Nαι, η μάσκα πρέπει να είναι υποχρεωτική (FoxNews.com).

    Έχουν περάσει έξι μήνες από την έλευση του κορωνοϊού στη ζωή μας κι ακόμη το κεντρικό ερώτημα παραμένει: πώς κολλάς τον ιό; Οι επιστήμονες λένε τώρα, έπειτα από έρευνες και με την επίρρωση της εμπειρίας, πως δεν είναι τόσο συνηθισμένο να κολλήσει κανείς από μια μολυσμένη επιφάνεια ή στις συναντήσεις με ανθρώπους σε εξωτερικούς χώρους.

    Οπως αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal σε σχετικό άρθρο, ο κύριος ένοχος είναι οι αλληλεπιδράσεις που θα έχουμε σε πολύ κοντινές συναντήσεις μας και για παρατεταμένες περιόδους. Επίσης, πολυσύχναστες εκδηλώσεις, περιοχές με χαμηλό αερισμό και μέρη όπου οι άνθρωποι μιλούν δυνατά – ή τραγουδούν, μεγιστοποιούν τον κίνδυνο.

    Δύο πρόσφατες μεγάλες μελέτες έδειξαν πως τα ευρείας κλίμακας lockdown απέτρεψαν εκατομμύρια μολύνσεων και φυσικά θανάτων σε όλο τον κόσμο.

    Αυτά τα νέα ευρήματα βοηθούν τις κυβερνήσεις να αναπτύξουν νέες στρατηγικές για την προστασία της δημόσιας υγείας. Κάπως έτσι αποφασίζεται ολοένα και περισσότερο η τοποθέτηση πλέξιγκας που λειτουργούν ως φραγμός μεταξύ ατόμων, η χρήση μασκών σε καταστήματα και άλλους χώρους και ο σωστός εξαερισμός των χώρων – προτιμώνται τα παράθυρα να είναι ανοιχτά όπου αυτό είναι δυνατόν.

    Δύο πρόσφατες μεγάλες μελέτες έδειξαν πως τα ευρείας κλίμακας lockdown και οι απαγορεύσεις για μαζικές συγκεντρώσεις απέτρεψαν εκατομμύρια μολύνσεων και φυσικά θανάτων σε όλο τον κόσμο. Τώρα που η γνώση υπάρχει, μπορούν να γίνουν πιο στοχευμένες παρεμβάσεις για να αποτραπεί η επανεμφάνιση του ιού. Αυτό δηλώνουν με επίταση οι επιστήμονες και οι ειδικοί της δημόσιας υγείας.

    Ως εκ τούτου, δίδεται μεγαλύτερη μέριμνα σε ηλικιωμένους (άρα γηροκομεία), πολυπληθείς οικογένειες, η τόνωση της φυσικής απόστασης με τη χρήση μασκών και η αποφυγή συγκέντρωσης πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους.

    Οι υπηρεσίες υγείας έχουν αναγνωρίσει την επαφή αναπνευστικών σταγονιδίων ως τον κύριο τρόπο μετάδοσης της Covid-19.

    Ο Tom Frieden, διευθύνων σύμβουλος της μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας για τη δημόσια υγεία, Resolve to Save Lives, σημειώνει: «Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μια νέα καραντίνα, αλλά τους τρόμους αύξησης της φυσικής απόστασης. Αυτό μπορεί να δώσει τόνωση στις εξωτερικές δραστηριότητες, καθώς και σε άλλες καινοτόμες μεθόδους που θα διευκολύνουν την οικονομική δραστηριότητα δίχως την επανάληψη της καραντίνας».

    Πλέξιγκας ακόμη και στις παραλίες;

    Φαίνεται πως ένας σημαντικός παράγοντας για τη μετάδοση του ιού μπορεί να είναι η πολύ κοντινή επαφή με ανθρώπους. Σε αυτές την περιπτώσεις η αναπνοή ή η ομιλία μπορούν να παίξουν σοβαρό ρόλο. Οι υπηρεσίες υγείας έχουν μέχρι στιγμής αναγνωρίσει την επαφή αναπνευστικών σταγονιδίων ως τον κύριο τρόπο μετάδοσης της Covid-19. Αυτά τα μεγάλα σταγονίδια υγρού μπορούν να μεταφέρουν ιό από το ένα άτομο στο άλλο εάν προσγειώνονται στα μάτια, τη μύτη ή το στόμα. Αν και τείνουν να πέφτουν στο έδαφος ή σε άλλες επιφάνειες αρκετά γρήγορα.

