Η ανακαίνιση του διαμερίσματος έγινε με λιτό τρόπο.

  Κωδικός ανακαίνιση: Kυψέλη, 5ος όροφος, διαμέρισμα 80 τ.μ. Πώς ένα διαμέρισμα περασμένων δεκαετιών μπορεί να έρθει αναβαπτισμένο στο σήμερα; Το αρχιτεκτονικό γραφείο Threshold ανέλαβε το έργο της ανακαίνισης και το αποτέλεσμα έχει ενδιαφέρον.

  Το έργο εκμεταλλεύτηκε τις ατελείωτες δυνατότητες που προσφέρει η δομή «ντόμινο» της αθηναϊκής πολυκατοικίας: μετατρέποντας προηγούμενα διαχωρισμένα δωμάτια σε διάταξη ανοιχτού σχεδίου.

  Με τη νέα διαρρύθμιση η κουζίνα ενώνεται με την τραπεζαρία διατηρώντας την «αυτονομία» της.

  Η κύρια κινητήρια δύναμη ήταν να διατηρήσει, να αποκαταστήσει και να βελτιώσει τα αυθεντικά στοιχεία του διαμερίσματος. Τα δάπεδα από μωσαϊκό γυαλίστηκαν για να επαναφέρουν στο προσκήνιο το αρχικό τους χρώμα. Τα ξύλινα πατώματα περάστηκαν με βερνίκι, ενώ τα κενά που προκλήθηκαν από την αφαίρεση των τοίχων γεμίστηκαν «δημιουργικά» και ο υφιστάμενος μαρμάρινος νεροχύτης στερεώθηκε και επανεγκαταστάθηκε στη νέα κουζίνα.

  Η αναζήτηση μιας λιτής διαχείρισης των υλικών και των υφών οδήγησε το αρχιτεκτονικό γραφείο σε απλές και μη ακριβές λύσεις.

  Η αναζήτηση μιας λιτής διαχείρισης των υλικών και των υφών οδήγησε το αρχιτεκτονικό γραφείο σε απλές και μη ακριβές λύσεις. Το κόντρα πλακέ χρησιμοποιείται σε όλο το φυσικό του χρώμα με «δροσερές» λεπτομέρειες ξυλουργικής, ενώ το μπάνιο καλύπτεται με απλά λευκά πλακάκια. Ο πάγκος της κουζίνας είναι κατασκευασμένος από μάρμαρο Διονύσου.

  Στη νέα κουζίνα διατηρήθηκε ο 50χρονος νεροχύτης.

  Κάπως έτσι, τα ίδια τα υλικά άρχισαν να «συνομιλούν» μεταξύ τους. Ο νεροχύτης που φτιάχτηκε πριν από 50 χρόνια εντάχτηκε στη νέα δομή της κουζίνας, ενώ ο παλαιός πάγκος επανατοποθετηθεί ως επιφάνεια γραφείου στο υπνοδωμάτιο του επισκέπτη.

  Το μόνο χρώμα που χρησιμοποιείται σε ολόκληρο το σπίτι είναι αποχρώσεις του μπλε για να αντικατοπτρίζει τη θέα της θάλασσας και του ουρανού.

  Το μόνο χρώμα που χρησιμοποιείται σε ολόκληρο το σπίτι είναι αποχρώσεις του μπλε για να αντικατοπτρίζει τη θέα της θάλασσας και του ουρανού του διαμερίσματος. Το μπλε εμφανίζεται στα πλακίδια διαχωρισμού δαπέδου και στο ρευστοκονίαμα του μπάνιου.

  Το μωσαϊκό γυαλίστηκε, ενώ διαμορφώθηκε και το μπαλκόνι.

  Η αρχική διάταξη είχε την είσοδο στην κουζίνα από το διάδρομο. Ανοίγοντας το στο σαλόνι, το τελετουργικό του μαγειρέματος συνδέεται με το τελετουργικό της συγκέντρωσης. Μια προσαρμοσμένη χαλύβδινη συρόμενη πόρτα λειτουργεί ως απλό μέσο για τη φυσική απομόνωση της κουζίνας, διατηρώντας την οπτικά συνδεδεμένη με το χώρο φαγητού και καθιστικού.

  Το έργο της ανακαίνισης στόχευε να είναι μια ταπεινή επανερμηνεία της αθηναϊκής πολυκατοικίας.

  Ένας κατά παραγγελία τραπέζι σχεδιάστηκε για να αντικατοπτρίζει την αναζήτηση μιας εικονιστικής και συμβολικής αρχιτεκτονικής. Φέρνει κάτι από εξοχή σε ένα διαμέρισμα της πόλης. Μια ενδιαφέρουσα «σύζευξη».

  Τα καινούργια υλικά «συνομιλούν» με κάποια από τα παλιά που διατηρήθηκαν.

  Το έργο της ανακαίνισης στόχευε να είναι μια ταπεινή επανερμηνεία της αθηναϊκής πολυκατοικίας, ενώ ταυτόχρονα αποτέλεσε άσκηση υλικότητας. Η συνύπαρξη κοντραπλακέ με πλακάκια βελανιδιάς, χάλυβα, σκυροδέματος και πορσελάνης ήταν αναπόφευκτη σε αυτό το συνδυασμό παλαιών και νέων στοιχείων.

   

  Φωτογραφίες:Myrto Panteloglou
  ⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το archisearch.gr.

   

  Διαβάστε ακόμα: KHI House στη Μεθώνη. Μια ιδιωτική κατοικία σαν γκαλερί και μοναστήρι.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top