Eνα αρμονικό εσωτερικό που αντλεί τη ζεστασιά και τη διαύγειά του από τις λεπτές αντιθέσεις του.

    Το έργο, σχεδιασμένο από την Tenon Architecture αφορά στην ανακαίνιση ενός χώρου γραφείων που βρίσκεται στα κεντρικά γραφεία του Ομίλου Ωνάση στην Αθήνα. Η κατευθυντήρια αρχή ήταν η δημιουργία ενός εσωτερικού από ξύλο που αντιπαραθέτει με καινοτόμο τρόπο οργανικές φόρμες και καθαρές γραμμές.

    Tο κύριο στοιχείο του σχεδίου είναι μια γλυπτική κατασκευή από κόντρα πλακέ που αντλεί έμπνευση από τον πυθμένα του ωκεανού.

    Καλύπτοντας τις δύο προϋπάρχουσες φέρουσες κολώνες και τμήματα της οροφής, το κύριο στοιχείο του σχεδίου είναι μια γλυπτική κατασκευή από κόντρα πλακέ που αντλεί έμπνευση από τον πυθμένα του ωκεανού.

    Tα έπιπλα κατά παραγγελία σχεδιάστηκαν σε ισχυρά, γεωμετρικά σχήματα.

    Η σχεδίαση ξεδιπλώνεται ομαλά και «διπλώνει» τον χώρο καθώς λειτουργεί ως ενοποιητική κίνηση πάνω από το επίπεδο των ματιών. Σε πλήρη αντίθεση, τα έπιπλα κατά παραγγελία σχεδιάστηκαν σε ισχυρά, γεωμετρικά σχήματα που ανταποκρίνονται στις λειτουργικές ανάγκες ενός εστιασμένου χώρου εργασίας καθώς και ενός συνεργατικού χώρου συναντήσεων.

    Η κατευθυντήρια αρχή των αρχιτεκτόνων ήταν η δημιουργία ενός εσωτερικού από ξύλο που αντιπαραθέτει με καινοτόμο τρόπο οργανικές φόρμες και καθαρές γραμμές.

    Tα έπιπλα αντιμετωπίστηκαν ως ένα πιο μινιμαλιστικό σύστημα, σταθερά γειωμένο στη λειτουργικότητα.

    Η δυαδικότητα του εσωτερικού υπογραμμίζεται επίσης από τις διαφορετικές προσεγγίσεις, τα υλικά και τις τεχνικές κατασκευής που χρησιμοποιήθηκαν για τα δύο αντιπαρατιθέμενα συστήματα που αποτελούν το σχέδιο. Η αρχική διερεύνηση της μορφής της δομής του ρευστού, κόντρα πλακέ περιελάμβανε πειραματισμό με πηλό και αφηρημένη τρισδιάστατη μοντελοποίηση, λαμβάνοντας υπόψη τη σχέση του με το υπάρχον κέλυφος και τις λειτουργίες που θα εισαχθούν από κάτω.

    Η δυαδικότητα του εσωτερικού υπογραμμίζεται επίσης από τις διαφορετικές προσεγγίσεις, τα υλικά και τις τεχνικές κατασκευής που χρησιμοποιήθηκαν.

    Η τελική μορφή αναλύθηκε αλγοριθμικά σε στρώσεις και μονάδες και κατασκευάστηκε από φύλλα κόντρα πλακέ σημύδας που στη συνέχεια κόπηκαν συνολικά σε 751 κομμάτια. Αντίθετα, τα έπιπλα αντιμετωπίστηκαν ως ένα πιο μινιμαλιστικό σύστημα, σταθερά γειωμένο στη λειτουργικότητα και κατασκευασμένο με χρήση συμπαγούς σφενδάμου και παραδοσιακής ξυλουργικής δεξιοτεχνίας.

    Τα γραφεία αποπνέουν ζεστασιά.

    Ενώ τα δύο συστήματα αντιμετωπίστηκαν σκόπιμα ως αντίθετα στοιχεία, από την ιδέα μέχρι την κατασκευή, ο χώρος που προκύπτει είναι ένα αρμονικό εσωτερικό που αντλεί τη ζεστασιά και τη διαύγειά του από τις λεπτές αντιθέσεις του.

     

    Φωτογραφίες: Spyros Hound
    ⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το archisearch.gr.

     

    Διαβάστε ακόμα: Το σωστό το «πανωσήκωμα» στο Χαϊδάρι.

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top