Αριστερά: South Wing Expansion Project , Αεροδρόμιο ΕΛ. Βενιζέλος. Δεξιά: Lap Pool House στην Τήνο.

    Mπορεί να έχουμε την αίσθηση πως η αρχιτεκτονική στη χώρα μας έχει μείνει πίσω σε σχέση με ό,τι συμβαίνει σε άλλα κράτη της Ε.Ε. ή ότι τα παραχθέντα έργα περιορίζονται σε έναν κοντό ορίζοντα χρηστικότητας (και μάλιστα δίχως έμπνευση και στυλ), εντούτοις κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

    Υπάρχουν σημαντικές φωτεινές εξαιρέσεις που δείχνουν πως το επίπεδο της αρχιτεκτονικής στη χώρα μας έχει ανέβει πάρα πολύ και συνομιλεί επί ίσοις όροις με πρωτοποριακές δημιουργίες που πραγματώνονται στον «έξω» κόσμο. Τρανή απόδειξη η παρουσία 12 εξαιρετικών αρχιτεκτονικών δημιουργιών από ελληνικά αρχιτεκτονικά γραφεία στον σημαντικό διαγωνισμό EU Mies Award που τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ορισμένα από τα έργα έχουν ολοκληρωθεί εν μέσω πανδημίας, ενώ άλλα έγιναν την περίοδο της οικονομικής κρίσης (2007-2012).

    Το Βραβείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής της Ε.Ε. θα διεκδικήσουν συνολικά 449 έργα από 279 πόλεις σε 41 χώρες. Αυτά τα έργα προτάθηκαν από ανεξάρτητους ευρωπαίους εμπειρογνώμονες, εθνικές ενώσεις αρχιτεκτονικής και τη συμβουλευτική επιτροπή βραβείων. Για πρώτη φορά στο EU Mies Award μετέχουν και έργα από την Αρμενία, τη Μολδαβία και την Τυνησία.

    Στα προτεινόμενα έργα θα συμπεριληφθούν τον Σεπτέμβριο κι εκείνα που ολοκληρώθηκαν μεταξύ Νοεμβρίου 2020 και Απριλίου 2021. Λόγω των ειδικών συνθηκών που βιώνει η παγκόσμια κοινότητα λόγω του κορωνοϊού, το  EU Mies Award έχει προσαρμόσει το ημερολόγιο αυτής της έκδοσης προκειμένου να συμπεριλάβει όλα τα έργα και να διασφαλίσει την ασφάλεια, την αυστηρότητα και την αριστεία της αξιολόγησης όλων των έργων.

    Ηδη, ορισμένα από τα έργα έχουν ολοκληρωθεί εν μέσω πανδημίας, ενώ άλλα έγιναν την περίοδο της οικονομικής κρίσης (2007-2012). Ενας από τους παράγοντες που θα κρίνουν τον τελικό νικητή θα είναι η κλιματική αλλαγή και πώς τα κτίρια επηρεάζουν τον πλανήτη και πόσο ήπια δράση έχουν στο φυσικό περιβάλλον που βρίσκονται.

    Πρόκειται για μια ανοιχτή συζήτηση γύρω από τι είδους κτίρια αντέχει αυτός ο πολύπαθος πλανήτης, προβληματική που απασχολεί ιδιαιτέρως την Ε.Ε. Οσο για την ελληνική συμμετοχή δεν είναι καθόλου αμελητέα καθώς περιλαμβάνει 12 άκρως ιδιαίτερα, λειτουργικά και πρωτοποριακά κτίρια δείχνοντας έμπρακτα πως οι έλληνες αρχιτέκτονες και τα ελληνικά αρχιτεκτονικά γραφεία μπορούν να προσφέρουν ιδέες και τεχνογνωσία σ’ αυτή την άκρως σημαντική συζήτηση για το μέλλον του πλανήτη μας. Οι ελληνικές συμμετοχές είναι οι ακόλουθες:

     

    Ένα αρχιτεκτονικό πρότζεκτ της deca Architecture που βραβεύτηκε με Architizer A+ 2014 στην Νέα Υόρκη (Υοrgis Yerolymbos).

    1. Voronoi’s Corrals, Μήλος/Deca Architecture



     

    Mια ξενοδοχειακή μονάδα στην Πελοπόννησο από το Κ-Studio που θαυμάζεται για την πρωτοτυπία της (clausbrechenmacherreinerbaumann).

    2. Ξενοδοχείο Δεξαμενές , Κουρούτα/Κ-Studio



     

    Σαν να βγαίνει μέσα από τον βράχο της Κέας (Υοrgis Yerolymbos).

    3. Parallel House, Κέα/en-route architecture



     

    Mια ολότελα ξεχωριστή πολυκατοικία στο Παγκράτι (Υοrgis Yerolymbos).

    4. Πολυκατοικία στο Παγκράτι , Αθήνα/Dimitris Isaias & Tassis Papaioannou



     

    Εργο που το βλέπουν καθημερινά εκατομμύρια ταξιδιώτες στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος (Υοrgis Yerolymbos).

    5. South Wing Expansion Project , Αεροδρόμιο ΕΛ. Βενιζέλος, Alexandros N. Tombazis & Associates Architects, AVW Architecture



     

    Eμπνευση και λειτουργικότητα προς χάριν των ελλήνων φοιτητών της Φιλοσοφικής Αθηνών (Yorgis Noukakis).

    6. Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου , Αθήνα, Αntonios Noukakis & Partners, Theano Fotiou Architect 



     

    Η απέριττη χάρη μιας κατοικίας στα Χανιά (George Anastastakis).

    7. Κατοικία στα Χανιά , Κρήτη, Paly Architects 



     

    Κατοικία στη Λέσβο που μοιάζει με γλυπτό (Panagiotis Voumvakis).

    8. Ιδιωτική κατοικία στη Λέσβο, Β-Group 



     

    Ένα σύγχρονο μουσείο στην καρδιά της πόλης (Alexis Vikelas).

    9. Mουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Αθήνα,  Vikelas Architects



     

    Κατοικία στη Σαλαμίνα που μοιάζει με φυσικό τοπίο (Area).

    10. Θερινή κατοικία στη Σαλαμίνα,  Αrea Architecture Research Athens



     

    Μια εξοχική κατοικία που συνομιλεί με το φυσικό περιβάλλον (Panagiotis Voumvakis).

    11. Lap Pool House, Τήνος,  Αristides Dallas Architects



     

    Mια πολύ ιδιαίτερη κατοικία στη Βούλα (Panagiotis Voumvakis).

    12. H77, Diamond House, Βούλα,  314 Αrchitecture Studio

     

     

    //  ⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το archisearch.gr.

     

    Διαβάστε ακόμα: Core Agora – η μοντέρνα όψη των περιπτέρων στην Ελούντα.

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top