Αρχιτεκτονική ακρίβεια μέσα στο φυσικό περιβάλλον.

  Μια κομβική χρονιά φτάνει σιγά σιγά στο τέλος της και η συντακτική ομάδα του Archisearch.gr την αποχαιρετά συνοψίζοντας τα καλύτερα έργα του 2020 σε μια σειρά επιμέρους κατηγοριών. Κάπως έτσι δημιούργησε το δικό της Top10+1 Residences 2020. Είναι δέκα και μία επιλεγμένες κατοικίες στην Ελλάδα και την Κύπρο που κατάφεραν να ξεχωρίσουν για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους προσέγγιση και ενσωμάτωση στο περιβάλλον τοπίο.

  Slow living, το διαλογισμό, την χαλάρωση και την εξερεύνηση στη Villa Mandra στη Μύκονο.

  1. Villa Mandra, Mύκονος, Κ-Studio

  Το γραφείο K- Studio σχεδίασε τη Villa Mandra, μια εξοχική κατοικία στο νησί της Μυκόνου, με σκοπό την απόλαυση όλων των χαρακτηριστικών στοιχείων του ελληνικού καλοκαιριού: το slow living, το διαλογισμό, την χαλάρωση και την εξερεύνηση.


   

  Mια μονοκατοικία στη Φιλοθέη, με ισχυρό τεκτονικό χαρακτήρα.

  2. Filothei House, Aθήνα, Divercity Architects

  Οι Divercity Architects σχεδίασαν μια μονοκατοικία στη Φιλοθέη, με ισχυρό τεκτονικό χαρακτήρα, απαντώντας στην επιθυμία των ιδιοκτητών για την δημιουργία ενός οικείου περιβάλλοντος κατοίκησης, ιδανικού για φιλοξενία και διασκέδαση κατοίκων και επισκεπτών ταυτόχρονα.


   

  Sτο άγριο φυσικό τοπίο της Σίφνου αντλώντας έμπνευση από την ογκοπλασία της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής.

  3. Kαλοκαιρινή κατοικία στη Σίφνο, Α2 Αrchitects

  Το γραφείο A2architects σχεδίασε μια καλοκαιρινή κατοικία για ένα ζευγάρι από την Γαλλία στο άγριο φυσικό τοπίο της Σίφνου αντλώντας έμπνευση από την ογκοπλασία της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, απεριόριστη θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου πελάγους.


   

  Mια σειρά από μπετονένιους όγκους και επιφάνειες που ξεπετάγονται μέσα από τον βραχώδες τοπίο της Τήνου.

  4. Τhe Lap Pool House, Dallas Architecture Studio 

  Η κατοικία The Lap Pool House από το γραφείο Aristides Dallas Architecture Studio βρίσκεται στη Τήνο και οργανώνεται στο χώρο ως μια σειρά από μπετονένιους όγκους και επιφάνειες που ξεπετάγονται μέσα από τον βραχώδες τοπίο του νησιού, με έμφαση στον εντυπωσιακό πρόβολο της μακρόστενης πισίνας, προσφέροντας μοναδική θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου και τον ουρανό.


   

  Εξοχική κατοικία στο νησί της Πάρου που αναδύεται από το τοπίο.

  5. Secret Garden House, Πάρος, ScapeArchitecture

  Το γραφείο ScapeArchitecture σχεδίασε μια εξοχική κατοικία στο νησί της Πάρου που αναδύεται από το τοπίο σε πλήρη ενσωμάτωση με την περιβάλλουσα φύση.


   

  Μια εξοχική οικογενειακή κατοικία στη Πελοπόννησο η οποία ανταποκρίνεται πλήρως στον παραθαλάσσιο τρόπο ζωής.

