Μεσογειακές επιρροές συνδυασμένες με στοιχεία λατινικής Αμερικής συνθέτουν τόσο το μενού όσο και την αισθητική του εστιατορίου Imperfecto (φωτογραφία: Γιώργος Ευθυμιάδης, Jennifer Chase).

    Η συντακτική ομάδα του Archisearch.gr αποχαιρέτησε το 2022 φτιάχνοντας το δικό της Top10 Food & Beverage 2022. Παρουσίασε, δηλαδή, 10 χώρους στον τομέα της εστίασης που εντυπωσίασαν με την ιδιαίτερη μορφολογία τους και την ατμόσφαιρα που προσφέρουν στους επισκέπτες τους.

    Το Imperfecto είναι ένας χώρος εμπνευσμένος από τον μεσογειακό ήλιο, τη θάλασσα του Αιγαίου και τα ελληνικά λατομεία.

    1. Imprefecto restaurant στην Ουάσιγκτον από το γραφείο ΟΟΑΚ Architects

    Μεσογειακές επιρροές συνδυασμένες με στοιχεία Λατινικής Αμερικής συνθέτουν τόσο το μενού όσο και την αισθητική του εστιατορίου Imperfecto. Οι OOAK Architects σχεδίασαν το έργο αυτό, σε συνεργασία με το Γιώργο Κορδάκη ως καλλιτεχνικό διευθυντή, στην πόλη της Washington.

    Αποχρώσεις του μπλε και της τερακότας δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα (φωτογραφία: Γιώργος Ευθυμιάδης, Jennifer Chase).

    Ένας ασπρόμαυρος καμβάς, συνδυάστηκε με αναπάντεχους τρόπους με διαφορετικές υφές και υλικότητες και στοιχεία σε αποχρώσεις του μπλε και της τερακότας δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα και ένα χώρο εμπνευσμένο από τον μεσογειακό ήλιο, τη θάλασσα του Αιγαίου και τα ελληνικά λατομεία.


    Ο σχεδιασμός του Pelosof δομήθηκε γύρω από την ιδέα να δημιουργηθεί ένας χώρος συγκέντρωσης που θα θυμίζει ιστορικό συμπόσιο σε μια ιδιωτική αυλή.

    Το Pelosof βρίσκεται σε μια εμπορική στοά του 1924 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (φωτογραφία: Γιάννης Δρακουλίδης).

    2. Pelosof all day cafe-bar restaurant στη Θεσσαλονίκη από τους Post-Spectacular office

    Pelosof ή πώς θα ήταν αν ο Ντόριαν Γκρέι και ο Ντέιβιντ Μπάουι οργάνωναν ένα επικό πάρτι σε ένα ηλιόλουστο αίθριο; Το Pelosof βρίσκεται σε μια εμπορική στοά του 1924 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ζητούμενο ήταν να στεγάσει ένα κλασικό bar café στο αίθριο του ισογείου και ένα εστιατόριο στο υπόγειο.

    Πώς θα ήταν αν ο Ντόριαν Γκρέι και ο Ντέιβιντ Μπάουι οργάνωναν ένα επικό πάρτι σε ένα ηλιόλουστο αίθριο; (φωτογραφία: Γιάννης Δρακουλίδης)

    Ο σχεδιασμός δομήθηκε γύρω από την ιδέα να δημιουργηθεί σε αυτό το εκλεκτικιστικό κέλυφος, ένας χώρος συγκέντρωσης που θα θυμίζει ιστορικό συμπόσιο σε μια ιδιωτική αυλή.


    Το Romantzo Bar είναι ένας χώρο με πολλές υφές και πινελιές χρώματος σε διάφορα σημεία.

    Το ισόγειο ενός κτιρίου που χρονολογείται από τη δεκαετία του ’70, μετατράπηκε σε ένα μπαρ με μοναδικό, παιχνιδιάρικο χαρακτήρα (φωτογραφία: Karen Gkiounasian).

    3. Romantzo bar στη Θεσσαλονίκη από το γραφείο Studio Aither

    Το Studio Aither, ένα δημιουργικό στούντιο που ασχολείται με την αρχιτεκτονική και την εσωτερική διακόσμηση, δημιούργησε το Romantzo bar στη Θεσσαλονίκη. Το ισόγειο ενός κτιρίου που χρονολογείται από τη δεκαετία του ’70, μετατράπηκε σε ένα μπαρ με μοναδικό, παιχνιδιάρικο χαρακτήρα όπου συνυπάρχουν ετερογενή στοιχεία.

