Παρόλο που στη χώρα μας επίσημο ένδυμα από το 1980 και μετά θεωρείται ένα μαύρο ή σκούρο μπλε κοστούμι, πολλοί άντρες με στυλ αναζητούν την ευκαιρία να φορέσουν ένα Tuxedo.

Ύφασμα & Κοστούμι

To κλασικό μαύρο ή σκούρο μπλε tuxedo ήταν, είναι και θα είναι η πρώτη επιλογή για την παραμονή πρωτοχρονιάς.  To πρώτο tuxedo κατά την παράδοση της κλασικής ένδυσης σχεδιάστηκε από το ραφείο Henry Poole & Co. Potter σε συνεργασία με τον  Πρίγκιπα της Ουαλίας το 1886 και ήταν ένα κοντό σε σχέση με το φράκο σακάκι το οποίο θα φοριόταν με μαύρο παπιγιόν αντί λευκού που επέβαλε το φράκο.  Αυτό το σακάκι έφερε στην Αμερική την ίδια χρονιά ο James Brown Potter μέλος του Tuxedo Club.

Oλα ξεκίνησαν στο μακρινό 1886 από το ραφείο Henry Poole & Co. Potter που δημιούργησε το πρώτο tuxedo.

O νεαρός Pierre Lorillard, επίσης μέλος του Tuxedo Club ανασχεδιάζει λίγο το σακάκι του Potter και το φοράει πρώτη φορά στη μορφή που το ξέρουμε σήμερα στον επίσημο χορό του club τον Οκτώβριο του 1886.  Από τότε το ένδυμα παίρνει το όνομα Tuxedo (από το Tuxedo Club) και φοριέται σε όλες τις επίσημες εκδηλώσεις. Σταδιακά αντικαθιστά το φράκο που όμως παραμένει ως το πιο επίσημο ένδυμα.  Ιδιαίτερα μετά το 1930 το  Tuxedo κυριαρχεί και το φράκο φοριέται μόνο σε πολύ επίσημες εκδηλώσεις.

Οι γιορτές και οι γάμοι είναι εξαιρετικές περιπτώσεις στις οποίες μπορεί κάποιος να ντυθεί με αυτό το υπέροχο ένδυμα, που με κάποιο μαγικό τρόπο ταιριάζει σε όλους.

H αγορά ενός Tuxedo είναι επένδυση, γιατί μπορεί να φορεθεί σε όλες τις γιορτές/παραμονές εορτών και να σας κάνει να φαίνεστε υπέρκομψος.

Παρόλο που στη χώρα μας επίσημο ένδυμα από το 1980 και μετά θεωρείται ένα μαύρο ή σκούρο μπλε κοστούμι, πολλοί άντρες με στυλ αναζητούν την ευκαιρία να φορέσουν ένα Tuxedo. Οι γιορτές και οι γάμοι είναι εξαιρετικές περιπτώσεις στις οποίες μπορεί κάποιος να ντυθεί με αυτό το υπέροχο ένδυμα, που με κάποιο μαγικό τρόπο ταιριάζει σε όλους.  Είναι τόσο απλό (διχρωμία) αλλά και τόσο ισχυρό (άσπρο-μαύρο).  To Tuxedo είναι για τον άνδρα ό,τι το μαύρο βραδινό φόρεμα για μία γυναίκα: αναδεικνύει κομψότητα χωρίς πολλή προσπάθεια.  Είναι μία ιδιοφυής στολή, ώστε οι καλεσμένοι, όντας υπέρκομψοι αλλά  και απλοί, συναναστρέφονται, επικοινωνούν και φλερτάρουν απελευθερωμένοι από ενδυματολογικούς ναρκισσιστικούς ανταγωνισμούς.

Βέβαια η ειρωνεία είναι ότι το ένδυμα αυτό δεν είναι τόσο απλό. Το σακάκι (μονόπετο ή σταυρωτό) με μεταξωτά πέτα και μόνο σε σχέδιο στρογγυλό (shawl Lapel) ή «πόντα σταυρωτή» (δηλαδή με μύτη σαν του σταυρωτού). Το παντελόνι με σιρίτι από μετάξι στην πλαϊνή ραφή και χωρίς θυλάκια για ζώνη.  Το πουκάμισο με πικέ ή πλισέ μπλαστρόνι στο μπροστινό, που κουμπώνει με ξενόκουμπα (τα πρώτα 4 κουμπιά εκτός κολάρου).  Τα αξεσουάρ: Ζωνάρι, τιράντες, παπιγιόν και λευκό μαντήλι.

Επίσης οι κάλτσες λεπτές μεταξωτές και τα παπούτσια λουστρίνι.  Δυνατή επιλογή εναλλακτικά το γιλέκο, το οποίο πρέπει να κουμπώνει χαμηλά. Το χρώμα πάντα μαύρο ή Blue-Black με σκοπό στο φως να φαίνεται μαύρο (προσοχή τα αξεσουάρ μαύρα και στην μπλε εκδοχή!).  Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποιες αποδεκτές εκπτώσεις στο πρωτόκολλο:  Παπούτσια ματ μαύρα, πουκάμισο με μπλαστρόνι αλλά κρυφή πατιλέτα χωρίς τα ξενόκουμπα, χρωματιστό παπιγιόν ή μαντήλι (μπορεί να έχει και κάποιο σχέδιο).

