Υπό τις παρούσες συνθήκες η Νέα Υόρκη είναι ένα μακρινό όνειρο. Να που μπορεί να γίνει και κοντινό.

Αν είσαι παιδί της πόλης, κάποιος που απολαμβάνει να γυρίζει και να μυρίζει τους ήχους και τα δρώμενα του άστεως, κάθε lockdown ηχεί εφιαλτικά στα αυτιά σου. Αν είσαι λάτρης και των city breaks, (ένα γουικέντ στο Παρίσι ή στη Βηρυτό), πιθανώς να βιώνεις τα τεκταινόμενα ακόμα πιο δύσκολα, αφού εδώ και μήνες τα ταξίδια στο εξωτερικό έχουν απαγορευτεί ή δεν συστήνονται. Άλλωστε, υπό το εγκαθιδρυμένο, αγχώδες καθεστώς της πανδημίας, πώς μπορεί κανείς να απολαύσει έναν ανέμελο περίπατο ή να χαθεί στα δρομάκια μιας πόλης κάνοντας επιδρομή σε τοπικά μπαρ;

Προφανώς, έχεις πάψει να επισκέπτεσαι ιστοσελίδες αεροπορικών εισιτηρίων, ξενοδοχείων ή ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωση. Οι πολύ χαμηλές τιμές της περιόδου μπορεί να κάνουν δελεαστική την επιλογή μιας σύντομης απόδρασης, ωστόσο δεν υπάρχει -σχεδόν- τίποτα άλλο που να μοιάζει θελκτικό. Και τώρα με το lockdown, το ξεχνάμε εντελώς.

Αίφνης βρίσκεσαι στο ηλιόλουστο Τόκιο.

Ωστόσο, αν έχεις αποτινάξει τις ενοχές της κατάχρησης των ψηφιακών μέσων, υπάρχει κάτι που μπορεί να ανακουφίσει την νοσταλγία σου για αποδράσεις. Πρόκειται για το Drive & Listen, μια διαδικτυακή εφαρμογή που δημιούργησε ο Ερκάμ Σεκέρ, ένας φοιτητής από την Κωνσταντινούπολη στο Μόναχο. Με ένα κλικ, γίνεσαι συνοδηγός σε ένα αυτοκίνητο που κινείται στους δρόμους ορισμένων από των μεγαλύτερων μητροπόλεων, όπως είναι το Άμστερνταμ, το Βερολίνο, η Κωνσταντινούπολη, η Αβάνα, το Μαϊάμι, το Παρίσι, η Νέα Υόρκη, και άλλες.

Πρόκειται για μια σχετικά απλή, αλλά πολύ γουστόζικη και επίκαιρη σύλληψη.

Μπορείς να επιλέξεις την ταχύτητα με την οποία κινείται το όχημα σου, και όσο κάνεις βόλτα στην πόλη, μπορείς να συντονιστείς σε τοπικούς ραδιοσταθμούς, να ακούσεις ότι θα άκουγες σε ένα ταξί, ή αυτά που ακούν οι ντόπιοι.

Μήπως προτιμάτε λίγο συννεφιασμένο Λονδίνο;

Πρόκειται για μια σχετικά απλή, αλλά πολύ γουστόζικη και επίκαιρη σύλληψη, για την οποία ο Ερκάμ δήλωσε ότι προέκυψε από την νοσταλγία του για την πόλη στην οποία μεγάλωσε και ζούσε, και εξελίχθηκε σε έναν τρόπο να ανακαλύπτει και να εξερευνά νέες πόλεις. Ελπίζει πως βοηθά τον κόσμο να είναι πιο υπομονετικός σε περίοδους απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Ανήκω σε εκείνους, που σε διαφορετική περίπτωση, αν οι εργασιακές, οικονομικές και οικογενειακές συνθήκες το επέτρεπαν, θα διηγούμουν τις περιπέτειες μιας σύντομης απόδρασης στην Βαρκελώνη ή την Σικελία, τα νέα μπιστρό που ανακάλυψα ή ένα μουσείο τέχνης που επισκέφθηκα. Για το πώς αναμείχθηκα σε τοπικές αγορές, για τους τοπικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες που παρακολούθησα, και πώς τελικά κατέληξα σε πάρτι ντόπιων.

Μέχρι όλα τα παραπάνω να φαίνονται στον ορίζοντα ως πιθανή πραγματικότητα, θα μπω στο Drive & Listen, θα απολαύσω τις διαδρομές και θα ιεραρχήσω τα επόμενα ταξίδια μου. Η Αθήνα θα με συντροφεύει ως τότε, με το απαραίτητο SMS για άσκηση, απαραίτητες αγορές ή δουλειά.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ 

 

Διαβάστε ακόμα: «Back to the Future» – Τι θα έβλεπε στην εποχή μας;

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top