    Το σκυρόδεμα και το μάρμαρο συνδυάζονται με ελαφριά, διάφανα ή διάτρητα υλικά (φωτογραφία: Karen Gkiounasian).

    Πρώτες ύλες όπως το σκυρόδεμα και το μάρμαρο συνδυάζονται με ελαφριά, διάφανα ή διάτρητα υλικά, όπως το γυαλί, διαμορφώνοντας έναν χώρο με πολλές υφές και πινελιές χρώματος σε διάφορα σημεία.


    Το επίκεντρο του σχεδιασμού στο Ü Athens ήταν η μινιμαλιστική πλευρά του τσιμέντου.

    Το Ü Athens είναι ένα all day café bar, σχεδιασμένο από τους Karn studio (φωτογραφία: Thanos Palaskos).

    4. Ü Athens cafe-bar στην Καισαριανή από το γραφείο Karn Studio

    Το Ü Athens είναι ένα all day café bar, σχεδιασμένο από τους Karn studio. Το επίκεντρο του σχεδιασμού ήταν η μινιμαλιστική πλευρά του τσιμέντου.

    Τα χρώματα, οι υφές και τα υλικά παραπέμπουν στη λιτότητα του τσιμέντου (φωτογραφία: Thanos Palaskos).

    Τα χρώματα, οι υφές και τα υλικά είναι εμπνευσμένα από αυτή την ιδέα, η οποία ολοκληρώνεται με την προσθήκη σύγχρονων λεπτομερειών.


    Το Sable Pastry Workshop είναι ένας χώρος με μοντέρνα αισθητική σε συνδυασμό με κάποια στοιχεία σε πιο κλασικό ύφος.

    Το γραφείο Lab4 Architects σχεδίασε το χώρος ενός “κομψού εργαστηρίου ποιοτικής ζαχαροπλαστικής” στην καρδιά της πόλης του Ρεθύμνου (φωτογραφία: Νίκος Φραγκομανωλάκης).

    5. Sable Pastry Workshop στο Ρέθυμνο από τους Lab4 Architects

    Το γραφείο Lab4 Architects σχεδίασε το χώρος ενός “κομψού εργαστηρίου ποιοτικής ζαχαροπλαστικής” στην καρδιά της πόλης του Ρεθύμνου. Με έμπνευση από το χαρακτηριστικό προϊόν του εργαστηρίου “γλυκό σάντουιτς”, οι αρχιτέκτονες διαχειρίστηκαν τον εσωτερικό χώρο, δημιουργώντας πολυάριθμα layers υλικοτήτων και υφών.

    Οι αρχιτέκτονες πήραν έμπνευση από το χαρακτηριστικό προϊόν του εργαστηρίου «γλυκό σάντουιτς».

    Το αποτέλεσμα είναι ένας χώρος με μοντέρνα αισθητική σε συνδυασμό με κάποια στοιχεία σε πιο κλασικό ύφος.


    Η χρωματική παλέτα στο The Melting Pot concept είναι εμπνευσμένη από το κυπριακό αστικό και φυσικό τοπίο.

    Πρόκειται για έναν εκθεσιακό χώρο σε συνδυασμό με ένα μικρό καφέ-μπαρ (φωτογραφία: Creative Photo Room).

    6. The Melting Pot concept στη Λεμεσό από το γραφείο arcube studio by Stelikos

    Το Melting Pot concept store σχεδιάστηκε από το arcube studio του Παναγιώτη Στελίκου στη Λεμεσό της Κύπρου. Πρόκειται για έναν εκθεσιακό χώρο σε συνδυασμό με ένα μικρό καφέ-μπαρ, σχεδιασμένο για να αναδείξει τη «RIZA», τη νέα μάρκα επίπλων που λάνσαρε ο Παναγιώτης Στελίκος.

    Η αισθητική θυμίζει σκανδιναβικό ή κορεάτικο μινιμαλισμό (φωτογραφία: Creative Photo Room).

    Η χρωματική παλέτα είναι εμπνευσμένη από το κυπριακό αστικό και φυσικό τοπίο. Ο συνδυασμός υλικού και παλέτας, υφές και τόνοι, δημιουργούν μια αισθητική που μοιράζεται χαρακτηριστικά με τον σκανδιναβικό ή τον κορεάτικο μινιμαλισμό.


    Στο bistro Φλερτ το ξύλο και το μέταλλο χρησιμοποιήθηκαν στο εσωτερικό δημιουργώντας ένα ζεστό και φιλόξενο χώρο.

