Το δρύινο παρκέ στους εσωτερικούς χώρους και το δάπεδο terrazzo στους εξωτερικούς αποκαταστάθηκαν.

    Δεν είναι μια απλή συνοικία, αλλά ένας τόπος λατρείας που μας θυμίζει πολλά από την παλιά Αθήνα καίτοι βρίσκεται στην «καρδιά» της και λογικά θα είχε χάσει κάτι από το παλιό της χρώμα. Δεν ισχύει. Η Κυψέλη παραμένει ακόμη μια «αρχοντογυναίκα» που διατηρεί κάτι από το παλιό της κλέος.

    Και όπου κάτι έχει χαθεί, ειδικά στα διαμερίσματά της που μας έρχονται από τα μέσα του περασμένου αιώνα, έρχονται κάποιες εμπνευσμένες ανακαινίσεις να μας θυμίσουν πως δεν χρειάζεται να αναβιώσεις πιστά το παρελθόν για δείξεις ότι το σέβεσαι, αλλά να κρατήσεις εκείνα τα στοιχεία που χρειάζεται και να ενσωματώσεις λειτουργικά με νέες τεχνικές και ιδέες.

    Ο χώρος του υπνοδωματίου.

    Το διαμέρισμα βρίσκεται σε μια πολυκατοικία που χτίστηκε τη δεκαετία του ’50.

    Κάτι τέτοιο έκανε το αρχιτεκτονικό στούντιο SOUTΗ που εδρεύει στην Αθήνα και ολοκλήρωσε την ανακαίνιση ενός τυπικού ρετιρέ 120 τ.μ. επί της οδού Επτανήσου. Το διαμέρισμα βρίσκεται σε μια πολυκατοικία που χτίστηκε τη δεκαετία του ’50.

    Οι αρχιτέκτονες είχαν ως σκοπό να το αναβαθμίσουν έτσι ώστε να είναι πλέον σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο για τις ανάγκες της οικογένειας που το κατοικεί.

    Το ρετιρέ είχε αρχικά την κλασική διάταξη ενός αστικού διαμερίσματος με ξεχωριστούς χώρους και μικρά εξωτερικά παράθυρα που έβλεπαν στη βεράντα. Το δρύινο παρκέ στους εσωτερικούς χώρους και το δάπεδο terrazzo στους εξωτερικούς αποκαταστάθηκαν.

    Το ρετιρέ είχε αρχικά την κλασική διάταξη ενός αστικού διαμερίσματος.

    Έφυγαν οι τοίχοι που έκρυβαν τη θέα και τον ήλιο και αντικαταστάθηκαν από νέα, μεγάλα ανοίγματα.

    Ο νέος σχεδιασμός ενοποίησε τους κοινόχρηστους χώρους, μεγιστοποίησε τη σύνδεση μεταξύ των χώρων και διατήρησε τη θέα προς τα έξω μέσα από τους χώρους διαβίωσης. Αυτό που έγινε ήταν να φύγουν οι τοίχοι που έκρυβαν τη θέα και τον ήλιο και να αντικατασταθούν από νέα, μεγάλα ανοίγματα.

    Στο σαλόνι δεσπόζει το τζάκι που είναι ντυμένο με μάρμαρο.

    Επιπλέον, ένας νέος διαχωριστικός τοίχος προστέθηκε για να περικλείει όλους τους βοηθητικούς χώρους, κυρτός στα άκρα του επιτρέποντας στην κουζίνα να ανοίγει προς το σαλόνι.

    Ο νέος σχεδιασμός ενοποίησε τους κοινόχρηστους χώρους.

    Το εσωτερικό του ρετιρέ έχει «ντυθεί» τρεις τύπους μαρμάρου.

    Το εσωτερικό του ρετιρέ έχει «ντυθεί» τρεις τύπους μαρμάρου που ενισχύουν τα υπάρχοντα στοιχεία με νέα, όπως το νέο τζάκι, οι υπάρχουσες αυτόνομες κολώνες, η νέα νησίδα κουζίνας και ο νέος προσαρμοσμένος νεροχύτης μπάνιου.

    Η ανοιχτή θέα από το σαλόνι.

    Το Niangon, ένα χαρακτηριστικό ξύλινο φινίρισμα των σύγχρονων αθηναϊκών εσωτερικών χώρων επαναφέρεται σε προσαρμοσμένα, μινιμαλιστικά σχεδιασμένα στοιχεία, όπως η βιβλιοθήκη, ο μπουφές του σαλονιού και της τραπεζαρίας και το γραφείο στην εσοχή του υπνοδωματίου.

     

    Φωτογραφίες: Alina Lefa
    ⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το thegreekfoundation.com.

     

    Διαβάστε ακόμα: 72H Artisanal Bakehouse. Nτιζάιν και προζύμι στην Αγορά Μοδιάνο.

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top