«Έλα Παναγιά μου» αναφώνησα όταν αντίκρισα το νησί που έγινε γνωστό γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Τη φημισμένη Μεγαλόχαρη Παναγιά της Τήνου. Μόνο που εγώ, έμεινα ειλικρινά έκθαμβος με την ομορφιά του ίδιου του νησιού που σχεδόν, μου κόπηκε η ανάσα. Ο ορεινός όγκος που αντικρίζεις καθώς το πλοίο πλησιάζει, ο δροσερός αέρας και η ήπια ανάπτυξη του νησιού σε καθηλώνουν.
Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Μου έχει συμβεί ξανά. Αρνιόμουν πεισματικά να επισκεφτώ τη Μεγάλη Βρετανία. Δεν θυμάμαι γιατί. Έτσι, ενώ μέχρι τα 27 μου είχα γυρίσει ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη, είχα βάλει εμπάργκο στην Γηραιά Αλβιώνα. Μέχρι που πήγα. Από τότε, η μισή ζωή μου είναι εκεί. Μια απίστευτη ταύτιση. Έτσι έγινε και με την Τήνο.
Την είχα πατήσει όπως πολλοί, καταλαβαίνω πια. Είχαμε συνδέσει το νησί με τον θρησκευτικό τουρισμό και ένα κλίμα όχι χαλαρωτικό για καλοκαιρινές διακοπές. Αλλά έχει και αυτό τη χάρη του. Ούτως ή άλλως μια επίσκεψη στην υπέροχη εκκλησία της Παναγίας Ευαγγελίστριας της Τήνου και στο μουσείο που βρίσκεται μέσα σε αυτήν, μόνο χαρά και ευχαρίστηση θα δώσει. Ίσως, αν έχετε όρεξη, να επισκεφτείτε και τη Μονή του Κεχροβουνίου, που έχει εκπληκτική θέα.
Και μετά, αρχίζουν οι διακοπές! Για αρχή διάλεξε ένα από τα 45 μικρά και μεγάλα χωριά, για να γίνει το αγαπημένο σου ορμητήριο. Και μετά, να τα επισκεφτείς όλα. Αυτό κι αν είναι στοίχημα! Το δικό μου αγαπημένο είναι το Φαλατάδος με την καταπληκτική πλατεία του (να δοκιμάσετε τη φημισμένη πορτοκαλόπιτα) και τα αμπέλια του.
Εδώ γύρω από το χωριό θα δεις διάσπαρτα, τα φημισμένα αμπέλια του Τ-oinos που ταξιδεύει τα Τηνιακά κρασιά στα μισελενάτα εστιατόρια του κόσμου. Διαχρονική αξία παραμένει το χωριό Πύργος με το μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά, την κούκλα πλατεία του που παραμένει ζωντανή όλο τον χρόνο και ένα πεντανόστιμο εστιατόριο, το Dough and Shaker.
Η Τήνος θέλει καλή οργάνωση, ώστε οι μέρες να κυλήσουν όμορφα σε παραλίες χωρίς αέρα τη μέρα (πράγμα που αλλάζει καθημερινά), ενώ τα απογεύματα η σωστή επιλογή του χωριού τόσο για βόλτα όσο και να συνοδευτεί με ένα δείπνο είναι εξίσου σημαντικά. Σε αυτά να προσθέσουμε και τα πολιτιστικά γεγονότα που οργανώνονται συνήθως σε ολόκληρο το νησί, αν και φέτος είναι ήταν δύσκολη χρονιά για όλους. Προσέξτε, δεδομένης της δημοφιλίας του νησιού που αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο θα πρέπει να επιλέξετε τα εστιατόρια που θέλετε να δειπνήσετε και να κάνετε την κράτησή σας από νωρίς!
