Μόλις γεννήθηκε ένα νέο αστέρι στον ιταλικό κινηματογράφο.

Λίγες βεβαιότητες και πολλά μυστήρια προηγούνται μιας από τις (δικαίως) πιο πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς: είναι η Parthenope του Paolo Sorrentino, με την προϋπόθεση ότι ο τίτλος παραμένει ως έχει, καθώς οι πληροφορίες επ’ αυτού είναι ακόμη συγκεχυμένες.

Υπάρχει, όμως, μια βεβαιότητα που ουδείς μπορεί να αρνηθεί από τη στιγμή που είδαν το φως της δημοσιότητας κάποιες σκηνές από τα γυρίσματα της ταινίας. Η νέα μούσα του Sorentino λέγεται Celeste Dalla Porta και, ναι, είναι μια κλασική ιταλιάνα που δεν γίνεται να μην κοιτάξεις και μια και δύο και τρεις φορές για να συλλάβεις την ωραιότητά της.

Αν μη τι άλλο ο Σορεντίνο ξέρει να επιλέγει ωραίες γυναίκες στις ταινίες του. Τώρα στρέφει την κάμερά του στη λυγερόκορμη Celeste που μόλις στα 26 της χρόνια καταφέρνει να βγει στο φως.

Ως νεαρή Παρθενόπη στην ταινία. (Φωτό: Greg Williams / Deadline).

Αν μη τι άλλο ο Σορεντίνο ξέρει να επιλέγει ωραίες γυναίκες στις ταινίες του. Στο Hand of God ήταν η ολόθερμη Luisa Ranieri που μαγνήτιζε με τη βλέμμα και το σώμα της τους θεατές της ταινίας. Τώρα στρέφει την κάμερά του στη λυγερόκορμη Celeste που μόλις στα 26 της χρόνια καταφέρνει να βγει στο φως.

Αν ψάξει κανείς τα πεπραγμένα της «μικρής» στο χώρο του θεάματος δεν θα βρει πολλά πράγματα. Εχει κάνει το μοντέλο (αν και μόλις 1,69 μ. ύψος), έχει εντυπωθεί το πρόσωπό της σε διάφορες διαφημιστικές καμπάνιες και έχει δοκιμάσει το όποιο ταλέντο της σε ταινίες μικρού μήκους. Έτερον ουδέν.

Ο Σορεντίνο μίλησε για μια ταινία «για την ξεγνοιασιά, την κλασική ομορφιά και την αδυσώπητη αλλαγή της».

Σαγηνευτική. Δεν την μπερδεύεις.

Ωστόσο, μην βάλετε στοίχημα πως έτσι θα συνεχιστεί η καριέρα της. Είναι δεδομένο πως η παρουσία της, και μάλιστα σε πρωταγωνιστικό ρόλο, σε ταινία του Σορεντίνο, θα της προσφέρει ουκ ολίγα «παράσημα». Βοηθάει, φυσικά, και το έκπαγλο παρουσιαστικό της. Σαν να λέμε: ένα νέο αστέρι του ιταλικού σινεμά το βλέπουμε να γεννιέται και να αρχίσει να αστράφτει μπροστά μας.

Όσο για την ταινία, ελάχιστες πληροφορίες υπάρχουν. Θα είναι μια ταινία για τον μύθο της γοργόνας που ίδρυσε τη Νάπολη;
Ή, πιο πιθανό, θα είναι η ιστορία μιας γυναίκας που ονομάζεται Παρθενόπη, η οποία ξεκινά τη δεκαετία του 1950 και φτάνει μέχρι τις μέρες μας;

Με τον μαιτρ, Paolo Sorentino. (Φωτό: Greg Williams / Deadline).

Ο Σορεντίνο μίλησε για μια ταινία «για την ξεγνοιασιά, την κλασική ομορφιά και την αδυσώπητη αλλαγή της», «ανάμεσα σε άχρηστους έρωτες και αδύνατους έρωτες», «μια ταινία για τη Νάπολη, που μαγεύει, ουρλιάζει, γελάει και μετά ξέρει ότι σε πληγώνει». Ο πολύ αγαπημένος μας σκηνοθέτης επιλέγει για άλλη μια φορά τη Νάπολη ως τον κύριο χώρο γυρισμάτων για τη νέα του ταινία εμπνευσμένη από τον μύθο της Παρθενόπης.

Ένας αρχαίος θρύλος λέει ότι η Νάπολη γεννήθηκε από τη γοργόνα Παρθενόπη, η οποία, απορριφθείσα από τον Οδυσσέα τον οποίο είχε ερωτευτεί παράφορα, άφησε τον εαυτό της να συρθεί στα νερά του Τυρρηνικού Πελάγους μέχρι που πέθανε στο νησάκι Megaride, εκεί που βρίσκεται σήμερα το Castel dell’Ovo. Η ταινία αφηγείται τη ζωή της Παρθενόπης, αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν είναι ούτε γοργόνα ούτε μύθος, παρότι φέρει το όνομα της πόλης της.

Η Celeste κουβαλάει όλο το ρεπερτόριο της ύπαρξης: την ξεγνοιασιά και την απώλειά της, την ομορφιά και την αλλαγή της, τα μπαγιάτικα φλερτ και την αγάπη με την πρώτη ματιά.

Παίζοντας με τον Gary Oldman. (Φωτό: Greg Williams / Deadline).

Αυτό το κορίτσι κουβαλάει όλο το ρεπερτόριο της ύπαρξης: την ξεγνοιασιά και την απώλειά της, την ομορφιά και την αλλαγή της, τα μπαγιάτικα φλερτ και την αγάπη με την πρώτη ματιά, τα φιλιά στις νύχτες του Κάπρι, την αστραπή της ευτυχίας και τον επίμονο πόνο, τους αληθινούς πατέρες και τους επινοημένους, το τέλος των πραγμάτων, αλλά και τα νέα ξεκινήματα. Κι όλα αυτά σε μια Νάπολη που σε μαγεύει και σε τρελαίνει.

Η Stefania Sandrelli θα υποδυθεί την Παρθενόπη σε μεγάλη ηλικία. Μαζί της, στο καστ είναι οι: Luisa Ranieri (ξανά, μετά το «Χέρι του Θεού»), Silvio Orlando, Peppe Lanzetta, Alfonso Santagata, Dario Aita και φυσικά η Celeste Della Porta που ερμηνεύει την Παρθενόπη σε νεαρή ηλικία. Παίζουν ακόμη οι Silvia Degrandi, Isabella Ferrari, Lorenzo Gleijeses, Biagio Masciallo Gleijes, Daniele Rienzo και ο «πολύς» Gary Oldman.

Εκτός από τη Νάπολη, στις τοποθεσίες της ταινίας περιλαμβάνουν επίσης το Κάπρι και η Γένοβα, ενώ ανακατασκευάζονται μερικά σοκάκια της ιστορικής Νάπολης. Η ταινία είναι συμπαραγωγή Ιταλίας-Γαλλίας. Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει βεβαίως ο γίγαντας Paolo Sorrentino.

 

Διαβάστε ακόμα: Είδαμε τη «Ζώνη Ενδιαφέροντος». Μια ανέμελη ζωή δίπλα στους θαλάμους αερίων (!)

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top