H κατοικία αναδιοργανώθηκε ως προς την κάτοψη, με σκοπό τη βελτίωση της κυκλοφορίας στο εσωτερικό.

    Ο Γιώργος Κονταξάκης σχεδίασε και επιμελήθηκε την ανακαίνιση μεσοπολεμικής κατοικίας που βρίσκεται στο κέντρο των Χανίων. Με σεβασμό στην ιδιαίτερη ταυτότητα του κτίσματος, ώστε να τονιστεί η μοναδικότητά του, χωρίς να γίνουν εκπτώσεις ως προς τις ανάγκες του σήμερα. Αναδιοργανώνοντας την κάτοψη, με σκοπό τη βελτίωση της κυκλοφορίας στο εσωτερικό καθώς και τη λειτουργική βελτίωση των επιμέρους χώρων.

    Ευδιάκριτα είναι τα αυθεντικά πολύχρωμα πλακίδια από τσιμέντο σε όλους τους χώρους.

    Η κατοικία, αρχικής κατασκευής περί το 1938, βρίσκεται στο κέντρο της σύγχρονης πόλης των Χανίων. Ο αρχικός αρχιτέκτονας δεν είναι γνωστός με βεβαιότητα. Μορφολογικά, οι λιτές προσόψεις παρουσιάζουν τυπικά στοιχεία αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου, συνδυασμένα με art deco στοιχεία σφυρήλατου διακόσμου, και άλλες λεπτομέρειες.

    Στο κέντρο της οργάνωσης βρίσκεται η τραπεζαρία, κάτι συχνό στις μεσοαστικές κατοικίες της εποχής.

    Το εσωτερικό είναι ψηλοτάβανο, αποτελούμενο από αλληλουχίες χώρων διακριτών χρήσεων.

    Το εσωτερικό είναι ψηλοτάβανο, αποτελούμενο από αλληλουχίες χώρων διακριτών χρήσεων, ενώ στο κέντρο της οργάνωσης βρίσκεται η τραπεζαρία, κάτι συχνό στις μεσοαστικές κατοικίες της εποχής. Στο πίσω μέρος διαμορφώνεται η αυλή, ενώ υπάρχει και μικρό αίθριο.

    Η εξωτερική όψη και μια λεπτομέρεια από το εσωτερικό.

    Ποικίλα στοιχεία διακόσμου εντοπίζονται εσωτερικά, με κυριότερο τα αυθεντικά πολύχρωμα πλακίδια από τσιμέντο σε όλους τους χώρους, τα περβάζια από χυτό μωσαϊκό και την περίτεχνη τετράφυλλη μεσόπορτα.

    Η ανακαίνιση που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2020, έγινε με πνεύμα σεβασμού στην ιδιαίτερη ταυτότητα του κτίσματος, ώστε να τονιστεί η μοναδικότητά του, χωρίς να γίνουν εκπτώσεις ως προς τις ανάγκες του σήμερα.

    Στην κατοικία δημιουργήθηκαν τρείς ενότητες: οι χώροι διημέρευσης, οι ιδιωτικοί χώροι, καθώς και οι αύλειοι χώροι.

    Η ανακαίνιση που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2020.

    Έτσι, στην κατοικία δημιουργήθηκαν τρείς ενότητες, οι χώροι διημέρευσης (χολ, καθιστικό, τραπεζαρία), οι ιδιωτικοί χώροι (δύο αυτόνομα υπνοδωμάτια με δικά τους λουτρά), καθώς και οι αύλειοι χώροι (αίθριο και αυλή) οι οποίοι προσφέρουν διαφορετικούς βαθμούς ιδιωτικότητας.

    Ο χώρος του γραφείου. Λιτός αλλά με ιδιαίτερο γούστο.

    Νέα αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως το τοξωτό άνοιγμα που ενώνει χολ και καθιστικό, έρχονται σε υφολογική συνέχεια με το παλιό, χωρίς η ενσωμάτωσή τους να δημιουργεί παραφωνία. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι τα γνήσια αποκατεστημένα, ή μοντέρνα, στο ίδιο πνεύμα.

    Η προοπτική έχει χρησιμοποιηθεί έτσι ώστε ο χώρος να δείχνει μεγαλύτερος.

    Ιδιαίτερο ρόλο αποκτά στο συγκεκριμένο έργο η εσωτερική σκηνογραφία. Η προοπτική έχει χρησιμοποιηθεί έτσι ώστε ο χώρος να δείχνει μεγαλύτερος. Οι ζωηρές αντιθέσεις υφών και χρωμάτων, που οριοθετούν διαφορετικούς χώρους, δημιουργούν μεταξύ τους ενδιαφέρουσες μεταβάσεις. Έτσι, το εσωτερικό της κατοικίας, για το οποίο το εξωτερικό κέλυφος δεν προϊδεάζει, δημιουργεί έκπληξη στον επισκέπτη με το ιδιαίτερο ύφος του.

     

    Φωτογραφίες: G. Anastasakis 

     

     ⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το archisearch.gr.

     

    Διαβάστε ακόμα: Μια παλιά οικία στα Ιωάννινα: υπόδειγμα «ηθικής» ανακαίνισης.

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top