Τα Δυο Χωριά και η Κώμη είναι must. Αγαπημένοι προορισμοί τόσο για γλυκό του κουταλιού στην πλατεία στα Δυο Χωριά, όσο και για το μοναδικό Μπεεε! στον Αρνάδο. Επ’ ουδενί δεν πρέπει να αμελήσετε να επισκεφτείτε το Παναϊδάκι, ένα μικρό ιδιωτικό εκκλησάκι (δίπλα στο οινοποιείο Ballis) όπου σύμφωνα με την παράδοση στεγαζόταν κρυφό σχολειό κατά την Τουρκοκρατία και φυσικά να χαζέψετε τη Μύκονο απέναντι καθώς ο ήλιος θα δύει.
Από την άλλη μεριά της Τήνου, στην παραλία του Αγίου Φωκά θα βρείτε τη Μαραθιά. Εκεί ο εμπνευστής Μαρίνος Σουράνης και ο συνοδοιπόρος Ευριπίδης Αποστολίδης έχουν δημιουργήσει ένα καταπληκτικό σκηνικό. Ένα καθαρόαιμο εστιατόριο και όχι ένα ακόμα beach restaurant που χειρίζεται αριστοτεχνικά και αναπλάθει τις πρώτες ύλες του. Εδώ, το θέμα της ψαροφαγίας παίρνει μια άλλη διάσταση που σε συνδυασμό με την εξαιρετική λίστα κρασιών και την συνήθως «ήσυχη» θάλασσα, δεν το κουνάς ρούπι. Ωριμασμένα στο ειδικό ψυγείο ψάρια, δικό τους αυγοτάραχο, καρίκι (ένα σπάνιο ντόπιο τυρί ωρίμανσης) και εξαιρετική εξυπηρέτηση δημιουργούν ένα σκηνικό απόλυτης χαλάρωσης.
Μια ωραία ημερήσια εκδρομή θα μπορούσε να συνδυάσει, πρωινό στο Κρoκ Μεσιέ στον Κρόκο, έπειτα επίσκεψη στο Μουσείο του Τσόκλη που αποτελεί μεγάλη προίκα αυτού του σπουδαίου Έλληνα στο νησί, και βουρ για τις εξωτικές Κολυμπήθρες. Αν πεινάσετε, μην διστάσετε να τσιμπήσετε μεζέδες στο Δρακονήσι, που σε αντίθεση με τουριστικές ταβέρνες είναι ένα ταβερνάκι μούρλια. Μην αμελήσετε κατά την επιστροφή σας να επισκεφτείτε τη Σχολή των Ουρσουλινών στα Λουτρά. Ένα ελληνογαλλικό σχολείο πολύ μπροστά από την εποχή του, που πλέον αποτελεί ένα μουσείο για την ποιότητα εκπαίδευσης τςη εποχής που θα ζήλευαν ξακουστά Πανεπιστήμια του σήμερα. Να δοκιμάσετε στο αναψυκτήριο που έχει ανοίξει στην αυλή του Μουσείου, καφέ και γλυκά. Οι εργαζόμενοι είναι όλοι εθελοντές.
Για μπάνιο, να επισκεφτείτε την Παχιά Άμμο, την Παραλία των Καλυβίων και την Αγία θάλασσα στον Πάνορμο. Ωραία δουλειά στην ακτή Γιαννάκη δημιουργήσανε τα παιδιά του Clumsies, το Dear John, ένα μοντέρνο beach restaurant που σέβεται τον χώρο και το νησί. Εκεί κοντά στα Υστέρνια βρίσκεται και το Θαλασσάκι, ένα εστιατόριο όπου οι πεντανόστιμες γεύσεις, το μεράκι και η αγάπη για τον τόπο στήνουν ένα μοναδικό σκηνικό. Προσοχή στις τσάντες σας γιατί η θάλασσα «φουσκώνει»!
Μια επίσκεψη στο χωριό Βώλαξ και στους μικρούς οινοποιούς του νησιού όπως το Volacus Wines με την εξαιρετική Μαλαγουζιά του και τον Γάλλο Jerome Binda, που αγάπησε το νησί και παράγει εξαιρετικά Natural Wines, όπως το «Κοκκινάκι» του, πρέπει σίγουρα να μπει στο ημερολόγιό σας.
