Ακριβώς μπροστά στη θάλασσα.

    Το nCaved βρίσκεται σε έναν μικρό απομονωμένο βραχώδη όρμο που μοιάζει να αιωρείται ακριβώς πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στη Σέριφο. Η ανάγκη δημιουργίας ενός προστατευμένου καταφυγίου, σε μια θέση αφοπλιστικής θέασης, αλλά ανοιχτά εκτεθειμένης σε ισχυρούς βόρειους ανέμους, οδήγησε τους αρχιτέκτονες στην απόφαση να σκάψουν στην πλαγιά, αντί να οργανώσουν ένα σύνολο χώρων πάνω από το έδαφος.

    Η κάτοψη του οικήματος.

    Αρχικά εφάρμοσαν ένα ορθογώνιο «πλέγμα» για να δημιουργήσουν μια τρισδιάστατη «σκακιέρα» όγκων και κενών. Αυτή η αυστηρή γεωμετρία διακόπτεται με την περιστροφή του τελευταίου άξονα του πλέγματος, το οποίο παρέχει στο σαλόνι απεριόριστη θέα.

    Οι ανοιχτοί χώροι ενώνουν το μέσα με το έξω.

    Η μετατόπιση του άξονα εντείνει την αίσθηση της προοπτικής, και έτσι το αποτύπωμα της κατοικίας φαίνεται να ελαχιστοποιείται στο νοητό τέλος της ανάβασης στην πλαγιά.

    Η εσωτερική σκάλα συνδέει τα τρία επίπεδα εξωτερικά και οδηγεί στην κύρια είσοδο.

    Τα διαμήκη τοιχώματα της ξηρής πέτρας δημιουργούν τα κάθετα όρια, τα οποία οδηγούν το βλέμμα του επισκέπτη ως τη γραμμή του ορίζοντα. Σε αντίθεση με τους ανθεκτικούς πέτρινους τοίχους, οι εγκάρσιες προσόψεις είναι ελαφριές, κατασκευασμένες από γυαλί, και μπορούν να ανοίξουν σε όλο τους το μήκος.

    Τα πίσω παράθυρα πλαισιώνουν εσωτερικούς κήπους, ενισχύοντας τη ροή του αέρα.

    Το μπροστινό μέρος είναι πλήρως ανοιχτό στην ανατολική άποψη, ενώ τα πίσω παράθυρα πλαισιώνουν εσωτερικούς κήπους, ενισχύοντας τη ροή του αέρα και αφήνοντας το φως να εισχωρήσει παντού στην κατοικία.

    Ο χώρος της πισίνας.

    Μια εσωτερική σκάλα συνδέει τα τρία επίπεδα εξωτερικά και οδηγεί στην κύρια είσοδο, που βρίσκεται στη σοφίτα του σαλονιού. Αυτή η ομαλή κάθοδος στο εσωτερικό του σπιτιού αποκαλύπτει αργά τους αρχικά κρυμμένους χώρους, ενώ ορίζει μια αμφίδρομη άποψη: μια οπτική έξοδο προς τη θάλασσα κατά την κάθοδο, και μια αντίθετη έξοδο προς τον ουρανό κατά την ανάβαση.

    Τα διαμήκη τοιχώματα της ξηρής πέτρας δημιουργούν τα κάθετα όρι.

    Οι υπόσκαφοι χώροι είναι οι «αρνητικοί» χώροι. Προκύπτουν από την αφαίρεση μέρους του βράχου. Αυτή η τραχιά αίσθηση φυσικής κοιλότητας ήταν αυτό που οι αρχιτέκτονες θέλησαν να αναδημιουργήσουν με την επιλογή των υλικών και της παλέτας των χρωμάτων. Η πέτρα, το εκτεθειμένο σκυρόδεμα, το ξύλο και το μέταλλο χρησιμοποιήθηκαν με ακρίβεια για τη δημιουργία αδρών εσωτερικών κελυφών.

    Το γαλάζιο του Αιγαίου ως διαρκές φόντο.

    Μπορεί να μην είναι το πρώτο μοντέρνο υπόσκαφο κτίριο -έχει προϋπάρξει ενδεικτικά το περίφημο Aloni στην Αντίπαρο- ωστόσο το έργο αυτό ανοίγει ακόμη περισσότερο τη συζήτηση γύρω από τη μοντέρνα αρχιτεκτονική στη χώρα μας. Τροφοδοτεί συζητήσεις γύρω από τη δυνατότητα να δημιουργούνται νεωτερισμοί σε περιοχές όπου το έδαφος έχει ειδικές απαιτήσεις, αλλά και γύρω από τη συνύπαρξη τους με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

    O χώρος της κουζίνας με την έξοχη θέα.

    Θα είχε επίσης ενδιαφέρον από τεχνικής άποψης να δούμε τι είδους συντήρηση θα χρειαστεί ένα τέτοιο καταφύγιο και τι είδους φθορές μπορεί να προκύψουν στην πορεία (ειδικά τους χειμερινούς μήνες).

     

    Το έργο είναι των Mold architects. 

    Φωτογραφίες: Γιώργης Γερόλυμπος, Παναγιώτης Βουμβάκης

     

    //  ⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το archisearch.gr.

     

    Διαβάστε ακόμα: 10+1 «φουτουριστικά» αρχιτεκτονικά πρότζεκτ του 2021.

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top