Η αρχιτέκτονας ανακαίνισε διαμέρισμα σε τυπικό κτήριο του μεσοπολέμου στη περιοχή της Ακρόπολης, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, παντρεύοντας το παιγνιώδες και το αντισυμβατικό με το αυστηρό και το υψηλό, μέσα από καθαρές μορφές και μια διαλογική σύνθεση υφών και υλικών.
Kάπως έτσι, σκηνοθετήσει μια θεατρική ατμόσφαιρα, εκλεπτυσμένης αισθητικής, που αναδεικνύει και εμπλουτίζει τον αυθεντικό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα της κατοικίας.
Το διαμέρισμα αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μεσοπολεμικής κατοικίας, ενταγμένης στον ιστορικά πλούσιο και σημαίνοντα οικιστικό ιστό που απλώνεται στους πρόποδες της Ακρόπολης Αθηνών. Βασική μέριμνα του έργου της ανακαίνισης ήταν η διατήρηση της ατμόσφαιρας που διαπνέει τον αρχικό σχεδιασμό, του ιστορικού αποτυπώματος που είναι ορατό τόσο στην πρόσοψη του κτηρίου όσο και στην κάτοψη και τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες, και το μπόλιασμα των νέων κατασκευών της ανακαίνισης, με αυτό, τόσο στο χώρο της βιβλιοθήκης όσο και σε αυτούς του καθιστικού και της τραπεζαρίας.
Εν τέλει, ο μεσοπολεμικός χαρακτήρας της κατοικίας διασώζεται μέσα από το ανεπιτήδευτο πάντρεμα υλικών και υφών, μέσα από το συναπάντημα του παιγνιώδους και αντισυμβατικού με το αυστηρό και το υψηλό και οπωσδήποτε μέσα από την απλότητα των μορφών που ανταποκρίνεται στις ανάγκες μια σύγχρονης οικογένειας.
Οι φόρμες που προκύπτουν από τον νέο σχεδιασμό του εσωτερικού της κατοικίας αναπτύσσονται στο χώρο όχι τόσο ως στατικά κομμάτια της επίπλωσης, αλλά ως οργανικές προεκτάσεις του ίδιου του κελύφους της, ως ζωντανές διακλαδώσεις των βασικών δομικών στοιχείων της.
Η βιβλιοθήκη, μια γλυπτική σύνθεση που δομείται από διαφορετικά υλικά (λεπτή μεταλλική λαμαρίνα, πτυχωτές και διάτρητες επιφάνειες, ξύλινα στοιχεία), ενσωματώνει μια αναπάντεχη γεωμετρία που αποτελεί μια καλειδοσκοπική σχεδόν εκδοχή του συγκεκριμένου στοιχείου, ένα σχεδιαστικό παιχνίδι πάνω στην εικόνα και τη λειτουργία του.
Έντονα «σύγχρονη» οπτικά και έτσι συνδεδεμένη απόλυτα με το παρόν του διαμερίσματος, στέκει ως ισχυρή αντίστιξη στο παρελθόν του – το δρύινο πάτωμα έχει παραμείνει ανέγγιχτο να το υπενθυμίζει – την ίδια στιγμή που ανακαλεί μέσα από τις καμπυλότητές της τη νεωτεριστική καταγωγή του.
Στον χώρο του καθιστικού, υλικά και υφές συναντιούνται και συνδιαλέγονται φωτίζοντας και εμπλουτίζοντας το παλίμψηστο αφηγήσεων και εμπειριών που εγγράφονται στο μεσοπολεμικό διαμέρισμα. Το μάρμαρο, ημιραφιναρισμένο ή ανεπεξέργαστο, το επεξεργασμένο σκυρόδεμα, το μέταλλο, που χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν επιφάνειες καθημερινών χρήσεων και συμβατικών λειτουργιών (έπιπλο τηλεόρασης, ράφια, βοηθητικό τραπεζάκι), συνέρχονται σε ένα εκλεπτυσμένο και κομψό σύνολο έντονης απτικότητας, μια εικαστική μορφή που εγχαράσσει το θεατρικό στοιχείο στον χώρο του καθημερινού βιώματος.
Να σημειωθεί πως η ανακαίνιση του συγκεκριμένου διαμερίσματος βραβεύτηκε στα BIG SEE Interior Design Awards 2022.
Φωτογραφίες: Cathy Cunliffe
⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το archisearch.gr.
Διαβάστε ακόμα: Ένα φωτεινό διαμέρισμα στη Βικτώρια που σχεδίασε ο Πικιώνης ξαναζεί.