Η οργανωμένη κοινωνία δεν έχει κανένα δικαίωμα να τιμωρεί τους πολίτες της. Ακόμη κι αυτούς που αρνούνται τον ιό (Alexandros Michailidis / SOOC).

Τα τελευταία ανατριχιαστικά νέα μας έρχονται από την Ελβετία. Σε ένα μπαράζ κυνισμού στα όρια της απανθρωπιάς, ο Willy Oggier, ένας εκ των γνωστών επιδημιολόγων της χώρας, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στην εντατική, πρότεινε να μην λαμβάνουν ιατρική φροντίδα οι αρνητές του ιού.

Τόνισε συγκεκριμένα: «Αν κάποιος είναι σκεπτικιστής με τον κορωνοϊό πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τη λήψη αποφάσεων. Προτείνω οι αρνητές του κορωνοϊού να χάνουν το δικαίωμά τους για θεραπεία σε ένα κρεβάτι ή σε έναν χώρο εντατικής θεραπείας εάν υπάρχει συμφόρηση στο νοσοκομείο. Όποιος παραβλέπει εσκεμμένα τους κανόνες απόστασης και υγιεινής θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για τις ενέργειές του. Προτείνω αυτά τα άτομα να καταγράφονται με το όνομα και, σε περίπτωση αμφιβολίας, να μην τους παρέχεται κρεβάτι εντατικής θεραπείας».

Αυτό, όμως, δεν είναι το μοναδικό μέτρο που εισηγούνται Ελβετοί ειδικοί. Προχωρούν ακόμη παραπέρα: Η Εταιρεία Εντατικολόγων της χώρας έβγαλε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι οι ΜΕΘ είναι γεμάτες. Ως εκ τούτου, ούτε λίγο ούτε πολύ είπε στους πολίτες ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να κατοχυρώνουν, μέσω διαθήκης (!), το πως θέλουν να πεθάνουν σε περίπτωση έλλειψης μηχανικής υποστήριξης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, διευκρίνισε πως η ανακοίνωση αυτή αναφερόταν σε όλο τον πληθυσμό και δεν έκανε διάκριση για τους ηλικιωμένους. Οπως πολύ σωστά προέβλεψε και ο ίδιος: «Αν είχε ειπωθεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα θα υπήρχαν εντάσεις».

Σύμφωνα με την Εταιρεία Εντατικολόγων της Ελβετίας, τα 876 κρεβάτια εντατικής φροντίδας είναι πλήρη. Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες έχουν αυξηθεί δραματικά οι ασθενείς που εισέρχονται στα νοσοκομεία σε κρίσιμη κατάσταση.

Σε αυτή τη μάχη αντίπαλος πρέπει να είναι μόνο ο ιός και όχι οι αρνητές του.

Στην περίπτωση της Ελβετίας δεν θα έχουμε να κάνουμε με ένα ηθικό δίλημμα σαν αυτό με το οποίο αναγκάστηκαν να παλέψουν την περίοδο της πρώτης πανδημίας οι ιταλοί ιατροί. Τότε που αναγκάζονταν να επιλέξουν ποιους ασθενείς θα σώσουν και ποιους θα αφήσουν εκτός ΜΕΘ. Σε εκείνη την περίπτωση οι αποφάσεις λαμβάνονταν στο «πεδίο της μάχης» λόγω των συνθηκών και σίγουρα ουδείς εκ των γιατρών διατυμπάνισε την απόφασή του.

Αν σε αυτή τη φάση η Ελβετική κυβέρνηση αποδεχθεί τις εισηγήσεις των ειδικών θα έχουμε να κάνουμε με απόφαση – μνημείο κυνισμού και απανθρωπιάς. Το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αρνητές του ιού, καίτοι πολλοί εξ αυτών έχουν ήδη νοσήσει, δεν σημαίνει ότι μια οργανωμένη κοινωνία πρέπει να δράσει απέναντί τους τιμωρητικά και να τους αποκλείσει την πρόσβαση στα νοσοκομεία. Οι σύγχρονες δημοκρατίες δεν τιμωρούν τους πολίτες τους. Ακόμη κι αυτούς που αρνούνται τις αξίες τους.

Και στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί που γράφουν με ελαφριά καρδιά στα social media ότι θα έπρεπε να απαγορευτεί η πρόσβαση στις ΜΕΘ για τους αρνητές του ιού. Καλό θα είναι να σκεφτούν πως αν η αντίθετη άποψη (σε οποιοδήποτε θέμα, ακόμα και επιστημονικό) φτάσει στο σημείο να ποινικοποιείται, τότε ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για κάθε κοινωνικό αυτοματισμό.

Σε αυτή τη μάχη αντίπαλος πρέπει να είναι μόνο ο ιός και όχι οι αρνητές του. Προφανώς και επιβαρύνουν το κοινωνικό σύνολο με το να θεωρούν πως δεν υπάρχει ιός, όμως δεν πρέπει να φτάσουμε στο άλλο άκρο και να τους καταδικάσουμε εκ των προτέρων, χάνοντας την ανθρωπιά μας.

 

Διαβάστε ακόμα: Θα σωθώ ή τσάμπα κλείνω το μαγαζί μου;

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top