    Μερικοί ερευνητές λένε ότι ο κορωνοϊός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω αερολυμάτων ή μικρών σταγονιδίων που επιπλέουν στον αέρα περισσότερο από τα μεγάλα σταγονίδια. Αυτά τα αερολύματα μπορούν να εισπνευστούν απευθείας.

    Ο επαρκής αερισμός στα μέρη που επισκεπτόμαστε και εργαζόμαστε είναι πολύ σημαντικός.

    Αυτό μπορεί να συνέβη σε ένα εστιατόριο στο Γκουάνγκτζου της Κίνας, όπου κάποιος μολυσμένος πελάτης. που δεν ήταν ακόμη άρρωστος, μετέδωσε τον ιό σε πέντε άλλους που κάθονταν σε παρακείμενα τραπέζια. Ο εξαερισμός στο χώρο ήταν κακός, οπότε έγινε αυτό που έγινε.

    Ο επαρκής αερισμός στα μέρη που επισκεπτόμαστε και εργαζόμαστε είναι πολύ σημαντικός, δήλωσε ο Yuguo Li, καθηγητής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. Ο σωστός εξαερισμός – όπως η πίεση του αέρα προς την οροφή ή η μεταφορά καθαρού αέρα σε ένα δωμάτιο – αραιώνει την ποσότητα του ιού σε ένα χώρο, μειώνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.

    Ένας άλλος παράγοντας είναι η παρατεταμένη έκθεση. Αυτό γενικά ορίζεται ως 15 λεπτά ή περισσότερο απροστάτευτης επαφής με κάποιον σε απόσταση μικρότερη των 6 μέτρων, δήλωσε ο John Brooks, επικεφαλής ιατρός του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Αλλά αυτός είναι απλώς ένας γενικός κανόνα. Θα μπορούσε να πάρει πολύ λιγότερο χρόνο για να κολλήσουμε. Φτάνει ένα φτάρνισμα στο πρόσωπο ή άλλη οικεία επαφή όπου εκλύονται πολλά αναπνευστικά σταγονίδια για να κολλήσουμε πιο γρήγορα από τα 15 λεπτά.

    Υπολογίζεται ότι το 10% των ατόμων με Covid-19 είναι υπεύθυνα για περίπου το 80% των μεταδόσεων.

    Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και σε χώρους όπου οι άνθρωποι τραγουδούν, για προφανείς λόγους. Οταν τραγουδάμε αναπνέουμε βαθιά, αυξάνοντας την πιθανότητα να εισπνεύσουμε μολυσματικά σωματίδια. Το ίδιο μπορεί να συμβεί σε γυμναστήρια, μουσικές ή θεατρικές παραστάσεις, συνέδρια, γάμους και πάρτι γενεθλίων.

    Το λεγόμενο ποσοστό επίθεσης – το ποσοστό των ατόμων που μολύνθηκαν σε ένα συγκεκριμένο μέρος ή χρόνο – μπορεί να είναι πολύ υψηλό σε πολυσύχναστα γεγονότα, σπίτια και άλλους χώρους όπου πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε στενή, παρατεταμένη επαφή.

    Υπολογίζεται ότι το 10% των ατόμων με Covid-19 είναι υπεύθυνα για περίπου το 80% των μεταδόσεων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Wellcome Open Research.Το ποσοστό επίθεσης για την Covid-19 στα νοικοκυριά κυμαίνεται μεταξύ 4,6% και 19,3%, σύμφωνα με αρκετές μελέτες. Ήταν υψηλότερο για τους συζύγους, στο 27,8%, από ό, τι για άλλα μέλη του νοικοκυριού, στο 17,3%, σε μία μελέτη στην Κίνα.

