To μουσείο εγκαινιάστηκε στις 25 Ιουνίου και είναι ανοιχτό πλέον για το κοινό (Audemars Piguet).

    H πολυτέλεια έχει δική της ταυτότητα με ό,τι κι αν καταγίνεται. Διαμορφώνει αισθητική,προσφέρει φρέσκες ιδέες, πλαταίνει το μυαλό. Μπορεί να είναι άπιαστη για τους πολλούς, όμως, και μόνο ότι υπάρχει μάς δίνει ένα μέτρο στην καθημερινότητα. Η Audemars Piguet, επί παραδείγματι, είναι κάτι παραπάνω από μια υψηλής αισθητικής εταιρεία ωρολογοποιίας. Είναι ένας «τόπος» πολυτέλειας.

    Mια από τις εξωτερικές πλευρές του (Audemars Piguet).

    Η ελβετική μανουφακτούρα στεγάζει πλέον την ιστορία και την καινοτομία της στο δικό της μουσείο στην Ελβετία που σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο BIG και εγκαινιάστηκε στις 25 Ιουνίου. Πρόκειται για ένα «ζωντανό» μουσείο με την έννοια ότι οι επισκέπτες δεν θα έρθουν σε επαφή μόνο με την εκτεταμένη συλλογή ρολογιών που δημιούργησε τα προηγούμενα χρόνια η εταιρεία, αλλά θα μπορεί να εξερευνήσει και αυτά που παράγονται τώρα στα εργαστήρια που έχει προβλεφθεί να λειτουργούν εντός του μουσείου.

    Τα εργαστήρια βρίσκονται εντός του μουσείου και μάλιστα σε κοινή θέα (Audemars Piguet).

    Aυτό που τραβάει αυτομάτως το μάτι είναι η σπειροειδής γυάλινη δομή του κτιρίου που συμπληρώνει το παλαιότερο κτίριο της εταιρείας (υπάρχει από το 1875 οπότε οι Jule Louis Audemars και Edward Auguste Piguet έφτιαξαν το εργαστήρι τους). Η σπειροειδής δομή φαίνεται να αναρριχάται από το έδαφος με τζάμια που υπάρχουν από το δάπεδο έως την οροφή προσφέροντας θέα σε όλη την απομακρυσμένη κοιλάδα, καθώς και στα βουνά που βρίσκονται πέριξ.

    Οι επισκέπτες ακολουθούν τη φορά του ρολογιού για να περιηγηθούν στο μουσείο (Audemars Piguet).

    Η βασική ιδέα της αρχιτεκτονικής ομάδας ήταν το κτίριο να δομηθεί με κυρίαρχο υλικό το καμπύλο γυαλί, ενώ ένα πλέγμα από ορείχαλκο διατρέχει κατά μήκος την εξωτερική επιφάνεια για τη ρύθμιση του φωτός και της θερμοκρασίας. Η «πράσινη» οροφή βοηθάει περαιτέρω στη ρύθμιση της θερμοκρασίας, ενώ απορροφά και νερό.

    Στο μουσείο υπάρχουν πάνω από 300 εμβληματικά ρολόγια της εταιρείας (Audemars Piguet).

    Εσωτερικά, τα δάπεδα ακολουθούν διαφορετικές κλίσεις για να προσαρμοστούν στο φυσικό έδαφος και παρέχουν τη βάση της εσωτερικής διάταξης του μουσείου που εκτείνεται σε μια γραμμική συνεχή χωρική εμπειρία. Οι καμπύλοι γυάλινοι τοίχοι συγκλίνουν δεξιόστροφα προς το κέντρο της σπείρας. Με αυτόν τον τρόπο, οι επισκέπτες ταξιδεύουν μέσα από το κτίριο σύμφωνα με τη φορά ενός ρολογιού. «Η ωρολογοποιία, όπως και η αρχιτεκτονική είναι η τέχνη και η επιστήμη της δημιουργίας μετάλλων και ορυκτών με ενέργεια, κίνηση, ευφυΐα και μέτρο για να τα φέρουν στη ζωή με τη μορφή της αφήγησης του χρόνου», λέει ο αρχιτέκτονας Βjarke Ιngels.

    Η «πράσινη» οροφή ρυθμίζει τη θερμοκρασία του μουσείου (Audemars Piguet).

    Λειτουργώντας τόσο ως μουσείο όσο και ως χώρος εργασίας για τους τεχνίτες της Αudemars Piguet, ο σχεδιασμός περιέχει παραδοσιακά εργαστήρια όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρατηρήσουν το προσωπικό της εταιρείας που εργάζεται πάνω σε συγκεκριμένα μοντέλα. Μέσα στο μουσείο υπάρχουν περισσότερα από 300 ρολόγια που καλύπτουν πάνω από δύο αιώνες ιστορίας της εταιρείας.

    Η Jasmine Audemars, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Audemars Piguet, σημειώνει: «Θέλαμε οι επισκέπτες να βιώσουν την κληρονομιά μας, το savoir-faire, την πολιτιστική προέλευση και το άνοιγμα στον κόσμο. Κι όλα αυτά σε ένα κτίριο που θα αντικατοπτρίζει το καινοτόμο πνεύμα μας. Πριν από όλα, θέλαμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στους ωρολογοποιούς και τους τεχνίτες που έκαναν αυτό που είναι σήμερα η Αudemars Piguet».

    Επί τω έργω (Audemars Piguet).

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, οι τυχεροί θα μπορούν να δοκιμάσουν κάποια από τα εμβληματικά μοντέλα της εταιρείας. Η επίσκεψη κορυφώνει στο κέντρο της σπείρας, εκεί όπου βρίσκονται οι πλέον θαυμαστοί και περίπλοκοι μηχανισμοί της εταιρείας. Εδώ βρίσκεται και το Universelle, ρολόι που φτιάχτηκε το 1899 και είναι το πλέον περίπλοκο που έφτιαξε η εταιρεία.

    Το επόμενο σχέδιο της Audemars Piguet είναι η κατασκευή ενός νέου ξενοδοχείου που αναμένεται να ανοίξει το καλοκαίρι του 2021.

     

    Διαβάστε ακόμα: Audemars Piguet «Code 11.59» – το ρολόι που οκταγώνισε τον κύκλο.

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top