Μοιάζουν σαν δίδυμα αδελφάκια, αλλά δεν είναι. Αριστερά: το Zenith Defy Skyline. Αριστερά: το σαφώς πιο ακριβό Royal Oak της Audemars Piguet.

    Τα ‘60s ήταν μια χρυσή δεκαετία για τη Zenith. Η ελβετική μάρκα αποφασίζει να προσθέσει δυναμισμό στα προϊόντα της και στρέφεται στη δημιουργία ενός μηχανισμού αυτόματου χρονογράφου. Την ώρα που τα στιβαρά και επαγγελματικά ρολόγια κερδίζουν έδαφος, εκείνη λανσάρει τη σειρά των Defy.

    Αποκαλούμενα και «Vault» (θησαυροφυλάκια) στα διαφημιστικά τους, τα Defy διαθέτουν τα τυπικά χαρακτηριστικά της δεκαετίας του ’70, με τη 14εδρη στεφάνη τους και κάσα όλο γωνίες. Θα κυκλοφορήσουν ξανά στα μέσα της δεκαετίας 2000 και σε πλήρη συλλογή το 2017.

    Πρόκειται για ένα σπορ ρολόι πολυτελείας που διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα με τους 3 δείκτες της σειράς και στοχεύει σε ευρύτερο κοινό.

    Το καινούργιο Zenith Defy Skyline που παρουσιάστηκε στην LVMH Watch Week 2022 θα διατίθεται από το Φεβρουάριο. Αυτήν τη φορά είναι από ατσάλι κι όχι από τιτάνιο, όπως τα προηγούμενα μοντέλα. Έχει πολυπρισματική στεφάνη, αν και 12εδρη τούτη τη φορά, για να εναρμονίζεται με τις ενδείξεις, και 8γωνη κάσα με άψογο φινίρισμα. Πρόκειται για ένα σπορ ρολόι πολυτελείας που διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα με τους 3 δείκτες της σειράς και στοχεύει σε ευρύτερο κοινό.

    Εκτός από ξαδερφάκι (άλλοι θα πουν κλώνος) του Royal Oak, είναι και σαφώς αναγνωρίσιμο ως Defy: Στην πραγματικότητα, είναι μια μείξη του vintage Defy του 1969, της ιστορίας των μηχανισμών El Primero και της σειράς των σύγχρονων Skyline της μάρκας. (Και βέβαια, της ανάγκης του οίκου να ικανοποιήσει τη ζήτηση σε luxury sport watches τύπου Nautilus, Oyster και Royal Oak).

    Το πρώτο αξιοπρόσεκτο νέο στοιχείο είναι το έναστρο καντράν. 4άκτινα αστεράκια που θυμίζουν το logo της μάρκας από τη δεκαετία του ’70. Η παρουσία τους πολυπληθής σ’ ένα ουρανό σε μπλε, μαύρο ή ασημόχροο, και χαρίζουν βάθος. Το παράθυρο της ημερομηνίας βρίσκεται στο 3. Οι μοντέρνοι δείκτες είναι ιδιαίτερα ευανάγνωστοι και εφοδιασμένoι με μπόλικη Luminova.

    Το τεχνούργημα είναι των 41 mm (θα μ’ άρεσε και μεγαλύτερο), πάχους 11,6 mm, ενώ η βιδωτή κορώνα του εξασφαλίζει μια ικανή στεγανότητα 100 μ. (Φωτογραφία: zenith-watches.com).

    Το τεχνούργημα είναι των 41 mm (θα μ’ άρεσε και μεγαλύτερο), πάχους 11,6 mm, ενώ η βιδωτή κορώνα του εξασφαλίζει μια ικανή στεγανότητα 100 μ., οπότε μπορείτε άφοβα να κολυμπήσετε φορώντας το. Άρα έχουμε μια δήλωση εδώ: πρόταση για ένα ρολόι απλό στη δομή και την απεικόνιση της ώρας, αλλά ανθεκτικό στην καθημερινή τριβή.

    Το calibre El Primero 3620 προσφέρει ένα άνετο απόθεμα ενέργειας 60 ωρών, την ώρα που τα αντίστοιχα ρολόγια του είδους περιορίζονται συνήθως στις 42.

    Το δεύτερο στοιχείο που συνιστά και την πρωτοτυπία του Skyline είναι το υποκαντράν των μικρών δευτερολέπτων στο 9. Όμως, δεν πρόκειται για τον κλασικό μετρητή των 60 sec, αφού εδώ ένας δείκτης του 1/10 του δευτερολέπτου γυρίζει συνέχεια με άλματα, πραγματοποιώντας μία πλήρη περιστροφή κάθε 10 sec, ακολουθώντας την ακρίβεια του μηχανισμού των 5 Hz.

    Τεχνικά εντυπωσιακό όλο αυτό, εξασφαλίζεται από το νέο calibre El Primero 3620. Ένας μηχανισμός με αρχιτεκτονική παρόμοια με κείνη του El Primero 3600 (αλλά άνευ χρονογράφου), ο οποίος παρουσιάστηκε πέρυσι φορεμένος στο πολύ πετυχημένο Zenith Chronomaster Sport. Το calibre αυτό προσφέρει ένα άνετο απόθεμα ενέργειας 60 ωρών, την ώρα που τα αντίστοιχα ρολόγια του είδους περιορίζονται συνήθως στις 42. Τη λειτουργία του μπορούμε να την απολαύσουμε στην πλάτη του ρολογιού.

