Μόλις 80 τ.μ., αλλά στο μάτι φαίνεται μεγαλύτερο.

  Το αρχιτεκτονικό γραφείο Seamless διαμόρφωσε και ανακαίνισε ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. για να ικανοποιήσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες μιας οικογένειας. Το διαμέρισμα βρίσκεται στο Κολωνάκι, στο κέντρο της Αθήνας και ανήκει σε παλιά πολυκατοικία.

  Ο χτιστός καναπές δίνει ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση χώρου.

  Ο κύριος σχεδιαστικός στόχος ήταν να διατηρηθεί ο αρχικός χαρακτήρας του χώρου συνδυάζοντάς τον με μοντέρνα στοιχεία. Το σπίτι επανασχεδιάστηκε για ένα ζευγάρι και τα τέσσερα παιδιά τους. Οι ιδιοκτήτες ήθελαν να διατηρηθεί το μεγαλύτερο μέρος της ουσίας του παλιού διαμερίσματος.

  Ο χώρος του καθιστικού δεν φορτώθηκε με αντικείμενα.

  Οπως αναφέρει το αρχιτεκτονικό γραφείο Seamless, αυτό που αποφασίστηκε ήταν να γίνει ανακαίνιση στο παλαιό ξύλινο πάτωμα και να ενσωματωθούν γύψινες λεπτομέρειες στους τοίχους με μια φρέσκια προσέγγιση. Γι’ αυτό χρησιμοποιήθηκε λευκό χρώμα στους τοίχους, μίνιμαλ έπιπλα και μεγάλα μαρμάρινα κεραμικά πλακάκια.

  Η κουζίνα χωρίζεται από το σαλόνι και την τραπεζαρία. Δίπλα είναι το κυρίως μπάνιο. Στους σχεδιαστές δεν άρεσε η ιδέα να φαίνεται η πόρτα του από το σαλόνι και έτσι έφτιαξαν μια κρυφή πόρτα ανάμεσα σε δύο ντουλάπια που χρησιμοποιούνται για το πλυντήριο και τον αποθηκευτικό χώρο.

  Ο παραλληλόγραμμος χώρος της κουζίνας επικοινωνεί με το σαλόνι.

  Tο παιδικό δωμάτιο έχει τρία εντοιχισμένα κρεβάτια – κρύπτες και ένα ακόμα συρόμενο κρεβάτι από κάτω, ώστε να φιλοξενεί 4 παιδιά για ύπνο και παιχνίδι.

  Το διαμέρισμα έχει δύο υπνοδωμάτια, οπότε έπρεπε να σχεδιαστεί και το δωμάτιο των παιδιών με τρόπο που να χρησιμοποιούν τον χώρο και για ύπνο και για παιχνίδι. Το παιδικό υπνοδωμάτιο έχει τρία κρεβάτια και ένα συρόμενο κρεβάτι κάτω από τα άλλα λόγω ενός στοιχείου από σκυρόδεμα που έπρεπε να κρύψουν. Κάθε κρεβάτι έχει το δικό του νυχτερινό φως και μικρά ράφια για διάβασμα πριν από τον ύπνο.

  Το παιδικό δωμάτιο έτσι όπως διαμορφώθηκε με τρία κρεβάτια.

  Επίσης, για να μεγαλώσει ο χώρος στην κύρια κρεβατοκάμαρα του διαμερίσματος, φτιάχτηκε ένα μαρμάρινο ντουλάπι νιπτήρα που χωρίζεται από το ντους και την τουαλέτα.

  Μπορεί εκ πρώτης όψεως τα 80 τ.μ. ενός διαμερίσματος να παρέχουν περιορισμένες δυνατότητες και να δίνουν το δικαίωμα σε λελογισμένες ευελιξίες, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση το αποτέλεσμα δείχνει πώς ένα τέτοιο διαμέρισμα μπορεί να δείχνει αρκετά μεγαλύτερο από όσο πραγματικά είναι.

  Για να μεγαλώσει ο χώρος στην κρεβατοκάμαρα, φτιάχτηκε ένα μαρμάρινο ντουλάπι νιπτήρα έξω από την τουαλέτα. Η πόρτα του μπάνιου (αριστερά από τον νιπτήρα) μοιάζει επίσης με ενιαίο κομμάτι του τοίχου.

   

  Φωτογραφίες: Nikos Alexopoulos.
  ⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το archisearch.gr.

   

  Διαβάστε ακόμα: «Acropolis 13». Ενα μεσοπολεμικό διαμέρισμα μετατράπηκε σε εικαστικό σκηνικό.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top