Μια σαντορινιά «κουλούρα» (το παραδοσιακό πλέξιμο/κλάδεμα του κλήματος που κάνουν στο νησί), εδώ από το Κτήμα Αργυρού.

Αχ Σαντορίνη… το στολίδι των Κυκλάδων! Ο ασύλληπτος θησαυρός της Σαντορίνης δεν είναι μόνο ή Καλντέρα και το ηλιοβασίλεμα αλλά και οι γηραιοί, άνυδροι αμπελώνες της. To ιδιαίτερο ηφαιστιογενές έδαφος, τα πλούσια σε άμμο εδάφη και το ιδιαίτερο κλίμα συνέβαλαν ώστε η Σαντορίνη να γλιτώσει από τη φυλλοξήρα.

Ο βασιλιάς – Ασύρτικο εκφράζεται μοναδικά στη Σαντορίνη με τα χαρακτηριστικά καπνιστά, mineral αρώματα και την τρομακτική συμπύκνωση.

Η χρυσή πεντάδα παρατεταγμένη στο wine bar Oinoscent, στην οδό Βουλής.

Η Σαντορίνη έχει αμπέλια ηλικίας άνω των 100 ετών και κάποια από τα παλαιότερα της Ευρώπης. Ο βασιλιάς είναι φυσικά το Ασύρτικο που εκφράζεται μοναδικά στη Σαντορίνη, με τα χαρακτηριστικά καπνιστά, mineral αρώματα και την τρομακτική συμπύκνωση. Για να καταλήξω σε αυτές τις 5 επιλογές ζύγισα πολύ προσεκτικά το κρασί αυτό καθαυτό, πόσο νόστιμο, τυπικό ή εκφραστικό είναι, αλλά έλαβα υπόψη και τις μνήμες που μου φέρνει το καθένα ή τις ιστορίες που έχει να πει (πως αλλιώς θα γινόταν άλλωστε;). Έτσι διάλεξα πέντε Ασύρτικα, το καθένα για άλλους λόγους, που πιστεύω πως πρέπει να δοκιμάσει όποιος αγαπά το Ασύρτικο.

Το Assyrtiko de Louros εξαφανίζεται κάθε χρόνο πριν καν κυκλοφορήσει.

Assyrtiko de Louros Οινοποιείο Χατζηδάκη.

Είναι Μάρτιος του 2017 και εγώ έχω πάει στη Σαντορίνη για δουλειά. Ο αγαπημένος μου Κωστής από το Μεταξύ μας με περιμένει κάθε φορά με ανοιχτές αγκάλες και σπέσιαλ μενού. Όσο δοκιμάζουμε κρασιά και συζητάμε για τη λίστα του μου λέει «να σου πω τον Χαρίδημο τον ξέρεις, άσε θα τον πάρω να έρθει και θα τον μάθεις, έχω βρει δράκαινες που του αρέσουν» (δεν είχα καταλάβει ποιον Χαρίδημο εννοούσε). Όταν μπήκε ο θρύλος Χαρίδημος Χατζηδάκης στο μαγαζί με ένα Mylos και ένα μπουκάλι χωρίς ετικέτα έπαθα σοκ. Συστηθήκαμε, κάθισε δίπλα μου, μου δείχνει το μπουκάλι χωρίς ετικέτα και μου λέει «έφερα τον Λούρο του 2015 από το βαρέλι να τον δοκιμάσουμε και να ξέρεις αυτό δεν το έχω κάνει ποτέ ξανά».

Το ισορροπημένο βαρέλι και η δομή που τσακίζει κόκκαλα κάνουν το Assyrtiko de Louros αντικείμενο πόθου για κάθε λάτρη του καλού κρασιού.

