Μιλάμε για αρώματα τα οποία συμβολίζουν την επιστροφή στο έδαφος, χωρίς αυτό να σημαίνει πεζότητα.

Στο σημερινό κόσμο το φθινόπωρο είναι συνδεδεμένο με τη μετάβαση της επιστροφής μετά από ένα μακρύ καλοκαίρι, ειδικά αν το ζεις στην Ελλάδα. Είναι λοιπόν μια πύλη προς το χειμώνα, μια εποχή προετοιμασίας και επαναφοράς που εμπεριέχει εντούτοις δυναμισμό και ενέργεια και αρκετό ρετούς ειδικά σε ό,τι αφορά τη φροντίδα, εντός και εκτός. Και κάπου εδώ υπεισέρχεται ο παράγων «άρωμα».

Τι σημαίνει φθινοπωρινό, τι σημαίνει πράσινο άρωμα; Είναι εκείνη η οικογένεια δημιουργιών που στη σύνθεσή της περιλαμβάνει τη γη, δηλαδή έντονες μυρωδιές χώματος, εσπεριδοειδών και φύλλων, μυρωδιές μιας πρώιμης βροχής του Σεπτέμβρη που αφήνει το αποτύπωμά της στο ξύλο ανάμεσα σε άλλα συστατικά όπως άνθη ή μπαχάρια. Με μια μακραίωνη επίσης εμπειρία που έλκει την καταγωγή της σε βοτανολόγους και ολίγον μυστικιστές του Μεσαίωνα και φυσιοδίφες της Αναγέννησης. Μιλάμε για αρώματα λοιπόν τα οποία συμβολίζουν την επιστροφή στο έδαφος, χωρίς αυτό να σημαίνει πεζότητα. Το αντίθετο, θα ήταν αδικία άλλωστε να χρεωθεί ρηχότητα σε ένα μπουκάλι που μέσα του κλείνει την ευθύτητα του βέτιβερ ή την ευαισθησία των βρύων και την εσωτερικότητα του καπνού.

 

Στην αρχή το Grey Flannel είναι οξύ λόγω εσπεριδοειδών αλλά στη συνέχεια «ξεθυμώνει».

Grey Flannel, Geoffrey Beene, eau de toilette, 100 ml

– Καλή σχέση ποιότητας-τιμής
– Πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη στη διάρκεια της ημέρας
– Σύνθεση που απογειώνει τα εσπεριδοειδή

Προσωπικά το θεωρώ ένα από τα πιο ιστορικά αρώματα με έτος εμφάνισης το 1975. Εντάξει, κάπως preppy θα πει κανείς, αλλά η ισορροπία ανάμεσα στο λεμόνι που παραπέμπει σε μια θολή ανάμνηση προγόνου και κολεγιόπαιδου και γερανιού μαζί με βιολέτα είναι ακαταμάχητη. Στην αρχή το Grey Flannel είναι οξύ λόγω εσπεριδοειδών αλλά στη συνέχεια «ξεθυμώνει» και δίνει τη θέση του σε πιο ανθισμένες νότες. Είναι ιδανικό για τη μέρα, ειδικά στη δουλειά.

 


 

Το όνομά του προδίδει ποιος κάνει κουμάντο σε αυτό το άρωμα, ήτοι το βετιβέρ.

Vetiver, Guerlain, eau de toilette, 100 ml

– Δυνατή απόδοση του βετιβέρ
– Καλό sillage (γύρω στο οχτώ)
– Ιδανικό για όλη την ημέρα

Εδώ έχουμε ένα επίσης ιστορικό άρωμα, ενός εξίσου βαρύτιμου οίκου. Το Vetiver είδε το φως το 1961, ενώ η δεύτερη ευκαιρία του ήρθε το 2000 με αρωματοποιό τον Jean Paul Guerlain. Το όνομά του προδίδει ποιος κάνει κουμάντο σε αυτό το άρωμα, ήτοι το βετιβέρ, ένα από τα πιο καθαρά που έχουν υπάρξει. Είναι απερίφραστα κλασικό το Vetiver, ακόμα και το μπουκάλι σε προσγειώνει σε ένα καφέ της κεντρικής Ευρώπης με πολυέλαιους, εφημερίδες, ρεντικότες και μουστάκια.  Η σύνθεση κι αυτή οραματικά γήινη με πειράγματα, όπως τα βρύα της βελανιδιάς που έρχονται να δέσουν με τη γείωση του ενός πράσινου –ψυχή τε και σώματι- αρώματος.

 


 

Σύνθεση εστιασμένη στα εσπεριδοειδή, κατεξοχήν καρποί του φθινοπώρου.