Η αγορά ενός Tuxedo είναι επένδυση διότι μπορεί να φορεθεί σε όλες τις γιορτές.

Το πιο κλασικό αλλά και το καλύτερο ύφασμα για Tuxedo είναι η Barathea σε βάρος 270 με 350 γραμμάρια ανάλογα την περίοδο. Η Barathea έχει τρία πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά που την καθιστούν το καλύτερο ύφασμα για επίσημα ενδύματα: είναι σταθερό ύφασμα για να μπορέσει να ραφτεί και κρύβει οποιαδήποτε πιθανή ατέλεια, δεν τσαλακώνει και το ύφασμα «πέφτει» όμορφα στο σώμα (έχει βάρος). Το καλύτερο απ’ όλα, έχει ελαστικότητα και δίνει άνεση.

Σακάκι: Επιλέγουμε την πιο κλασική εκδοχή, μονόκουμπο με πόντα σταυρωτή, λίγο φαρδιά για να αναδεικνύει μία ρετρό αίσθηση της χρυσής εποχής του ’20-’30 που το Tuxedo μονοπωλούσε. Εκμοντερνίζεται το πέτο όμως με το ύψος του και το μικρότερο κολάρο. To μετάξι είναι μία μίξη σατέν και γκρο υφής. Το σατέν δίνει γυαλάδα και το γκρο τη μαζεύει.  Οι ώμοι είναι λίγο ανασηκωμένοι από το κόψιμο και χωρίς υποστήριξη βάτας, ενώ δίνουμε μία έξτρα αρχοντιά με λίγο εντονότερη μανικοκόλληση. Οι τσέπες είναι ίσιες με φιλέτα και χωρίς καπάκια για πιο λιτή (επίσημη) μέση.

Επιλέγουμε την πιο κλασική εκδοχή, μονόκουμπο με πόντα σταυρωτή, λίγο φαρδιά για να αναδεικνύει μία ρετρό αίσθηση της χρυσής εποχής του ’20-’30 που το Tuxedo μονοπωλούσε

Πουκάμισο: Το πουκάμισο είναι από φίνα μονόκλωνη ποπλίνα για άνεση και μείωση όγκου, ενώ για μπλαστρόνι αντί του χοντρού Marcella υφάσματος, χρησιμοποιούμε πικέ δίκλωνο ύφασμα.  Με αυτό τον τρόπο το πουκάμισο έχει όλα τα χαρακτηριστικά του επίσημου κλασικού tuxedo άλλα είναι μαλακό και ελαφρύ στο φόρεμα.  Τα ξενόκουμπα είναι από μαύρο φίλντισι και -με μία δική μας πατέντα- ενώνονται αντικριστά με λευκό φίλντισι, ώστε να μπορούν να φορεθούν και ανάποδα ως λευκά για όποιον θέλει λιγότερη αντίθεση.

Αν κάποιος θέλει να φορέσει ένα tuxedo με ζιβάγκο ή και t-shirt και τζιν από κάτω, δε θα τον σταυρώσουμε αν μπορεί να το υποστηρίξει με το στυλ του.

Αξεσουάρ: Το παπιγιόν είναι ολομέταξο μαύρο twill με μύτες και όχι τετράγωνο, πιο σπάνιο σχέδιο και πιο ρετρό.  Δίνει προσωπικότητα και έρχεται σε αρμονία με τη μύτη του πέτου.  Το μαντήλι είναι επίσης μεταξωτό twill σε λευκό.  Φορέθηκε στην τσέπη με τις μύτες έξω και ελεύθερο ώστε να σπάσει λίγο τη στιβαρότητα του tuxedo.

Εναλλακτική Χρήση

Για το κλασικό μαύρο tuxedo ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ! Τώρα αν κάποιος απλώς θέλει να φορέσει ένα tuxedo με ζιβάγκο ή και t-shirt και τζιν από κάτω, δε θα τον σταυρώσουμε αν μπορεί να το υποστηρίξει (ροκ σταρ ή super stylish persona), ωστόσο αυτό δεν θα είναι Tuxedo αλλά μία εμφάνιση στην οποία χρησιμοποιείται το tuxedo.

Extra Tip: Η αγορά ενός Tuxedo είναι επένδυση, γιατί μπορεί να φορεθεί σε όλες τις γιορτές/παραμονές εορτών και να σας κάνει να φαίνεστε υπέρκομψος (οπότε έχετε λύσει το επίσημο ενδυματολογικό για πάνω από μια 10ετία), ενώ είστε πανέτοιμος στην περίπτωση που λάβετε πρόσκληση που θα αναγράφει «επίσημο ένδυμα Black Tie», αφήνοντας τους άλλους να τρέχουν πανικόβλητοι να βρουν λύση ή να εμφανιστούν με τα γνωστά μπλε και μαύρα κοστούμια και τη γνωστή αμήχανη αλαζονεία!

 

Get the look

– Tuxedo Bespoke Athens: €1.950 / Made to measure service.

– Πουκάμισο Bespoke Athens 100% Βαμβάκι: €300.

– Παπιγιόν μαύρο 100% Μετάξι: €110

– Μαντήλι 100% Μετάξι: €65

 

//Bespoke Athens, Αναγνωστοπούλου 15-17 Κολωνάκι.
Τ:210-3645518
Ε: [email protected]

 

Διαβάστε ακόμα: Το look του μήνα με γιορτινό μπλε βελούδινο Smoking Jacket.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top