Η βραδιά έγινε ακόμα πιο μυθική με κάθετες σε Μαυροτράγανο και Fine Mavroudi και τον Χαρίδημο να μας λέει ιστορίες. Μέχρι σήμερα αυτή η βραδιά έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου και είναι από τις πιο σημαντικές στιγμές τις επαγγελματικής μου πορείας, που πραγματικά χαίρομαι πολύ που πρόλαβα να τη ζήσω. Από τότε δυστυχώς δεν έχω καταφέρει να πετύχω τον Λούρο πουθενά. Το Assyrtiko de Louros εξαφανίζεται κάθε χρόνο πριν καν κυκλοφορήσει. Και όχι άδικα μιας και η απίστευτη του συμπύκνωση, η ζηλευτή πολυπλοκότητα, το ισορροπημένο βαρέλι και η δομή που τσακίζει κόκκαλα το κάνουν αντικείμενο πόθου για κάθε λάτρη του καλού κρασιού που σέβεται τον εαυτό του.


 

Πρόκειται για ένα single vineyard Ασύρτικο από το Βουρβούλο, που ζυμώνει και ωριμάζει σε ανοξείδωτες δεξαμενές.

Gramina Vassaltis (55 ευρώ)

Εδώ τα πράγματα είναι απλά. Θέλετε να πιείτε ένα Ασύρτικο που να σας φύγει το σαγόνι και σήμερα αλλά και μετά από μια 15ετία; Το Gramina του Βασάλτη θα πάρετε. Το σχετικά νέο οινοποιείο έχει θέσει τον πήχη πάρα πολύ ψηλά και δείχνει πως στοχεύει τα άστρα. Το Gramina είναι το ένα από τα δυο premium Ασύρτικα του (το άλλο είναι το Plethora) και η αλήθεια είναι πως τα σπάει.

Το Gramina αποτελεί την απόδειξη πως η Σαντορίνη μπορεί να τα βάλει και με κόκκινα κρέατα και να θριαμβεύσει.

Πρόκειται για ένα single vineyard Ασύρτικο από το Βουρβούλο, που ζυμώνει και ωριμάζει σε ανοξείδωτες δεξαμενές, με τις οινολάσπες του, για 12 μήνες. Είναι από τις πιο καθαρές και εκφραστικές Σαντορίνες που έχω δοκιμάσει και ενώ είναι απίθανο τώρα σχεδόν φαντασιώνομαι πως θα μπορούσε να εξελιχθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία. Επίσης αποτελεί την απόλυτη απόδειξη πως η Σαντορίνη μπορεί να τα βάλει και με κόκκινα κρέατα και να θριαμβεύσει (ακούστε με μέρες που έρχονται, όχι άλλο Ξινόμαυρο με το αρνί του Πάσχα).


 

Έχει συμπύκνωση, δομή, φρούτο και πολυπλοκότητα ενώ παράλληλα δεν είναι τόσο αυστηρή.

Σαντορίνη Ασύρτικο Κτήμα Αργυρoύ (23 ευρώ)

Κοιτάξτε πως έχει το πράγμα εδώ. Το Κτήμα Αργυρού κάνει ασύλληπτα κρασιά γενικά. Ναι το Cuvee Evdemon και το Cuvee Monsigniori είναι σίγουρα iconic Ασύρτικα ΑΛΛΑ στην μικρή τιμή των 20 ευρώ περίπου αυτή η Σαντορίνη φαντάζει ακόμα πιο θεϊκή. Έχει συμπύκνωση, δομή, φρούτο και πολυπλοκότητα ενώ παράλληλα δεν είναι τόσο αυστηρή. Επιπλέον είναι το κρασί που έχω πάντα στο συντηρητή (σε αρκετές διαφορετικές χρονιές) και απολαμβάνω όταν θέλω να με περιποιηθώ αλλά και αυτό που εγώ έχω συνδέσει με τα πρώτα ραντεβού.

Σαντορίνη Αργυρού: στην μικρή τιμή των 20 ευρώ περίπου, αυτή η επιλογή φαντάζει θεϊκή.