  6. Βeach House Neratza, Πελοπόννησος, RCTech Architects 

  Οι RCTech Architects σχεδίασαν και κατασκεύασαν μια εξοχική οικογενειακή κατοικία στη Πελοπόννησο η οποία ανταποκρίνεται πλήρως στον παραθαλάσσιο τρόπο ζωής και την ανάγκη για ιδιωτικότητα ενώ, ταυτόχρονα, παρέχει, μέσω του σχεδιασμού, έναν εννοιολογικό χώρο παραγωγής αναμνήσεων που είναι σε διαρκή συνδιαλλαγή με την επένδυση του ελεύθερου χρόνου των κατοίκων.


   

  Περίκλειστος «μυστικός» κήπος, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής οικιακής ζωής στην Κύπρο.

  7. Κατοικία με τέσσερις κήπους, Κύπρος, draftworks* architects

  Οι draftworks* architects σχεδίασαν την Κατοικία με Τέσσερις Κήπους στην Λευκωσία της Κύπρου έχοντας ως κεντρικό σχεδιαστικό άξονα την ιδέα του περίκλειστου “μυστικού” κήπου, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής οικιακής ζωής εισάγοντας την φύση σε αυτή, αντλώντας σχεδιαστική έμπνευση από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Κύπρου, και συγκεκριμένα της Λευκωσίας, όπου το συγκεκριμένο μοτίβο συναντάται αρκετά συχνά.


   

  Η Villa Charissa στο Hμεροβίγλι Σαντορίνης είναι επηρεασμένη από τις ιδιαιτερότητες του τοπίου.

  8. Cave House – Villa Charissa, Σαντορίνη, Εlly Alexiou

  H αρχιτέκτονας Έλλη Αλεξίου σχεδίασε την πολυτελή υπόσκαφη κατοικία Villa Charissa στο Hμεροβίγλι Σαντορίνης επηρεασμένη από τις ιδιαιτερότητες του τοπίου και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού, επιχειρώντας, παράλληλα, να προτείνει μια σύγχρονη εκδοχή υπόσκαφης κατοικίας.


   

  Μια εξοχική κατοικία στο Ρέθυμνο της Κρήτης σε στενή σχέση και σύνδεση με το πνεύμα του τόπου.

  9. Kαλοκαιρινή κατοικία στην Κρήτη – Polyergo Design & Build/ Chiara Armando και Vittoria Spinoni

  Η Polyergo Design & Build σε συνεργασία με τις αρχιτέκτονες Chiara Armando και Vittoria Spinoni σχεδίασε και κατασκεύασε μια εξοχική κατοικία στο Ρέθυμνο της Κρήτης σε στενή σχέση και σύνδεση με το πνεύμα του τόπου και το άγριο φυσικό τοπίο που την περιβάλλει.


   

  Μια εξοχική κατοικία σε μια απόκρημνη βραχώδη πλαγιά των Κυκλάδων.

  10. White Spirit House, Kυκλάδες – Sinas Architects

  Το γραφείο Sinas Architects σχεδίασε μια εξοχική κατοικία σε μια απόκρημνη βραχώδη πλαγιά των Κυκλάδων με απεριόριστη, μαγευτική θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου πελάγους.


   

  Μια εξοχική κατοικία στο νησί της Κέας αποσκοπώντας στην απόλυτη ενσωμάτωση του μονώροφου κτίσματος στη πλαγιά.

  11. Seven Οaks θερινή κατοικία στην Κέα – exés Architecture

  Το γραφείο exés Architecture σχεδίασε μια εξοχική κατοικία στο νησί της Κέας αποσκοπώντας στην απόλυτη ενσωμάτωση του μονώροφου κτίσματος στη πλαγιά, όπου τοποθετείται, προσφέροντας, παράλληλα, μαγευτικές θέες προς τη θάλασσα από τους επιμέρους χώρους κατοίκησης.

   

  //  ⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το archisearch.gr.

  Διαβάστε ακόμα: Τhe Bold Type – η Μπελ Επόκ επιστρέφει στην Πάτρα.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top