Κι όμως, μπορούμε να βγούμε αναγεννημένοι εσωτερικά από όλο αυτό (Photo by Mario Tama/Getty Images/Ideal image).

  Περάσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε μια δύσκολη συνθήκη. Σαν να προσπαθείς να περάσεις το σώμα σου μέσα από την τρύπα της βελόνας. Στην αρχή το ότι θα μέναμε στο σπίτι δίχως το βάρος της δουλειάς ακουγόταν ευχάριστο. Τι καλύτερο από το να γλιτώσεις για λίγο την κούραση του γραφείου και το αδιάκοπο πήγαινε-έλα;

  Καθώς περνούσαν οι ημέρες, όμως, ο εγκλεισμός, ο φόβος του ιού, η ανησυχία για τις επιπτώσεις στην καθημερινότητά, άρχισαν να εισχωρούν στο κεφάλι και να το αναταράσσουν. Η επίδραση των συνεχόμενων ειδήσεων, ένα πληροφοριακό υλικό που δεν χωνεύεται εύκολα από τον κοινό νου, σε συνδυασμό με την αναγκαστική καραντίνα, οδηγούν αναπόδραστα σε μια κατάσταση πλήξης. Κάτι σαν θύλακας, ενοχλητικός σε άλλες περιπτώσεις, αλλά χρήσιμος σ’ αυτήν που προσπαθείς να διατηρήσεις αλώβητο ένα μέρος του εαυτού σου.

  Κι όμως, τώρα σιγά-σιγά αρχίζουμε να βλέπουμε να αχνοφαίνεται η έξοδος. Μπορεί η περίοδος της καραντίνας να επεκτάθηκε έως τις 4 Μαΐου, ωστόσο, είναι αντιληπτό πως έχουμε φτάσει στο σημείο όπου θα ξεμυτίσουμε από τα σπίτια μας, θα επιστρέψουμε στις δουλειές μας και δειλά-δειλά θα ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους. Στο βάθος του ορίζοντα υπάρχει και η προοπτική του καλοκαιριού να αναθερμαίνει τις ελπίδες μας.

  Λέγεται, δίχως να μπορεί να επιβεβαιωθεί, πως ο κορονοϊός θα μας κάνει καλύτερους και ένα χαλαρό συννεφάκι θα μας ακολουθεί από εδώ και πέρα.

  Αυτή η πλήξη, πάντως, είναι μια σπουδαία ευκαιρία για να κάνουμε ένα συνολικό reset λίγο πριν την επανένταξή μας στην κανονική ζωή, έξω από το σπίτι, μακριά από τη βαρετή ομοιοτυπία των τεσσάρων τοίχων. Θα πρέπει να δούμε αυτό το μεσοδιάστημα από το μέσα στο έξω σαν καλή αφορμή για ένα εσωτερικό ξεκαθάρισμα με τον εαυτό μας.

  Λέγεται, δίχως να μπορεί να επιβεβαιωθεί, πως ο κορονοϊός θα μας κάνει καλύτερους και ένα χαλαρό συννεφάκι θα μας ακολουθεί από εδώ και πέρα. Δεν μπορεί να ισχύει, διότι οι εσωτερικές μετατοπίσεις στους ανθρώπους δεν συμβαίνουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Είναι αποτέλεσμα εσωτερικής διεργασίας και δεν υποκινούνται από εξωτερικές παρεμβολές. Μπορεί αυτές να λειτουργούν ως αφορμές, αλλά δεν προκαλούν τις αιτίες της αλλαγής μας.

  Η συγγραφέας Manoush Zomorodi έχει γράψει ένα βιβλίο που αναφέρεται σ’ αυτή τη φάση της μοναχικότητας -αναγκαστική στις μέρες μας- που μπορεί να αποδειχθεί παραγωγική. Το βιβλίο της λέγεται: «Bored and Brilliant: How Spacing Out Can Unlock Your Most Productive and Creative Self», και μέσω αυτού προσπαθεί να μας κινητοποιήσει εν μέσω βαρεμάρας. Ναι, υπάρχει η βαρετή κατάσταση που μοιάζει να είναι εντελώς αντιπαραγωγική. Υπάρχει, όμως, κι εκείνη που μπορεί να αναδείξει από μέσα μας κρυμμένες δυνάμεις, να προκαλέσει μια σειρά από ιδέες που ως εκείνη τη στιγμή δεν είχαμε αφουγκραστεί και, ουσιαστικά, να μας δώσει ένα κίνητρο να μιλήσουμε αληθινά με τον εαυτό μας αναζητώντας ένα νόημα σε έναν κόσμο που παλεύει να μην το χάσει λόγω του ιού.

  Μεγαλώνοντας  αρχίζουμε να βλέπουμε την μεγάλη εικόνα έχοντας περισσότερα εργαλεία ανάλυσης που μας προσφέρει η εμπειρία.

  Η ίδια, μιλώντας στο περιοδικό GQ, σημειώνει: «Αυτό είναι ένα απίστευτο πείραμα. Κατά κάποιο τρόπο, είναι φρικτό, καθώς οι άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους και σαφώς χάνουν, επίσης, μέλη της οικογένειας τους. Αλλά είναι και μια ευκαιρία να παρατηρήσουμε τον εαυτό μας και να δούμε πώς ανταποκρινόμαστε σε διαφορετικά σενάρια. Τι θα γίνει όταν τα πράγματα θα επιστρέψουν σε αυτό που λέμε «κανονικό» Το σκέφτομαι όλο αυτό ως το «Μεγάλο Reset». Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχουν μερικοί από εμάς που κάθονται ήσυχα και παρακολουθούν και βλέπουν τι είναι απαραίτητο να συμβεί στον κόσμο και στους ίδιους».

  Μεγαλώνοντας δεν βαραίνει μόνο το σώμα, δεν χάνουμε τη θέρμη της νεότητας, υπάρχει και οφέλη σ’ αυτή την εξέλιξη: αρχίζουμε να βλέπουμε την μεγάλη εικόνα έχοντας περισσότερα εργαλεία ανάλυσης που μας προσφέρει η εμπειρία. Αντιλαμβανόμαστε, ή τουλάχιστον πρέπει να αντιλαμβανόμαστε, πως θα υπάρχουν καλές ημέρες και κακές ημέρες κι εμείς πρέπει να χαρούμε τις πρώτες και να κατανοήσουμε τις δεύτερες.

  Τώρα, βρισκόμαστε στη φάση των «κακών» ημερών. Θα κρατήσουν για πάντα; Τίποτα δεν κρατάει για πάντα. Είναι ο αδήριτος νόμος της ζωής. Χρειάζεται αυτή την περίοδο να οπλιστούμε με εσωτερικές δυνάμεις που δεν θα μεταφέρουν ξέπνοους και μοιρολατρικούς στην επόμενη ημέρα. Όταν θα βγούμε ξανά έξω, ας έχουμε στραβό το καπέλο μας λόγω μιας ανεμελιάς που φέρει… φρούτα κι όχι λόγω μιας στενοκεφαλιάς ότι έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι μας. Δεν έπεσε κι έδειχνε προς στιγμήν πως θα το κάνει.

   

  Διαβάστε ακόμα: 10 πράγματα που θα μας λείψουν από την καραντίνα.

   

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top