…Μπας και κάνουμε γιορτές χωρίς SMS. Εικόνα από κατάστημα στη Θεσσαλονίκη. Φωτό: SOOC.

Eίναι το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Πιο σημαντικό, εν προκειμένω, από το αν ο Μπάιντεν είναι ένας άνοστος γεράκος που δεν θα βγάλει θητεία στον Λευκό Οίκο ή ο Τραμπ είναι το απόλυτο κακό της οικουμένης. Ποιος μπορεί να δώσει πειστική απάντηση αν το νέο lockdown που θα μας επιβληθεί σε λίγες ώρες θα είναι σωτήριο;

Σίγουρα δεν μπορεί να μας το εγγυηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Άλλωστε, ήταν ο ίδιος που πολύ πρόσφατα είχε πει με επίταση πως δεν πρόκειται να επιβάλλει νέο ολικό lockdown, ενώ ο κυβερνητικός του εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μόλις χθες έλεγε πως δεν υπάρχει θέμα καραντίνας στην Αττική. Πόσο μάλλον σε όλη την Ελλάδα.

Τι άλλαξε μέσα σε λίγα 24ωρα; Η ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων. Μήπως δεν το περίμεναν οι ειδικοί; Ο Σωτήρης Τσιόδρας μας είχε πει από την πρώτη κιόλας καραντίνα πως υπάρχουν μηχανισμοί που προβλέπουν κατά προσέγγιση πώς θα εξελιχθεί ο αριθμός των κρουσμάτων. Άρα, ο πρωθυπουργός ήξερε όταν προχθές έκανε διάγγελμα πως έριχνε πετρούλες σε ένα μεγάλο πηγάδι.

Η οργανωμένη πολιτεία δείχνει αυτή τη φορά να τρέχει πίσω από κάτι που δεν θα έπρεπε να την πιάσει στον ύπνο όπως στην αρχή της πανδημίας.

Ηξερε και όταν έκλεινε τα περίπτερα στις 12 ότι το μέτρο δεν είναι επαρκές ή όταν θεωρούσε πως τα θέατρα και οι χώροι τέχνης είναι οι «κόκκινες» περιοχές του ιού, ότι στην ουσία παίζει λάθος άμυνα. Από το καλοκαίρι και μετά γίνεται ένα διαρκές πάρτι και το άφησε και το αφήσαμε. Που σημαίνει ότι δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών όλοι μας.

Ωστόσο, η οργανωμένη πολιτεία δείχνει αυτή τη φορά να τρέχει πίσω από κάτι που δεν θα έπρεπε να την πιάσει στον ύπνο όπως στην αρχή της πανδημίας. Το τι ακριβώς έγινε όλο αυτό το διάστημα με τις ΜΕΘ είναι λίγο πολύ γνωστό.

Κλειστά μαγαζιά. Τι μας λέει πως θα ανοίξουν όλα όταν τελειώσει η καραντίνα; ( Aris Oikonomou/SOOC).

Αν είναι σωστό ή αναγκαστικό το lockdown τώρα; Δυστυχώς, είναι. Αλλιώς το σύστημα υγείας θα καταρρεύσει και τότε θα μπούμε σε γκρίζα περιοχή όπου θα επιλέγονται οι ασθενείς που θα σώζονται. Το θέμα είναι, όμως, ότι μέχρι να φτάσεις στο μη περαιτέρω οφείλεις να αποφασίσεις ποιον θα ακούσεις ως κυβερνήτης και ποιον όχι.

Το καλοκαίρι ο Μητσοτάκης έκανε πέρα τους ειδικούς και άκουσε την αγορά. Τώρα κλείνει την αγορά και ακούει τους ειδικούς; Σε ένα μήνα τι θα κάνει; Σε δύο; Είναι σφόδρα πιθανό, έπειτα από την ολοκλήρωση κι αυτού του lockdown (ας είμαστε ειλικρινείς, ουδείς γνωρίζει πραγματικά πόσο θα διαρκέσει), να μην υπάρχει η αγορά όπως την ξέρουμε.

Μήπως μπορούμε να φανταστούμε πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν το επόμενο διάστημα και πόσα καταστήματα θα βάλουν λουκέτο πνιγμένα από τα χρέη και με γλίσχρα έσοδα;

Τα πλήγματα που έχουν δεχθεί οι επιχειρήσεις στη χώρα είναι ανεπούλωτα. Μήπως μπορούμε να φανταστούμε πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν το επόμενο διάστημα και πόσα καταστήματα θα βάλουν λουκέτο πνιγμένα από τα χρέη και με γλίσχρα έσοδα; Η ζημιά είναι εκθετική σε σημείο να λες «σώθηκα από τον ιό, αλλά καταστράφηκα από την πολλή υγεία».

Για να έχει το δικαίωμα ο Μητσοτάκης να μιλήσει περί κοινωνικής συναίνεσης και συμμαχίας απέναντι στον κοινό εχθρό, οφείλει να είναι περισσότερο ειλικρινής με τους πολίτες του. Απεδείχθη λάθος το προ ολίγων ημερών διάγγελμά του. Βγαίνει ανακόλουθος και δεν πείθει. Ενώ τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά θα έπρεπε να μας πείσει.

 

Διαβάστε ακόμα: Από το «μαζί τα φάγαμε» στο «μαζί κολλήσαμε».

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top