Μια δημιουργική ανακαίνιση που λειτούργησε με σεβασμό σε σχέση με το παρελθόν.

  Εντός τετραώροφης, εκλεκτικιστικής πολυκατοικίας επί της οδού Χέυδεν στη Βικτώρια, σχεδιασμένης από τον γνωστό αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη, οι Amalgama Architects ανακαίνισαν διαμέρισμα 230 τ.μ., σε στενή συνεργασία με το νεαρό ζευγάρι ιδιοκτητών, αποσκοπώντας στην ανάδειξη της ποιητικής διάστασης του χώρου και τη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού τρόπου κατοίκησης σκηνοθετημένου ανάμεσα από ζωηρά χρώματα, ξύλινα δάπεδα και μωσαϊκά.

  Το διαμέρισμα στεγάζεται στην τετραώροφη πολυκατοικία Μέγα Οικοκομίδη-Λεωνίδα Λιώκη στην οδό Χέυδεν, την οποία σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης με συνεργάτη αρχιτέκτονα τον Νικόλαο Μητσάκη. Ο Πικιώνης δημιουργεί ένα μοντέρνο κτήριο στο οποίο όμως θα εντάξει στοιχεία από διάφορες στιγμές της ελληνικής αρχιτεκτονικής, σε λεπτομέρειες των όψεων, στη χρήση των υλικών όπως και στο σχεδιασμό των εσωτερικών χώρων και επίπλων.

  Το χωλ βαμμένο σε βαθύ πράσινο, υποδέχεται τους επισκέπτες.

  Οι αρχιτέκτονες προχώρησαν στην ανακαίνισή του στοχεύοντας στην ανάδειξη της ποιητικής διάστασης του χώρου.

  Σε στενή συνεργασία με τους νέους ιδιοκτήτες του διαμερίσματος, Πάνο και Χριστίνα, οι αρχιτέκτονες προχώρησαν στην ανακαίνισή του στοχεύοντας στην ανάδειξη της ποιητικής διάστασης του χώρου και συνεπακόλουθα στην διατύπωση ενός εναλλακτικού τρόπου κατοίκησής του.

  Κεντρικό στοιχείο του καθιστικού αποτελεί μια -ειδικά σχεδιασμένη για τον χώρο- βιβλιοθήκη από μέταλλο και ξύλο.

  Οι σχεδιαστικές αναφορές του κτιρίου αποτέλεσαν βασικό άξονα της αισθητικής προσέγγισης καθορίζοντας τις υφές, τα υλικά, τη χρωματική παλέτα, τα σχήματα και τις γεωμετρίες εντός του χώρου. Μέσα στο δημιουργικό αυτό πλαίσιο σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό διαδραματίζουν η λειτουργικότητα και η ανάγκη για στέγαση ενός μοντέρνου τρόπου ζωής που οδηγούν σε αναδιαμόρφωση των υφιστάμενων χώρων με σεβασμό στα βασικά χαρακτηριστικά του τα οποία διατηρήθηκαν ανέπαφα.

  Μια pop νότα στο διαμέρισμα.

  Στόχος των νέων χώρων είναι να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες της καθημερινότητας των ιδιοκτητών.

  Σε επίπεδο κάτοψης πραγματοποιήθηκαν αλλαγές στην κουζίνα και το wc. Η κουζίνα ήταν διαχωρισμένη σε δύο μικρούς–μη λειτουργικούς χώρους, καθώς επίσης δεν επικοινωνούσε με το καθημερινό δωμάτιο. Οι δύο χώροι ενώθηκαν σε έναν μεγάλο και η κουζίνα ενοποιήθηκε με το καθημερινό – το οποίο χρησιμοποιείται και ως τραπεζαρία.

  Οι σχεδιαστικές αναφορές του κτιρίου αποτέλεσαν βασικό άξονα της αισθητικής προσέγγισης.

  Η ενοποίηση των χώρων λειτούργησε ευεργετικά και για τον φυσικό φωτισμό τους καθώς τα μεγάλα ανοίγματα αφήνουν το φυσικό φως να διατεθεί στον χώρο. Στο wc δημιουργήθηκε ένα ντουζ και καθαιρέθηκε το πατάρι, ώστε να αποκτήσει ύψος. Στόχος των νέων χώρων είναι να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες της καθημερινότητας των ιδιοκτητών.

  Η ενοποίηση των χώρων λειτούργησε ευεργετικά και για τον φυσικό φωτισμό τους.

  Στην είσοδο του διαμερίσματος, το χωλ βαμμένο σε βαθύ πράσινο, υποδέχεται τους επισκέπτες. Το καθιστικό βρίσκεται στο κέντρο των χώρων διημέρευσης, ανάμεσα από την τραπεζαρία και το γραφείο. Τους χώρους διαχωρίζουν ξύλινες πόρτες οι οποίες διατηρήθηκαν ανέπαφες.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μωσαϊκά διατηρήθηκαν.

  Όλα τα δάπεδα από μωσαϊκό διατηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν.

  Κεντρικό στοιχείο του καθιστικού αποτελεί μια -ειδικά σχεδιασμένη για τον χώρο- βιβλιοθήκη από μέταλλο και ξύλο. Ανοίγοντας τις συρόμενες ξύλινες πόρτες, το καθιστικό ενώνεται με το γραφείο όπου ένας κόκκινος τοίχος αναδεικνύει τα υφιστάμενα έπιπλα από ξύλο, τα οποία οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να διατηρήσουν.

  Ο διάδρομος που οδηγεί στους επιμέρους χώρους χρωματίζεται με δύο αποχρώσεις, αναδεικνύοντας την γεωμετρία του. Στην κουζίνα επιλέγονται πράσινοι παστελ τόνοι με πορτοκαλί λεπτομέρειες στον τοίχο.

  Ο χώρος της κουζίνας.

  Όλα τα δάπεδα από μωσαϊκό διατηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν. Στα καινούργιο λουτρό χρησιμοποιείται σκούρο κόκκινο μάρμαρο με την ίδια απόχρωση να καλύπτει και τον χώρο του ντουζ, ενώ η οροφή βάφεται βαθύ πράσινο, δημιουργώντας μια έντονη αντίθεση. Ο νιπτήρας και το πλαίσιο του καθρέφτη κατασκευάζεται από το ίδιο μάρμαρο του δαπέδου.

  H κρεβατοκάμαρα μοιάζει σαν θεατρικό σκηνικό.

  Στο υφιστάμενο λουτρό χρησιμοποιείται λευκό μάρμαρο, ενώ το λευκό επιλέγεται σαν απόχρωση σε όλο τον χώρο δίνοντας μια αίσθηση καθαρότητας. Τα έπιπλα και οι καθρέφτες -από μέταλλο και ξύλο- είναι ειδικά σχεδιασμένα για τον χώρο. Στα δωμάτια διατηρούνται οι υφιστάμενες ντουλάπες, ενώ μια ταπετσαρία σε βαθύ μπλε περιβάλει το κρεβάτι δίνοντας μια αίσθηση χαλάρωσης.

   

  Φωτογραφίες: Γιάννης Ζινδριλής
  ⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το archisearch.gr.

   

  Διαβάστε ακόμα: 55 τ.μ διαμέρισμα στο Μαρούσι που δείχνει διπλάσιο.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top