Το Marina Tower θα είναι το ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα και το ψηλότερο πράσινο παραθαλάσσιο πολυώροφο κτίριο στη Μεσόγειο.

  Το ερώτημα θα έρχεται πάντα στην επιφάνεια από καιρού εις καιρόν: γιατί δεν έχουμε ουρανοξύστες στην Αθήνα; Σε σχετικά πρόσφατη συνέντευξή του στο Andro, o σπουδαίος αρχιτέκτονας Ιωάννης Βικέλας, δημιουργός του μοναδικού Πύργου των Αθηνών, είχε εξηγήσει πως υπογείως στην ελληνική κοινωνία υπήρχε μια ταύτιση των ψηλών κτιρίων με την περίοδο της δικτατορίας.

  Το Marina Tower θα είναι το ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα και το ψηλότερο πράσινο παραθαλάσσιο πολυώροφο κτίριο στη Μεσόγειο.

  Την άποψή του επί του θέματος είχε καταθέσει και ο επίσης επιφανής αρχιτέκτονας Δημήτρης Ποτηρόπουλος σε ένα άκρως εμπεριστατωμένο άρθρο του στο Andro, στο οποίο μιλούσε για την έλλειψη «γοητευτικής αφήγησης» της Αθήνας, καθώς χτίστηκε σε συνθήκες ασύνδετες και ανεξέλεγκτες.

  Η ανακοίνωση της δημιουργίας του Marina Tower στον υπό διαμόρφωση (ή μήπως αναγέννηση;) χώρου του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό φουντώνει ξανά τη συζήτηση γύρω από το αν η πρωτεύουσα μπορεί ή πρέπει να έχει τόσο ψηλά κτίρια.

  Το πράσινο και το νερό θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του κτιρίου.

  Η πρώτη παρουσίαση του Marina Tower δημοσιεύθηκε πρόσφατα, συμπεριλαμβανομένων των σχεδιαγραμμάτων και των αποδόσεων του κτιρίου. Στην μαρίνα του Αγίου Κοσμά, το Marina Tower θα είναι το ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα και το ψηλότερο πράσινο παραθαλάσσιο πολυώροφο κτίριο στη Μεσόγειο. Με κυρίαρχα χαρακτηριστικά το πράσινο, το νερό, το φυσικό φως και την ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα. Σε πρώτη ματιά, το κτίριο φέρνει μια καινοτόμο σχεδιαστική προσέγγιση στην περιοχή.

  Η πρόθεση της Foster + Partners είναι να δημιουργήσει ένα σύγχρονο ορόσημο στην ακτογραμμή της μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας.

  Το κτίριο ύψους 200 μέτρων έχει σχεδιαστεί από την Foster + Partners για λογαριασμό της Lamda Development ως το επίκεντρο ενός γενικού σχεδίου 620 στρεμμάτων και θα φιλοξενήσει 200 ​​διαμερίσματα σε 45 ορόφους. Μετά την ολοκλήρωση – μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια – θα είναι ένα από τα έξι ψηλά κτίρια που θα αναπτυχθούν στο Ελληνικό.

  Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τα επόμενα πέντε χρόνια.

  Η πρόθεση της Foster + Partners είναι να δημιουργήσει ένα σύγχρονο ορόσημο στην ακτογραμμή της μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας. To Marina Tower επιδιώκει να γίνει το τοπόσημο της περιοχής στην προοπτική του επανασχεδιασμού της.

  Το βασικό χαρακτηριστικό της σχεδιαστικής προσέγγισης είναι η δημιουργία ενός κτιρίου με λεπτή σιλουέτα, που συνδυάζεται αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του μεσογειακού τοπίου. Τα στοιχεία του πρασίνου και του νερού ενισχύουν τη βιοκλιματική φύση του κτιρίου.

  Ο σχεδιασμός αντλεί έμπνευση από τα οικολογικά και πολιτιστικά στοιχεία του μεσογειακού τοπίου και από την ιδιόμορφη αρχιτεκτονική της Αθήνας.

  Ο σχεδιασμός αντλεί έμπνευση από τα οικολογικά και πολιτιστικά στοιχεία του μεσογειακού τοπίου και από την ιδιόμορφη αρχιτεκτονική της Αθήνας για τη δημιουργία μιας καινοτόμου σχεδιαστικής προσέγγισης. Το Marina Tower αναμένεται να είναι ένα από τα πιο «πράσινα» πολυώροφα κτίρια στον κόσμο και είναι ένα μοντέλο βιώσιμου σχεδιασμού, που περιλαμβάνει βέλτιστες περιβαλλοντικές πρακτικές και πρωτοποριακά διεθνή πρωτόκολλα ασφάλειας. Όλα τα διαμερίσματα θα έχουν πρωτοποριακές υπηρεσίες και ανέσεις, άριστα οικοδομικά υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και προδιαγραφές ενός «έξυπνου» κτηρίου.

  Όλα τα διαμερίσματα έχουν διπλή όψη και απολαμβάνουν ανεμπόδιστη πανοραμική θέα στην ακτογραμμή και διαθέτουν εσωτερικούς χώρους με φυσικό αερισμό.

  Η ανώτερη συνεργάτιδα της Foster + Partners, Antoinette Nassopoulos-Erickson, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Οι προτάσεις μας για το Marina Residential Tower βασίζονται σε αυτές τις βιώσιμες αρχές για τη δημιουργία ενός νέου παραδείγματος για την πολυώροφη διαβίωση και ένα πράσινο φάρο στο τοπίο».

  Οι δημιουργοί του ουρανοξύστη δεν επιθυμούν να ολοκληρώσουν μόνο «ένα πράσινο κτίριο», αλλά κυρίως ένα πράσινο και βιώσιμο κτίριο με την έννοια της επίτευξης μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας, σωστής διαχείρισης νερού, ελάχιστου αποτυπώματος άνθρακα, ενισχύοντας παράλληλα το μικροκλίμα του.Όλα τα διαμερίσματα έχουν διπλή όψη και απολαμβάνουν ανεμπόδιστη πανοραμική θέα στην ακτογραμμή και διαθέτουν εσωτερικούς χώρους με φυσικό αερισμό.

   

  ⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το archisearch.gr.

   

  Διαβάστε ακόμα: Γιατί δεν έχουμε ουρανοξύστες στην Αθήνα;

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top