Στην οδό 15 Maddox St, Mayfair, στην καρδιά του Λονδίνου, βρίσκεται το Ergon Deli.

  Θα μπορούσε να πάρει και τον τίτλο: η ισχύς εν τη ενώσει. Ή, αλλιώς, πώς δύο αξιοπρόσεκτες ελληνικές εταιρείες, λειτουργώντας σε εντελώς διαφορετικό πεδίο, αλλά με έντονη διάθεση να ανοιχτούν εκτός των ελληνικών συνόρων, ενώθηκαν για να δημιουργήσουν ένα πολύ ενδιαφέρον υβριδικό κατάστημα στο κέντρο του Λονδίνου.

  Ο ένας χώρος εισάγεται μέσα στον άλλον.

  Εξήγηση: στην οδό 15 Maddox St, Mayfair, στο κέντρο του Λονδίνου βρίσκεται ένα κατάστημα που έχει ελληνική ρίζα και ευρωπαϊκό αέρα. Πρόκειται για το Ergon Deli. Οι αδελφοί Δούζη είναι γνωστό πως έχουν καταφέρει να κάνουν το Ergon μια αναγνωρίσιμη επιχείρηση που ξεκίνησε από τη Β. Ελλάδα, επεκτάθηκε και στην Αθήνα με το πρωτοποριακό Ergon House, αλλά ανοίχτηκε και στην αγορά της Αγγλίας με αξιοσημείωτη επιτυχία.

  Η ελληνική λιτότητα είναι ένα βασικό στοιχείο του χώρου.

  Επειδή, όμως, το καλό είναι ο εχθρός του καλύτερου, το Ergon Deli επεκτάθηκε και προχώρησε μια κίνηση με έντονο συμβολισμό. Θα συμπορευτεί με τα ρούχα και τα αξεσουάρ της εταιρείας Zeus+Δione. Είναι φανερό πως η φιλοσοφία και η εξωστρεφής νοοτροπία των δύο εταιρειών μπορεί να συνυπάρξει και να συλλειτουργήσει σε έναν πρωτοποριακό χώρο που δύσκολα μπορείς να συναντήσεις αλλού.

  Ιδιαίτερη φινέτσα και στους βοηθητικούς χώρους.

  Κάπως έτσι, το κοινό τους πάθος για την χειροτεχνία και τον ελληνικό πολιτισμό συναντιέται σε μία σύμπραξη μόδας και γεύσης στην καρδιά του Λονδίνου. Η ποιότητα των υλικών και η αισθητική της ελληνικής δεξιοτεχνίας συνθέτουν ένα οικείο περιβάλλον με επίκεντρο τη δημιουργία.

  Αυτό που αξίζει να προσεχθεί είναι ο μινιμαλισμός και οι απλές, καθαρές γραμμές.

  Ο χώρος πλαισιώνεται με διαχρονικές δημιουργίες της Zeus +Διοne όπως λινά καφτάνια, γυαλιά ηλίου και χειροποίητα καλάθια, που έρχονται σε τέλεια αρμονία με τις παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις που προσφέρει το ERGON Deli & Cafe.

  Οταν ο καφές συνομιλεί ανοιχτά με τα αξεσουάρ.

  Το αρχιτεκτονικό γραφείο Urban Soul Project ανέλαβε να διαμορφώσει αρχιτεκτονικά το χώρο, έτσι ώστε να του δώσει ενιαία ταυτότητα δίχως όμως να χάνεται η αυτονομία των δύο χώρων.

  Τα τραπέζια είναι φτιαγμένα από ελληνικό γκρι κρητικό μάρμαρο.

  Το κατάστημα χωρίζεται κατά μήκος, το καφέ αναπτύσσεται στην μια πλευρά, ενώ το λιανικό εμπόριο εκτίθεται στο αντίθετο. Αυτό που αξίζει να προσεχθεί είναι ο μινιμαλισμός και οι απλές, καθαρές γραμμές στα καθίσματα και τα τραπέζια του καφέ, κάτι που υπάρχει και ως βασικό μοτίβο και στο σημείο που βρίσκονται τα ρούχα της Zeus+Δione.

  Το μικρό αλλά άκρως λειτουργικό μπάνιο και οι προθήκες όπου εκτίθενται τα προϊόντα και των δύο εταιρειών.

  Τα τραπέζια είναι φτιαγμένα από ελληνικό γκρι κρητικό μάρμαρο, με ορείχαλκο σκελετό για να καθίσει το μάρμαρο. Η υφή του τοίχου είναι επιχρισμένη με χειροποίητο φινίρισμα, που απαντάται σε παραδοσιακά σπίτια στα νησιά. Οι βοηθητικοί χώροι όπως τουαλέτες και αποδυτήρια βρίσκονται πίσω από κουρτίνες.

  Αξιοπρόσεκτη ακόμη και η λεπτομέρεια στα επιτοίχια φωτιστικά, ενώ το μάρμαρο στα τραπέζια έρχεται κατευθείαν από την Κρήτη.

  Το ενοποιητικό στοιχείο που κάνει τους δύο χώρους να εισέρχονται ο ένας στον άλλον είναι μια δοκός που τρέχει γύρω από τους τοίχους του καταστήματος και λειτουργεί ως ράφι, φωτιστικό, αλλά ράγα για να κρεμιούνται τα ρούχα.

   

  Φωτογραφίες:  Kimberley Powell
  ⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το archisearch.gr.  

   

  Διαβάστε ακόμα: Διά χειρός ελλήνων αρχιτεκτόνων – διαμέρισμα του 19ου αιώνα στο Παρίσι έγινε σύγχρονη κατοικία

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top