Colonia Club, Acqua di Parma, eau de Cologne, 100ml

– Σοφιστικέ εξέλιξη της κλασικής Colonia
– Εμπνευσμένη απόδοση των διαφόρων εσπεριδοειδών
– Κομψή και δροσερή τελική αίσθηση

O ιταλικός οίκος που γεννήθηκε στην Πάρμα του Βέρντι στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ήταν η ιταλική απάντηση στην κυριαρχία της γερμανικής κολώνιας που από την Κολωνία –εξ ου και το όνομα- εξαπλώθηκε στην Ευρώπη. Η εκδοχή της Acqua di Parma με την περίφημη κολόνια της κλεισμένη στο κίτρινο κυλινδρικό κουτί έδωσε έναν πιο ναζιάρικο τόνο και δημιούργησε τελικά μια σχολή. Επιλέγω το Colonia Club ως πράσινο άρωμα, όχι μόνο για το χρώμα του μπουκαλιού. Εδώ η κλασική και απαράβατη Colonia γίνεται πιο σοφιστικέ με έμφαση στο πόσο μπορεί να απογειωθεί μια σύνθεση εστιασμένη στα εσπεριδοειδή, κατεξοχήν καρποί του φθινοπώρου. Για παράδειγμα, το νερολί στην κορυφή εξελίσσεται με ευγένεια, καθώς συναντά το γεράνι και το γκρίζο amber στη βάση, φέρνοντας τότε τα αρωματικά πράγματα σε μια ισορροπία, όπως το ιταλικό αισθητικό πρόταγμα έτσι κι αλλιώς.

 


 

Ένα σοφιστικέ άρωμα, αφιερωμένο σε ένα αδικοχαμένο πουλί που κάποτε ζούσε στο νησί του Μαυρίκιου.

Dodo, Zoologist, eau de parfum, 60 ml

– Προχωρημένη απόδοση του fougere
– Ιδανικό για απογευματινές ώρες
– Εξαιρετική η συσκευασία και το μπουκάλι

Ένα σοφιστικέ άρωμα, αφιερωμένο σε ένα αδικοχαμένο πουλί που κάποτε ζούσε στο νησί του Μαυρίκιου. Είναι το ντόντο, ένα αθώο πλάσμα, που κατά την παράδοση ήταν τόσο φιλικό, ώστε πλησίαζε ανυποψίαστο τους κυνηγούς του οι οποίοι το αποδεκάτισαν. Κι εδώ έρχεται η Zoologist, μια ιδιαίτερη περίπτωση αρωματοποιίας, με ιδρυτή τον Victor Wong, που έκλεισε σε ένα μπουκάλι το συνθετικό άρωμα της φτέρης, το επίμαχο fougere, μαζί με ένα μυστηριώδες επίσης συνθετικό άμβρας, ήτοι κεχριμπαριού, ευτυχώς πλέον όχι από φάλαινα το οποίο προχωρώντας δένει με το τριαντάφυλλο και το φύλλωμα του ελάτου. Ένα άρωμα για πιο προχωρημένους «λύτες» εξαιτίας της ευθύτητας στο τελικό αρωματικό αποτέλεσμα. Θα το βρείτε εδώ .


Το Replica At The Barber’s αποτυπώνει την εμπειρία σε ένα κουρείο.

 

Replica at the Barber’s, Maison Margiela, eau de toilette, 100 ml

– Λιτό αλλά εκφραστικό μπουκάλι
– Αρμονική μίξη λεβάντας και μπαχαριών
– Καλή διάρκεια του αρώματος

Ο ιδιόρρυθμος  σχεδιαστής Martin Margiela αν δεν ήταν Βέλγος, μάλλον θα ήταν Ιάπωνας. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσεις τις σούπερ φουτουριστικές κολεξιόν του που πριν από δεκαπέντε περίπου χρόνια τάραζαν τα νερά με τις ασυμμετρίες και τα αναπάντεχα σχόλια για τον μοντέρνο κόσμο μας; Σήμερα ο ιδρυτής του οίκου έχει αποσυρθεί αλλά πρόλαβε και μας άφησε μερικές ρεπλίκες, συγκεκριμένα μια σειρά αρωμάτων κάτω από τον τίτλο Replica o οποίος συνοδεύεται από στιγμές μιας εύφορης καθημερινότητας είτε ενός άνδρα είτε μιας γυναίκας. Διαλέγω το Replica At The Barber’s που αποτυπώνει την εμπειρία σε ένα κουρείο. Και τι άλλο μπορεί να εμπεριέχει αυτή, εκτός από εξομολογήσεις και λεπίδια, παρά το άρωμα του λεμονιού, της λεβάντας και το νέφος της πούδρας; Έτσι το άρωμα συστήνεται με κυρίαρχα τα φύλλα της λεβάντας που του δίνουν στιβαρότητα αλλά, καθώς περνάει η ώρα, και στο πλαίσιο μιας καλής διάρκειας, εξελίσσεται στη βάση του με μυρωδιές βρύων, δέρματος και καρπών Τόνγκα.

 

Διαβάστε ακόμα: 7 κλασικά αρώματα που δεν θα φύγουν ποτέ από τη μόδα.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top