Κύριο στοιχείο του σχεδιασμού είναι o κήπος γύρω από την πισίνα στην αυλή.

  Το γραφείο Muto που ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο Παυλίδη και εδρεύει στο Παρίσι, ανέλαβε το σχεδιασμό της κατοικίας “House with a garden”, στη Σίφνο. Κύριο στοιχείο του σχεδιασμού είναι μια αυλή, γύρω από την οποία τοποθετούνται οι κτιριακοί όγκοι.

  Τα ανοίγματα προς το γύρω φυσικό τοπίο προσδιορίζουν τη σχέση της αυλής με το περιβάλλον της.

  Η δημιουργία μιας αυλής γύρω από την οποία διαμορφώνεται το σπίτι βοηθά στην προστασία από ισχυρούς ανέμους.

  Οι πέτρες που εξορύχθηκαν από το έδαφος κατά την εκσκαφή των θεμελίων, χρησιμοποιήθηκαν ως το κύριο υλικό κατασκευής, σε συνδυασμό με στοιχεία σκυροδέματος όπου χρειαζόταν.

  Οι πέτρες που εξορύχθηκαν από το έδαφος κατά την εκσκαφή των θεμελίων χρησιμοποιήθηκαν στην τοιχοποιία.

  To σπίτι είναι δομημένο γύρω από μια αυλή η οποία παίρνει ρίζες από την αρχιτεκτονική του περιβάλλοντα χώρου, ριζώνεται και συντονίζει με την σειρά του το κτίριο. Η αυλή είναι η κεντρική ιδέα των αρχιτεκτονικών συνθέσεων και αποτελεί τον πυρήνα του κτιρίου.

  Το εσωτερικό της οικίας.

  H τοποθεσία της Βίγλας χαρακτηρίζεται από τις πολυάριθμες παραδοσιακές στάνες της. Τα κτίσματα αποτελούνται από απλούς ορθογώνιους όγκους που συνδέονται με μικρές αυλές που επιτρέπουν την αύξηση του ζωτικού χώρου των ζώων συνδέοντας τον εσωτερικό χώρο με έναν μεγαλύτερο εξωτερικό χώρο.

  Το κτίριο αναδύεται οργανικά από το οικόπεδο.

  To σπίτι είναι δομημένο γύρω από μια αυλή η οποία δίνει τον τόνο και τον χαρακτήρα.

  O ίδιος ο τόπος ορίζεται από μια πολύ ασυνήθιστη επιπεδότητα που εκθέτει το οροπέδιο σε ισχυρούς ανέμους δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη συνάφεια στην αρχιτεκτονική των γύρω στανών.

  Η θέα της οικίας είναι μαγευτική.

  Η δημιουργία μιας αυλής γύρω από την οποία διαμορφώνεται το σπίτι επιτρέπει τη δημιουργία ενός φορμαλιστικά συνεκτικού και ισχυρού συνόλου, αλλά και βοηθά επίσης στην προστασία από ισχυρούς ανέμους, προκειμένου να επεκταθεί ο σχετικά μειωμένος εσωτερικός χώρος διαβίωσης σε έναν πολύ πιο γενναιόδωρο εξωτερικό χώρο.

  Kάθε στοιχείο του έργου υλοποιείται από έναν απλό ορθογώνιο όγκο.

  Οι πέτρες και το σκυρόδερμα δημιουργούν απλές γραμμές στη δομή του κτιρίου.

  Ακολουθώντας αυτή τη λογική, κάθε στοιχείο του έργου υλοποιείται από έναν απλό ορθογώνιο όγκο που συνδέεται απευθείας με την αυλή χωρίς δευτερεύουσα κυκλοφορία.

  Μεταξύ και μέσω αυτών των όγκων, τα ανοίγματα προς το τοπίο προσδιορίζουν τη σχέση της αυλής με το περιβάλλον της.

  Το πράσινο κυριαρχεί.

  Οι πέτρες που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των τοίχων αντλήθηκαν από το έδαφος από την εκσκαφή των θεμελίων και της δεξαμενής που μαζεύει το νερό της βροχής.

  Στη συνέχεια, σε συνδυασμό με τα απαραίτητα στοιχεία από σκυρόδεμα, αναπτύσσουν από κοινού μια απλή ορυκτή αρχιτεκτονική γλώσσα, ενισχύοντας την οριζοντιότητα του κτιρίου και την ενότητα της αυλής.

   

  Φωτογραφίες: Simone Bossi, Alexandre Pavlidis.
  ⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το archisearch.gr.

   

   

  Διαβάστε ακόμα: «Mykonos Esti». η κρυμμένη όψη του νησιού σε τρεις ανεξάρτητες κατοικίες.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top