Στα μικρά μυστικά του νησιού να επισκεφτείτε τη Στενή που είναι ένας ανερχόμενος προορισμός όχι μακριά από το Φαλατάδο, που έχει εξαιρετικά σοκάκια με δροσιά και μια κρεατοταβέρνα που όμοια της δεν υπάρχει άλλη, το Ντουάρ.
Αν αποφασίσετε να περπατήσετε στα στενά της χώρας να αναζητήσετε το «Ένα μικρό καράβι» του Ψάλτη ενώ αν κοιτάξετε στην άκρη του λιμανιού λίγο πιο κάτω από το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, θα δείτε τον Ταρσανά, το κλασικό καρνάγιο όπου ο Αντώνης Γκιών δημιουργεί μικρά γευστικά θαύματα. Για πρωινό καφέ το Ξέμπαρκο και το Prickly Bear στα σοκάκια της Xώρας είναι εξαιρετικές επιλογές. Στην ίδια κατεύθυνση με δημιουργικά cocktails και προσεγμένες λίστες κρασιών είναι το Three donkeys, το Kaktos και ο Κουρσάρος. Αν κινηθείτε κοντά στη χώρα για μπάνιο να επιλέξετε την παραλία του Αγίου Φωκά με πολλά beach bars στη σειρά. Δική μου αδυναμία το Almiri προς το τέλος του δρόμου.
Η ανάπτυξη που ήρθε απότομα για το νησί της Παναγίας, ζωντάνεψε πολλά χωριά. Η Κώμη και η Αετοφωλιά είναι είναι δύο από αυτά που πρέπει να επισκεφτείτε οπωσδήποτε. Τα μικρά ταβερνάκια, μπαράκια και η δροσιά στα στενά θα σας κάνουν να ξεχάσετε πως στην υπόλοιπη Ελλάδα επικρατεί καύσωνας.
Ενώ, ανηφορίζοντας από το λιμάνι προς το Εξώμβουργο, το χωριό Κτικάδος, η Δροσιά και το Αγνάντι δικαιολογούν τη φήμη τους. Κοντά εκεί, μια βόλτα με τα πόδια στο διπλανό πανέμορφο χωριό του Χατζιράδος θα σας ανοίξει την καρδιά.
Φεύγοντας να κρατήστε μαζί σας την αγάπη για το πραγματικό νησί των ανέμων. Ένα νησί που άντεξε, αναλλοίωτο τις δεκαετίες που η Ελλάδα χτιζόταν άναρχα και βίαια. Ένα νησί που μέσα της κρύβει την ποιότητα των ανθρώπων του και την ελπίδα για μια διαφορετική Ελλάδα. Τρομάζω στο «έγινε μόδα η Τήνος»…
Η Οφιούσα όπως αναφέρεται στην αρχαιότητα είναι μια διαχρονική αξία, μια Κατρίν Ντενέβ των Κυκλάδων που με σεβασμό στον άνθρωπο, την φυσική της ομορφιά και τη διαφορετικότητα της αποτελεί την «άλλη» έκφραση της ελληνικής φιλοξενίας. Αν είστε λοιπόν έτοιμοι να την αγαπήσετε όπως ακριβώς είναι, κλείστε εισιτήριο και απολαύστε υπεύθυνα!
Πάρος: Το ονειρεμένο νησί των Κυκλάδων
Από την Τήνο αξίζει να περάσετε στην κοντινή Πάρο. Η Πάρος είναι το τέταρτο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς διακοπών στο Αιγαίο που φέτος έκανε ρεκόρ αφίξεων. Το νησί έχει υπέροχες παραλίες, πανέμορφα χωριά με γραφικά σοκάκια, εξαιρετικά εστιατόρια και σοφιστικέ νυχτερινή ζωή.
Διαβάστε ακόμα: 10+2 σοφιστικέ μυστικά, για να περάσετε αξέχαστα στην Κέρκυρα.