Τα εγκαίνια της νέας βιβλιοθήκης έγιναν την 1η Ιουνίου.

  Μπορεί η Ελλάδα να κάνει εξαγωγή πολιτισμού σήμερα και να ακουστεί το όνομά της ακόμη και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού; Αναμφίβολα ναι. Οι μεγάλοι ευεργέτες της έχουν λόγο επ’ αυτού. Την 1η Ιουλίου εγκαινιάστηκε στη Νέα Υόρκη η βιβλιοθήκη «Σταύρος Νιάρχος», η οποία ήταν γνωστή ως Βιβλιοθήκη στο μέσον του Μανχάταν (mid Manhattan Library), μετά από ανακαίνιση ύψους 200 εκατ. δολαρίων.

  Οι σκάλες οδηγούν στα επόμενα ορόφους. Συνολικά η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει οκτώ ορόφους.

  Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει οκτώ ορόφους και 400.000 βιβλία που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες.

  Ας μην ξεχνάμε πως χάρη στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος διαθέτουμε, πλέον, στη χώρα μας μια σύγχρονη Εθνική Βιβλιοθήκη, καθώς και το δανειστικό τμήμα της. Τώρα, οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης θα μπορούν να περιηγηθούν σε μια πλήρως ανακαινισμένη βιβλιοθήκη-κόσμημα, χάρη στη δωρεάν του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

  Φυσική πέτρα, terrazzo και δρυς είναι τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί.

  Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει οκτώ ορόφους και τα βιβλία της απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Για να γίνει κατανοητό το εύρος του ενδιαφέροντος των Νεοϋορκέζων αξίζει να σημειωθεί πως το πιο πολυσύχναστο μέρος της βιβλιοθήκης αριθμεί 1,7 εκατ. επισκέψεις ετησίως.

  Η εντυπωσιακή νυχτερινή όψη από τον έβδομο όροφο.

  Στεγάζεται στο παγκοσμίου φήμης κτήριο Stephen A. Schwarzman (SASB) της NYPL, που βρίσκεται απέναντι από την Fifth Avenue.

  Στον χώρο μπορούν να φιλοξενηθούν 400.000 βιβλία και άλλο υλικό, ενώ θα εξυπηρετούνται το Μπρονξ, το Μανχάταν και το Στέιτεν Αϊλαντ.

  Ο «ουρανός» μοιάζει με πίνακα μοντέρνας ζωγραφικής.

  Το SNFL (όπως είναι η συντομογραφία της βιβλιοθήκη) είναι μια βιβλιοθήκη νέας γενιάς για όλους τους Νεοϋορκέζους, με ειδικές εγκαταστάσεις για νέους χρήστες, εκπαίδευση ενηλίκων και επιχειρήσεις. Στεγάζεται στο παγκοσμίου φήμης κτήριο Stephen A. Schwarzman (SASB) της NYPL, που βρίσκεται απέναντι από την Fifth Avenue. Το SASB άνοιξε το 1911, σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες Carrère & Hastings σε υπέροχο στιλ Beaux-Art.

  Μεγάλα τραπέζια και αρμονία στο χώρο.

  Τα νέα χαρακτηριστικά του SNFL αντικατοπτρίζουν αυτήν την αρμονία μεταξύ των κτιρίων: μεγάλα τραπέζια, έργα τέχνης οροφής στο Long Room που θυμίζουν τα νεοκλασικά έργα ζωγραφικής που βρίσκονται στα ταβάνια του SASB και τη χρήση κλασικών υλικών όπως η φυσική πέτρα, το terrazzo και ο δρυς.

  Ο φωτισμός είναι διαυγής και καθαρός.

  Η σχεδιαστική λύση προσφέρει περισσότερο χώρο, περισσότερα βιβλία, περισσότερα καθίσματα και κάτω ράφια.

  Η SNFL έχει ετήσια κυκλοφορία δύο εκατομμυρίων αντικειμένων και αυτός ο τεράστιος όγκος δημιουργεί προκλήσεις στην πρόσβαση, την οργάνωση και την αποθήκευση. Η σχεδιαστική λύση προσφέρει περισσότερο χώρο, περισσότερα βιβλία, περισσότερα καθίσματα και κάτω ράφια.

