Η εξωτερική και η εσωτερική όψη της μονοκατοικίας.

    Πραγματισμός και τυπικότητα που βασίζεται στην αρχιτεκτονική εκπαίδευση.  Θεατρική αίσθηση, αλλά και καινοτομία. Το Bureau de Change είναι ένα αρχιτεκτονικό γραφείο που αποτελείται από ένα δίδυμο αμιγώς ελληνικό που δραστηριοποιείται στο Λονδίνο και για τις δημιουργίες του έχει ήδη βραβευτεί.

    Η Κατερίνα Διονυσοπούλου και ο Βασίλης Μαυρόπουλος, τους οποίους έχουμε παρουσιάσει στο Andro, αυτή τη φορά επανασχεδίασαν τη συμβατική επέκταση μιας μονοκατοικίας στο βόρειο Λονδίνο με μια καινοτόμο προσθήκη που εξυμνεί και αναβαθμίζει το ταπεινό τούβλο.

    Οι τούβλινες επιφάνειας σμιλεύουν με νέο τρόπο το μάτι.

    Η Κατερίνα Διονυσοπούλου, συνιδρύτρια της Bureau de Change, εξηγεί: «Αντί της πιο αναμενόμενης γυάλινης δομής, αναζητήσαμε το τούβλο και τις εγγενείς δυνατότητές του ως στοιβαζόμενη μονάδα για να δημιουργήσουμε μια πολύ πιο γλυπτική έκφραση υλικού. Χρησιμοποιώντας τούβλα που ανακτήθηκαν από τον ιστό του σπιτιού, εκμεταλλευτήκαμε το φωτεινό διάγραμμα για να δημιουργήσουμε μια κλιμακωτή, εξωθημένη μορφή που φαίνεται να λιώνει από την υπάρχουσα δομή».

    «Από τη βεράντα, η μορφή του κτιρίου δημιουργεί μια ελκυστική σιλουέτα.

    Στόχος ήταν να δημιουργηθεί μια νέα γλυπτική για την οικία.

    Αυτή η ρυθμική βαθμίδα που δημιουργείται από το τούβλο επαναλαμβάνεται σε όλο το εσωτερικό και ενσωματώνεται τόσο στην κάτοψη όσο και στην τομή της επέκτασης.

    Από τη βεράντα, η μορφή δημιουργεί μια ελκυστική σιλουέτα – ένα χαρακτηριστικό που σπάνια συναντάται σε πιο απλές προσθήκες. Στο εσωτερικό, η χαρακτηριστική δραματοποίηση του χώρου από το Bureau de Change μπαίνει στο παιχνίδι με μια προσεκτική αλληλουχία χώρων – μετατρέποντας το εκτεταμένο ισόγειο σε ένα ταξίδι μέσα από προσεκτικά σχεδιασμένες ατμόσφαιρες.

    Στο εσωτερικό, η χαρακτηριστική δραματοποίηση του χώρου από το Bureau de Change μπαίνει στο παιχνίδι με μια προσεκτική αλληλουχία χώρων.

    Η συνήθης διάταξη έχει ανατραπεί, με την κουζίνα να παίρνει τη νέα της θέση στο μπροστινό μέρος του σπιτιού – έναν συχνά αχρησιμοποίητο, ξεχασμένο χώρο. Εδώ, διατηρούνται τα αρχικά χαρακτηριστικά του σπιτιού, τα οποία τονίζονται από τα σκούρα χρώματα και τους τόνους των υλικών.

    Οι χώροι ξεδιπλώνονται με μια ακολουθία από το σκοτάδι στο φως.

    Η κουζίνα παίρνει τη νέα της θέση στο μπροστινό μέρος του σπιτιού – έναν συχνά αχρησιμοποίητο, ξεχασμένο χώρο.

    Προχωρώντας προς τα εμπρός, οι χώροι ξεδιπλώνονται με μια ακολουθία από το σκοτάδι στο φως – ενισχύοντας τη φωτεινή, ογκώδη αίσθηση της προσθήκης. Στο κέντρο, η τραπεζαρία σηματοδοτείται από μια αλλαγή στην επεξεργασία του δαπέδου: στενές ξύλινες σανίδες με ευθυγραμμισμένες ραφές μεταβαίνουν μεταξύ του λείου σκυροδέματος της κουζίνας και του χονδροειδούς σκυροδέματος της επέκτασης.

    Ένα φρεάτιο φωτισμού εξασφαλίζει ότι όλο το βάθος του σχεδίου είναι φωτεινό και παρέχει μια στιγμή παύσης στο εσωτερικό. Εδώ, όπου το γυαλί συναντά το κλιμακωτό τούβλο, τονίζεται η γεωμετρία της έννοιας.

    Το τούβλο, το οποίο παραμένει εκτεθειμένο εσωτερικά και εξωτερικά, εξυμνείται με τρόπο που σέβεται το υπάρχον σπίτι.

    «Συνεργαστήκαμε στενά με τους μηχανικούς δομικών κατασκευών για να δημιουργήσουμε έναν χώρο εντελώς χωρίς κολώνες», εξηγεί ο συνιδρυτής Βασίλης Μαυρόπουλος: «Η δομή επιτεύχθηκε με τη χρήση διπλής κατεύθυνσης, βαθμιδωτών δοκών που δίνουν την αίσθηση ότι η προσθήκη από τούβλα αιωρείται. Αυτή η ιδέα ενσωματώθηκε στον σχεδιασμό σε συνδυασμό με τους μηχανικούς από την αρχή – δουλεύοντας χέρι με χέρι για να δημιουργήσουν την εμφάνιση ενός πρώτου ορόφου που είναι βυθισμένος στην επέκταση».

    Για το Bureau de Change, η ιδέα της χρήσης ενός συνηθισμένου υλικού, όπως το τούβλο, με έναν απροσδόκητο τρόπο είναι ένα μοτίβο που μπορεί να παρατηρηθεί σε πολλά από τα έργα του. Στην περίπτωση του Step House, το τούβλο, το οποίο παραμένει εκτεθειμένο εσωτερικά και εξωτερικά, εξυμνείται με τρόπο που σέβεται το υπάρχον σπίτι, ενώ ταυτόχρονα ξεφεύγει σαφώς από την παραδοσιακή γλώσσα της ιστορικής αρχιτεκτονικής.

     

     //  ⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το archisearch.gr.
    Φωτογραφίες: Ben Blossom

     

     

    Διαβάστε ακόμα: Μια παλιά οικία στα Ιωάννινα – υπόδειγμα «ηθικής» ανακαίνισης.

     

     

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top