Τα προηγούμενα χρόνια το Φεστιβάλ Προσευχής συγκέντρωνε πλήθος μοναχών και πιστών. Φέτος τα πράγματα θα είναι διαφορετικά (tibetuniversaltravel.com).

Κι όμως, ούτε οι θρησκείες και οι θεράποντές της έχουν μείνει μακριά από την πανδημία. Για να αποδειχθεί πως άλλα πράγματα κελεύουν οι ουρανοί κι άλλα ο κορωνοϊός πράττει. Το βλέπουμε, άλλωστε, και στην Ορθόδοξη Εκκλησία όπου, ήδη, έχει χάσει σεπτά μέλη της ιεραρχία της από τον ιό, ενώ οι λειτουργίες στις εκκλησίες γίνονται, πλέον, με την δέουσα προσοχή, τις απαραίτητες αποστάσεις και με περιορισμένο αριθμό πιστών.

Κάπως έτσι αναγκάζονται να προσαρμοστούν και οι θιβετιανοί μοναχοί. Από τις 15 Φεβρουαρίου έως και τις 22 του μήνα θα διαρκέσει το Monlam Chernmo – το Μεγάλο Φεστιβάλ Προσευχής. Πρόκειται για το μεγαλύτερο φεστιβάλ στο Θιβέτ με ιστορία που χρονολογείται από το 1409.

Στη Nyingma, μια από τις γνωστές σχολές του Θιβετιανού Βουδισμού, πριν από την πανδημία μαζεύονταν περίπου 10.000 μοναχοί. Φέτος θα είναι μόλις 100.

Υπό κανονικές συνθήκες, χιλιάδες μοναχοί, προσκυνητές και νομάδες μαζεύονται σε ναούς και μοναστήρια σε όλη τη χώρα και προσεύχονται, γιορτάζουν και υμνούν τον Βούδα.

Για τους μοναχούς στο Μοναστήρι Labrang, το μεγαλύτερο θιβετιανό μοναστήρι έξω από τη Λάσα, είναι μια πολύ ξεχωριστή στιγμή, καθώς όλοι όσοι συγκεντρώνονται επιδίδονται σε προσευχές, συζήτηση και εκτέλεση θρησκευτικών τελειών. Ωστόσο, τα πράγματα φέτος δεν θα μοιάζουν με καμία άλλη χρονιά. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που έχουν επιβληθεί σε όλον τον πλανήτη, οι συνεχιζόμενες καραντίνες και, φυσικά, οι επίσημες απαγορεύσεις για πολυπληθείς συναθροίσεις κόσμου σε ένα μέρος (ιδιαιτέρως σε κλειστούς χώρους), έχουν κάνει το φετινό Monlam Chernmo να μην μοιάζει με κανένα άλλο του παρελθόντος.

Τέτοιες εικόνες δεν θα υπάρξουν φέτος (kagyumonlamchenmo.org).

Στη Nyingma, μια από τις γνωστές σχολές του Θιβετιανού Βουδισμού, πριν από την πανδημία μαζεύονταν περίπου 10.000 μοναχοί και προσκυνητές κάθε χρόνο για να προσευχηθούν με αφορμή το Monlam Chernmo. Φέτος, σύμφωνα με όσα δήλωσε ένας εκ των διοργανωτών του Φεστιβάλ μετά βίας να έρθουν 100 κι αυτοί ακολουθώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις απαγορεύσεις που έχουν επιβάλλει η επίσημη κυβέρνηση λόγω της COVID-19.

Είτε το θέλουμε είτε όχι, ο κορωνοϊός αποδεικνύεται πολύ πιο ισχυρός από κρατικές δομές, αλλά και από θρησκείες. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχει «καταφέρει» να εποικίσει τον πλανήτη και να αλλάξει τις συνήθειες όλων. Ακόμη και των βουδιστών μοναχών.

 

Διαβάστε ακόμα: Τζασίντα Άρντερν – γιατί όλοι την θεωρούν πρότυπο ηγέτη;

 

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top