  Αυξήθηκε, πλέον, και ο όγκος των προσφερόμενων βιβλίων.

  Η καρδιά της βιβλιοθήκης είναι το Long Room, ένας νέος χώρος που πραγματικά φέρνει την ιδέα μιας βιβλιοθήκης στην παλιά δομή, η οποία αρχικά σχεδιάστηκε ως πολυκατάστημα. Αυτό το γραμμικό αίθριο χωρίζει τρεις ορόφους από ευέλικτες, φωτεινές περιοχές ανάγνωσης από τη μία πλευρά και πέντε επίπεδα με ράφια κατάφορτα από βιβλία από την άλλη, μια δημιουργική και αποτελεσματική λύση για την εξισορρόπηση της ανάγκης για μια επαρκέστατη συλλογή και την επιθυμία για περισσότερο δημόσιο χώρο ανάγνωσης.

  Με την ανακαίνιση υπάρχουν περισσότεροι χώροι για ανάγνωση.

  Το SNFL προσφέρει τώρα στο αστικό τοπίο του Midtown ένα εντυπωσιακό νέο δημόσιο αξιοθέατο.

  Πάνω από το Long Room, ο πέμπτος και ο έκτος όροφος φιλοξενούν τις εγκαταστάσεις Business Center και Pasculano Learning Center. Το SNFL προσφέρει τώρα στο αστικό τοπίο του Midtown ένα εντυπωσιακό νέο δημόσιο αξιοθέατο και μια εντυπωσιακή γλυπτική προσθήκη.

  Ο εντυπωσιακός συνεδριακός χώρος.

  Οι ανελκυστήρες και οι σκάλες συνεχίζουν στον έβδομο όροφο, ο οποίος είναι χτισμένος στο επίπεδο στέγης του αρχικού κτηρίου. Αυτός ο νέος όροφος έχει πλακάκια επενδυμένα με ξύλο και διαθέτει ευέλικτη αίθουσα συνεδριάσεων και εκδηλώσεων 268 ατόμων.

  Κοιτώντας την πόλη από ψηλά. Μια δωρεάν προσβάσιμη βεράντα.

  Η βεράντα στον τελευταίο όροφο περιλαμβάνει ένα roof garden και ένα διπλανό εσωτερικό καφέ.

  Μια βεράντα στον τελευταίο όροφο σε σχήμα L βρίσκεται πάνω από τις προσόψεις της 40ης οδού και της πέμπτης λεωφόρου και περιλαμβάνει ένα roof garden και ένα διπλανό εσωτερικό καφέ. Είναι η μοναδική δωρεάν, δημόσια προσβάσιμη βεράντα στον τελευταίο όροφο και προσφέρει εκπληκτική θέα στο κέντρο της πόλης, από την Fifth Avenue έως το κτήριο Stephen A. Schwarzman και τους γύρω ουρανοξύστες.

  Η βιβλιοθήκη βρίσκεται στο πιο κεντρικό σημείο της Νέας Υόρκης.

  Πάνω από τον έβδομο όροφο, μια νέα επικλινής οροφή φτάνει τα 56 μέτρα πάνω από το επίπεδο του δρόμου. Οι γωνίες της και η πατιναρισμένη επιφάνεια αλουμινίου σε χρώμα χαλκού, εμπνέονται από τις χάλκινες στέγες Beaux Arts του Manhattan. Η φόρμα επίσης γνέφει στους κωνικούς ουρανοξύστες των αρτ ντεκό κτιρίων της Νέας Υόρκης και στις πολύπλευρες προσόψεις των νεότερων πύργων της. Ενας χώρος πολιτισμού, γνώσης, αλλά και αρχιτεκτονικής ομορφιάς. Aρχιτέκτονες του έργου είναι οι Mecanoo από το Ντελφτ της Ολλανδίας.

   

   

  Διαβάστε ακόμα:  40 χρόνια από το κίνημα Memphis – η πολύχρωμη έκθεση στην μπουτίκ του YSL.

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top