    Το Defy Skyline έρχεται με μπρασελέ από ανοξείδωτο ατσάλι (Φωτογραφία: zenith-watches.com).

    Όμως, το θέμα είναι ακριβώς αυτό: μιλάμε για ένα μηχανισμό El Primero, αλλά ούτε κομβία ούτε λειτουργίες χρονογράφου στον ορίζοντα. Τα μόνα χαρακτηριστικά που παραμένουν βρίσκονται στην αυτόματη λειτουργία και στις 36.000 ταλαντώσεις/ώρα. Μπορεί να το έχουμε ξαναδεί παλαιότερα στα ρολόγια της μάρκας, αλλά ένας El Primero που δεν είναι αυτόματος χρονογράφος φαντάζει περίεργο. Άλλοι θα διαφωνήσουν, υποστηρίζοντας πως αυτό που έχει σημασία είναι ο αριθμός των ταλαντώσεων, ότι σ’ αυτό έγκειται η καινοτομία. Απόψεις.

    Το Defy Skyline έρχεται με μπρασελέ από ανοξείδωτο ατσάλι. Το κουτί περιλαμβάνει και ένα καουτσουκένιο λουράκι, όπου επαναλαμβάνεται το ίδιο έναστρο μοτίβο του καντράν σε μπλε για το μπλε καντράν, μαύρο για το μαύρο και σε πράσινο της ελιάς για το ασημόχροο. Η αλλαγή του μπρασελέ γίνεται τόσο εύκολα και γρήγορα που μπορείς να την κάνεις με το ένα χέρι φορώντας γάντι (κάτι στο οποίο η Zenith ειδικεύεται) και το κούμπωμα πεταλούδα είναι ασφαλές και ευχάριστο. Γενικά, το διακριτικό αυτό ρολόι είναι πολύ άνετο στο καρπό και με ωραία κατανομή βάρους.

    Η παρουσία μιας τόσο ασυνήθιστης complication όσο αυτή της foudroyante (jumping seconds) των 10 δευτερολέπτων στερείται νοήματος όταν δεν έχεις να κάνεις με χρονογράφο.

    Kι εδώ αρχίζουν οι ενστάσεις μου. Η παρουσία μιας τόσο ασυνήθιστης complication όσο αυτή της foudroyante (jumping seconds) των 10 δευτερολέπτων -σαν κι εκείνη του El Primero Striking 10th του 2011- στερείται νοήματος όταν δεν έχεις να κάνεις με χρονογράφο. Μπορεί, για λόγους μάρκετινγκ, η εταιρεία να ισχυρίζεται πως «υπενθυμίζει στον κάτοχό του το φευγαλέο του χρόνου και δίνει μια αίσθηση ζωντάνιας», αλλά δεν είναι τίποτε άλλο από ένα κομψό οπτικό εφέ πάνω σ’ ένα ρολόι που δείχνει την ώρα. Κάτι που επέτρεψε λεκτικά παιχνίδια του στυλ «Από El Primero σε Null Primero».

    Το Zenith Skyline κοστίζει 1.200 ευρώ περισσότερα από ένα κλασικό Defy, ήτοι 8.400 ευρώ (Φωτογραφία: zenith-watches.com).

    Επίσης, δεν είναι μυστικό ότι πολλοί θα δουν το Defy Skyline ως μία πιο προσιτή εναλλακτική στο Royal Oak της Audemars Piguet. Το έναστρο καντράν ενισχύει την εντύπωση. Όμως, αυτό δεν είναι απολύτως ακριβές, αφού το ίδιο μοτίβο στόλιζε και το ορίτζιναλ Defy Α3642 του 1969. Πέραν τούτου, το Zenith Skyline κοστίζει περίπου 1.000 ευρώ περισσότερα από ένα κλασικό Defy, ήτοι 8.ο00 ευρώ (ενδεικτική τιμή). Πιστεύετε ότι το look και ο βελτιωμένος μηχανισμός δικαιολογούν μια τέτοια διαφορά; Αυτό το «Royal Oak του φτωχού» σε τι φτωχούς απευθύνεται;

    Να παραδεχτώ, ωστόσο, ότι το ρολόι αυτό –μελέτη της γωνιώδους φινέτσας- δείχνει οικείο και φρέσκο, ενώ αποτίει φόρο τιμής στην ιστορία της Zenith και των τεχνικών επιτευγμάτων της. Καταφέρνει να επωφεληθεί της καλίμπρας El Primero χωρίς τις complications της. Ο κάτοχός του να είναι βέβαιος ότι θα έχει στον καρπό του ένα μοντέλο που δεν υπάρχει ανάλογό του στην αγορά, αλλά να ξέρει και ότι θα τον… σνομπάρουν οι κάτοχοι ενός Audemars Piguet Royal Oak ή ενός Patek Philippe Nautilus.

     

    Διαβάστε ακόμα: Πειράζει που δεν θα αποκτήσουμε ποτέ τα ακριβότερα ρολόγια;

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top