνεται. Μ’ αρέσει. Έχουμε καντράν σοκολατί, καπνιστά, ασφαλτοστρωμένα, κοκκινωπά εμπνευσμένα, κίτρινα νεοσσού απ’ το Ζευγολατιό, πορτοκαλί θρασέους κροτίδος μαζί με ευφάνταστες παραλλαγές Γιουροβίζιον. Λογικό από μια άποψη να έρθει η σειρά του «baby-blue».

    Φόρος τιμής υποτίθεται στον Jay-Z και τον Lebron James. Καθότι το τιρκουάζ είναι το χρώμα του χρήματος. Οπότε λίγη υστερία δεν βλάφτει. Καθότι πρέπει να διαθέτεις καμιά ντουζίνα μετρονόμων υψηλής ωρολογοποιίας για να στη δώσει να ψωνίσεις κι ένα τιρκουάζ. Όχι; Όπως συνέβη στον καρπό του Bernard Arnault, μεγάλου αφεντικού του ομίλου LVMH.

    Mε το Pilot’s Watch Chronograph 41 Edition «Mercedes-AMG Petronas Formula One Team» η IWC τιμάει τα χρώματα της αγωνιστικής ομάδας της Μercedes στην F1 (Φωτογραφία: IWC.com).

    Απαιτείται μια υπενθύμιση εδώ, για τα specimen που δεν παρακολουθούν τις ψυχιατρικές ανακοινώσεις: ένα αντίτυπο του μοντέλου πωλήθηκε στην τιμή των €5,74 εκατ. σε δημοπρασία για φιλανθρωπικό σκοπό στη Νέα Υόρκη την 11η Δεκεμβρίου του παρελθόντος έτους. Όπερ σημαίνει, 200 φορές την αρχική του τιμή.

    Δεδομένου του περιβάλλοντος, επιτρέψτε μου να θεωρήσω ότι η βλακεία πάει σύννεφο. Η πράξη έγινε αντικείμενο εκατοντάδων «μιμιδίων», τροφοδοτώντας ατελείωτες διαμάχες σχετικά με τα όρια της παράνοιας και της σπέκουλας στην αγορά των συλλεκτικών ρολογιών.

    Tο Rolex Oyster Perpetual 36 στα 41 mm, ξαναβαφτισμένο –οποία έκπληξη- σε «Tiffany Blue» (Φωτογραφία: rolex.com).

    Αλλά, φίλτατοι ενδιαφερόμενοι, πρόκειται για διάδοση ιού. Πυρετός το Σαββατόβραδο σε ρύθμους disco. Ένα χρώμα, για κάποιους αντιπαθητικό, περιθωριακό, κιτς, γίνεται must have. Με απόλυτο παράδειγμα αδικαιολόγητα εμμένοντος πυρετού το Rolex Oyster Perpetual, ξαναβαφτισμένου –οποία έκπληξη- σε «Tiffany Blue». Με τιμή μεταπώλησης 3 έως 5 φορές υψηλότερη από τα άλλα χρώματα (πολυάριθμα) της συλλογής. Και χωρίς καν να είναι τιρκουάζ! Αλλά μωρουδίστικο γαλάζιο. Ή ακόμα το Audemars Piguet Royal Oak Offshore Diver Turquoise.

    Το Audemars Piguet Royal Oak Offshore Diver Turquoise. Αλλη μια εκδοχή του χρώματος (Φωτογραφία: audemarspiguet.com).

    Το τιρκουάζ μοιάζει λίγο με την παραλλαγή Όμικρον της ωρολογικής χρωμίωσης. Με την Patek Philippe ως ασθενή μηδέν. Τα συμπτώματα: έντονος αγοραστικός πυρετός, απώλεια των μαθηματικών δεξιοτήτων, διασάλευση της κοινής λογικής, προχωρημένος δαλτονισμός. Πόσα ρολόγια στο χρώμα της λιμνοθάλασσας θα ζήσουμε το 2022; Τουλάχιστον ταιριάζουν με το λευκό καναπέ μας.

     

    Διαβάστε ακόμα: 4 ρολόγια – 4 τόποι για όνειρα.

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top