    To μετρό είναι ένας χώρος που χρειάζεται αυξημένη προσοχή.

    Με βάση αυτήν την αναδυόμενη εικόνα της μετάδοσης, ορισμένες πολιτικές αλλάζουν. Η συνήθης διαδικασία για κάποιον που βρίσκεται θετικός στον ιό είναι η καραντίνα στο σπίτι. Ορισμένες πόλεις παρέχουν δωρεάν προσωρινή στέγαση και κοινωνικές υπηρεσίες σε άτομα που έχουν μολυνθεί και μπορούν να μείνουν σ’ αυτούς τους ειδικούς χώρους εθελοντικά για να αποφύγουν τη μετάδοση του ιού στα μέλη της οικογένειας.

    Aυτή τη φορά η καραντίνα, αν χρειαστεί, θα είναι τοπικού χαρακτήρα.

    Στις ΗΠΑ, οι αρχές επιμένουν πως οι πολίτες πρέπει αν συνεχίσουν να φορούν μάσκες και να διατηρούν αποστάσεις. Με δεδομένο πως τα σύνορα σιγά σιγά ανοίγουν, άρα η αλληλεπίδραση είναι αναπόφευκτη, οι κίνδυνοι μετάδοσης μεγαλώνουν.

    Εξετάζονται ήδη εκτενέστερες προσπάθειες μετριασμού της μετάδοσης, όπως συνέβη τον Μάρτιο, σε περίπτωση που τα κρούσματα αυξηθούν. Μόνο που αυτή τη φορά η καραντίνα θα είναι τοπικού χαρακτήρα. Οι οδηγίες των ειδικών προς τους εργοδότες είναι να συνεχίσουν να απαιτούν τη χρήση μασκών, τον περιορισμό στη χρήση των ΜΜΜ, των ασανσέρ και η απαγόρευση των αγκαλιών και των χειραψιών, να υπάρχουν πλαστικά χωρίσματα μεταξύ των γραφείων και οι καφετέριες να προσφέρουν προσυσκευασμένα, μεμονωμένα είδη στους εργαζόμενους. Πάνω από όλα χρειάζεται να διασφαλιστεί πως τα μολυσμένα άτομα πρέπει να μείνουν στο σπίτι.

    Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο ιός δεν φαίνεται να εξαπλώνεται ευρέως στον αέρα. Είμαστε τυχεροί που δεν συμπεριφέρεται όπως η ιλαρά και η φυματίωση που διατηρούνται για μεγάλο διάστημα στον αέρα. Αν συνέβαινε αυτό με τον κορωνοϊό θα είχαμε περισσότερα θύματα.

    Η τακτική δειγματοληψία του αέρα σε περιοχές υψηλής κυκλοφορίας θα μπορούσε να βοηθήσει τους εργοδότες να καταλάβουν πώς κινείται το πράγμα, δήλωσε ο Donald Milton, καθηγητής περιβαλλοντικής και επαγγελματικής υγείας στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Maryland.

    «Ας πούμε ότι εντοπίζετε τον ιό κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος τη Δευτέρα σε μια τραπεζαρία. Θα μπορούσατε τότε να επικοινωνήσετε με άτομα που ήταν εκεί τη συγκεκριμένη στιγμή και στη συνέχεια να εξεταστούν», σημειώνει.

    Η βασική συμβουλή προς όλους είναι να σκουπίζονται επιμελώς οι επιφάνειες σε δημόσιους χώρους και να υπάρχουν απολυμαντικά παντού. Ακόμη κι έτσι, όμως, οι αλληλεπιδράσεις πρόσωπο με πρόσωπο σε κοντινή απόσταση και η παρουσία πολλών ανθρώπων σε έναν κλειστό χώρο για μεγάλο διάστημα, παραμένουν σημαντικές αιτίες μεταφοράς του ιού.

     

    Διαβάστε ακόμα: Πώς να ενισχύσετε -με φυσικό τρόπο!- τον οργανισμό σας απέναντι στον Κορωνοϊό.

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top