    Το σημείο κατατεθέν του νέου μαγαζιού εστίασης είναι η νέον πινακίδα με το όνομα “Φλέρτ!” (φωτογραφία: Χρήστος Δημητρίου/StudioVD.gr).

    7. Φλερτ στην Καλαμάτα από τον αρχιτέκτονα Ανδρέα Πετρόπουλο

    Ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Πετρόπουλος, κλήθηκε να μετατρέψει ένα μπαρ στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας, σε all-day coffee bar. Για τη δημιουργία του νέου χώρου, η έννοια του «ορίου» χρησιμοποιήθηκε ως βασικό συνθετικό εργαλείο, τόσο όσον αφορά τα εσωτερικά όρια του χώρου όσο και η σχέση του με την πόλη.

    Αποκαλύφθηκε το αρχικό μωσαϊκό πάτωμα και τα στοιχεία ανεπίχριστου σκυροδέματος που ολοκληρώνουν την εικόνα και την ατμόσφαιρα του σύγχρoνου μεσογειακού bistro (φωτογραφία: Χρήστος Δημητρίου/StudioVD.gr).

    Το σημείο κατατεθέν του νέου μαγαζιού εστίασης είναι η νέον πινακίδα με το όνομα «Φλέρτ!». Ξύλο και μέταλλο χρησιμοποιήθηκαν στο εσωτερικό δημιουργώντας ένα ζεστό και φιλόξενο χώρο, ενώ αποκαλύφθηκε το αρχικό μωσαϊκό πάτωμα και τα στοιχεία ανεπίχριστου σκυροδέματος που ολοκληρώνουν την εικόνα και την ατμόσφαιρα του σύγχρoνου μεσογειακού bistro.


    Οι ADD Architecture Studio ανακαίνισαν το ισόγειο ενός τυπικού κυκλαδίτικου σπιτιού και το μετέτρεψαν σε ένα τροπικό σκηνικό. Έτσι δημιουργήθηκε το Paloma Bar.

    Το νέο Paloma bar βρίσκεται στα σοκάκια του νησιού της Μυκόνου.

    8. Paloma Bar στη Μύκονο από το γραφείο ADD Architecture Studio

    Εμπνευσμένο από το όνομα της κόρης του Picasso, το νέο Paloma bar βρίσκεται στα σοκάκια του νησιού της Μυκόνου. Οι ADD Architecture Studio ανακαίνισαν το ισόγειο ενός τυπικού κυκλαδίτικου σπιτιού και το μετέτρεψαν σε ένα τροπικό σκηνικό, εμπνευσμένο από εξωτικές παραλίες.

    Custom made κατασκευές και νέον φώτα υπογραμμίζουν τις λεπτομέρειες του χώρου.

    Custom made κατασκευές, με νέον φώτα να υπογραμμίζουν τις λεπτομέρειες, συνθέτουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του χώρου αυτού και δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα.


    To Μοldee βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης και στεγάζεται στο ισόγειο μιας διατηρητέας πολυκατοικίας του 1973.

    Το Moldee αποτελεί ένα υβριδικό σενάριο εστίασης, όπου η υψηλή γαστρονομία συνδυάζεται με τo fine drinking (φωτογραφία: Βασίλης Μαυρίδης, Μichele Troiani).

    9. Moldee bar-restaurant στη Θεσσαλονίκη από το γραφείο TAKA+PARTNERS

    To αρχιτεκτονικό γραφείο Taka+Partners σχεδίασε το μπαρ εστιατόριο Moldee, εμπνευσμένο από την ανατομία ενός πιάτου. Το Moldee αποτελεί ένα υβριδικό σενάριο εστίασης, όπου η υψηλή γαστρονομία συνδυάζεται με τo fine drinking.

    Ο χώρος αποτελείται από δυο ενότητες που συστεγάζονται (φωτογραφία: Βασίλης Μαυρίδης, Μichele Troiani).

    Ο χώρος αποτελείται από δυο ενότητες που συστεγάζονται, με τα όριά τους να είναι μην είναι και τόσο διακριτά, μπαίνοντας η μια μέσα στην άλλη. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης και στεγάζεται στο ισόγειο μιας διατηρητέας πολυκατοικίας του 1973.

     

    ⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το archisearch.gr.

     

    Διαβάστε ακόμα: Ανακαίνιση 80 τ.μ. στο Κολωνάκι. Πάρτε ιδέες για το πώς ένα διαμέρισμα θα φανεί μεγαλύτερο.

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top