Για κάποιον ανεξήγητο λόγο οι άντρες θεωρούν πολύ σοφιστικέ στο πρώτο ραντεβού να σε πηγαίνουν «για ψαράκι» – στον Πειραιά και τα πέριξ συνήθως. Εκεί λοιπόν συνέβαινε το εξής: είτε είχε παίξει «σκονάκι» είτε ο κύριος απέναντι μου γνώριζε το κρασί (και εμένα) πολύ καλά. Και στις δύο περιπτώσεις έπαιρναν πάντα Σαντορίνη Αργυρού κι εγώ γαρίδες για να δω αν θα προσφερθούν να μου τις καθαρίσουν. Να μη σας τα πολυλογώ και τα δυο αυτά ραντεβού έγιναν σχέσεις ζωής. Λέτε να έφταιγε η Σαντορίνη του Αργυρού; Μπορείτε να το δοκιμάσετε.


 

Είναι από παλιά κλήματα (120 ετών) και έχει έντονο mineral χαρακτήρα.

34 Οινοποιείο Αρτέμη Καραμολέγκου (20 ευρώ)

Μα καλά θα πείτε, τόσα κρασιά έχει ο Καραμολέγκος το 34 διάλεξες; Μα ναι γιατί είναι και από παλιά κλήματα (120 ετών) και έχει και έντονο mineral χαρακτήρα και αποτελεί και homage στο Σαντορινιό αμπελώνα και έχει κι ένα τσικ βαρελάκι (το 10% του κρασιού παλαιώνει σε βαρέλια για 5 μήνες).

Το 34 του Καραμολέγκου: Εύκολα το περνάς για Chablis Premier Cru.

Σε τυφλή γευσιγνωσία εύκολα θα πέρναγε για Chablis Premier Cru! Και όλα αυτά σε τιμή κάτω των 30 ευρώ, δηλαδή τι άλλο θέλετε; Μια εξάδα θα πείτε και θα έχετε και δίκιο.


 

Πρόκειται για ένα κρασί ήπιων παρεμβάσεων που εκφράζει τόσο το Ασύρτικο όσο και το μοναδικό terroir της Σαντορίνης.

Pure Santorini Volcanic Slopes Vineyards (44 ευρώ)

Για αυτό κρασί ο Mathew Αργυρός και ο Μανώλης Χλωρίδης ένωσαν τις δυνάμεις τους. Τα σταφύλια προέρχονται από αμπελώνες 200 ετών από τον Πύργο και το Μεγαλοχώρι. Το κρασί ζυμώνει με γηγενείς ζύμες σε τσιμεντένιες δεξαμενές και παλαιώνει με τις οινολάσπες του για 14 μήνες. Πρόκειται για ένα κρασί ήπιων παρεμβάσεων που εκφράζει τόσο το Ασύρτικο όσο και το μοναδικό terroir της Σαντορίνης!

Προμηθευτείτε δυο φιάλες Pure. Mια για τώρα και μια για μετά, πολύ μετά.

Αν δεν κάνω λάθος η χρονιά που τρέχει τώρα είναι του 2017 και το κρασί παίρνει κεφάλια, με τη στιβαρή δομή του και την killer οξύτητά του. Βάλτε δίπλα του στρείδια, κυδώνια ή μια φέτα συναγρίδα στα κάρβουνα και θα με θυμηθείτε. Επιπλέον το εντυπωσιακό είναι πως το Pure έχει σαρώσει βραβεία και διακρίσεις ενώ κυκλοφορεί για μόνο 5 χρόνια. Η συμβουλή μου είναι να πάρετε δυο φιάλες μια για τώρα και μια για μετά, πολύ μετά. Κάτι μου λέει πως αυτό το κρασί μπορεί να γίνει ακόμα πιο μαγικό με την παλαίωση και βρίσκω πάντα πολύ ενδιαφέρον να βλέπω την εξέλιξη των κρασιών που μου αρέσουν.

 

Διαβάστε ακόμα: Top-10 κρασιά κάτω από 10 ευρώ, αυτό σημαίνει value for money!

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top