Η κατοικία τοποθετείται σε έναν ελαιώνα της Μεσσηνιακής Μάνης.

  Το γραφείο hhharchitects σχεδίασε μια εξοχική κατοικία σε έναν ελαιώνα της Μεσσηνιακής Μάνης. Η Villa H είναι ένα τριγωνικό κτίριο δύο επιπέδων. Ο πρισματικός όγκος καλύπτεται περιμετρικά με μια χαρακτηριστική ορθογωνική μεταλλική κατασκευή, με ξύλινα στοιχεία, προσφέροντας σκίαση αλλά και εξασφαλίζοντας την ιδιωτικότητα της κατοικίας. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός είχε ως στόχο την εναρμόνιση του κτιρίου με το φυσικό περιβάλλον στο οποίο εντάσσεται και την εκμετάλλευση της μοναδικής θέας προς τον Μεσσηνιακό κόλπο και τους πρόποδες του Ταϋγέτου.

  Ο πρισματικός όγκος καλύπτεται περιμετρικά με μια χαρακτηριστική ορθογωνική μεταλλική κατασκευή.

  Η αρχιτεκτονική λύση καθορίστηκε από την προσαρμογή στα διαμορφωμένα επίπεδα του ελαιώνα, τη θέα προς τη θάλασσα και την τριγωνική γεωμετρία της οικοδομικής γραμμής.

  Η κατοικία τοποθετείται σε έναν ελαιώνα της Μεσσηνιακής Μάνης με έντονη κλίση και θέα προς το Μεσσηνιακό κόλπο και τους πρόποδες του Ταϋγέτου.

  Η Villa H από ψηλά.

  Όντας σε απόσταση από τους παραδοσιακούς οικισμούς της περιοχής, η αρχιτεκτονική λύση καθορίστηκε από την προσαρμογή στα διαμορφωμένα επίπεδα του ελαιώνα, τη θέα προς τη θάλασσα και την τριγωνική γεωμετρία της οικοδομικής γραμμής.

  Ο εξωτερικός χώρος είναι καλά σκιασμένος.

  Ένα γεωμετρικό παιχνίδι, μεταξύ του τριγώνου που περιγράφει την κατοικία και του ορθογωνίου παραλληλόγραμμου που την περιβάλλει. Το πρώτο συμπαγές πέτρινο περιέχει τους χώρους της κατοικίας, το δεύτερο μεταλλικό και διάφανο λειτουργεί συμπληρωματικά σε αυτήν, προσφέροντας σκίαση και επεκτείνοντας την προς τα έξω.

  Η οικία μοιάζει σαν ένα γεωμετρικό παιχνίδι.

  Από την τομή των δύο σχημάτων προκύπτει ο άξονας κίνησης της κατοικίας- η καρδιά της κατοικίας. Ο χώρος αυτός λειτουργεί ως εσωτερικό αίθριο, καλυμμένο με υαλοπετάσματα και συγκεντρώνει τις οριζόντιες και κατακόρυφες κινήσεις εντός της κατοικίας. Στα δύο άκρα του διαμπερή άξονα βρίσκεται η είσοδος της κατοικίας και η πρόσβαση προς το χώρο της πισίνας.

  Η κουζίνα φωτίζεται από διαφορετικές πηγές.

  Η περιμετρική μεταλλική κατασκευή, λειτουργεί ως πέργκολα σκίασης των εξωτερικών χώρων και επεκτείνει νοητά τους εσωτερικούς χώρους προς τα έξω.

  H θέα από το σαλόνι.

  Κατά μήκος του εξώστη η μεταλλική κατασκευή λειτουργεί και ως φορέας προσφέροντας σκίαση και ιδιωτικότητα.

  Στην πλευρά της θέας, η μεταλλική κατασκευή συνεχίζεται και προβάλει από την πέτρινη βάση του ισογείου, διαμορφώνοντας έναν εξώστη προς τη θάλασσα. Κατά μήκος του εξώστη η μεταλλική κατασκευή λειτουργεί και ως φορέας – οδηγός για τα συρόμενα ξύλινα σκιάδια τα οποία αναρτώνται εξωτερικά, προσφέροντας σκίαση και ιδιωτικότητα, τονίζοντας παράλληλα το γραμμικό στοιχείο της όψης.

  Η περιμετρική μεταλλική κατασκευή, λειτουργεί ως πέργκολα σκίασης.

  Η πρόσβαση στην κατοικία γίνεται από τον δρόμο που βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο του οικοπέδου. Από τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης διαμορφώνεται μια ήπια κλιμακωτή άνοδος με σκαλιά και πλατώματα προσαρμοσμένα στις κλίσεις, που οδηγούν στην πάνω στάθμη της κατοικίας όπου βρίσκεται η κύρια είσοδος της κατοικίας και οι χώροι του καθημερινού. Η πισίνα τοποθετείται στη συνέχεια του κτιρίου και στο νότιο τμήμα του οικοπέδου σε ενδιάμεση στάθμη.

   

  Φωτογραφίες:  Νίκος Δανηιλίδης
  ⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το archisearch.gr.

   

  Διαβάστε ακόμα: Longhouse II, ένα design αγροτόσπιτο στη Χίο.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top