Δύο κατοικίες στο χωριό Βουρβούλος στη Σαντορίνη. Σαν να βγαίνουν μέσα από τον βράχο.

  Θαυμάζονται για την καινοτομία τους. Το Top10+1 Unbuilt Architecture 2020 παρουσιάζει δέκα και μια επιλεγμένες σχεδιαστικές προτάσεις που διακρίθηκαν την χρονιά που πέρασε για την καινοτόμο ερευνητική τους προσέγγιση στο πεδίο του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού από την κλίμακα της ιδιωτικής κατοικίας και πολυκατοικίας μέχρι την κλίμακα των δημόσιων κτηρίων και ανοιχτών υπαίθριων χώρων. Η ομάδα του Archisearch.gr τα εντόπισε και μας τα παρουσιάζει.

  Ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζεται από την αίσθηση κατοίκησης μέσα στο βράχο.

  1. Complex of two houses, Σαντορίνη, Kapsimalis Architects

  Το γραφείο Kapsimalis Architects σχεδίασε ένα σύμπλεγμα δύο κατοικιών έξω από το χωριό Βουρβούλος στη Σαντορίνη αντλώντας έμπνευση από το ιδιαίτερο τοπίο του νησιού και δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζεται από την αίσθηση κατοίκησης μέσα στο βράχο.


   

  Η νικητήρια πρόταση “Tree Crown” αποσκοπεί να μεταφράσει την λογοτεχνία του Ίψεν με αρχιτεκτονικούς όρους δημιουργώντας, ταυτόχρονα, έναν ανοιχτό πολιτισμικό κόμβο για την περιοχή.

  2. Ibsen Library, Νορβηγία, Kengo Kuma and Associates

  Το γραφείο Kengo Kuma and Associates σε συνεργασία με τους Mad arkitekter και Buro Happold Engineering κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό για την δημιουργία της Ibsen Library, μιας βιβλιοθήκης αφιερωμένης στον κορυφαίο θεατρικό συγγραφέα Χένρικ Ίψεν, στη γενέτειρά του στην πόλη Skien της Νορβηγίας. Η νικητήρια πρόταση “Tree Crown” αποσκοπεί να μεταφράσει την λογοτεχνία του Ίψεν με αρχιτεκτονικούς όρους δημιουργώντας, ταυτόχρονα, έναν ανοιχτό πολιτισμικό κόμβο για την περιοχή, σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον φυσικό τοπίο του πάρκου που καλείται να ενσωματωθεί το κτήριο, μια αρένα συμπερίληψης και εξωστρέφειας που θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη του κοινωνικού ιστού μέσα από καλλιτεχνικές και δημοκρατικές πρακτικές.


   

  Θέρετρο στην Αφρική με έμφαση στα γήινα χρώματα.

  3. Cyclus Hotel, Αφρική, Tense Architecture Network

  To Cyclus Hotel από το γραφείο Tense Architecture Network αποτελεί μία πρόταση για ένα θέρετρο στην Αφρική με έμφαση στα γήινα χρώματα, τη μονώροφη δόμηση, τα φυσικά υλικά και την κυριαρχία της άμμου.


   

  Η σχεδιαστική προτεραιότητα εστιάζεται στον σεβασμό προς την φυσική τοπογραφία της περιοχής.

  4. Αυτόνομες βίλες, Κάρπαθος, A&M Architects 

  Η ομάδα των A&M Architects σχεδίασε τρείς αυτόνομες βίλες στη Κάρπαθο θέτοντας ως σχεδιαστική προτεραιότητα τον σεβασμό προς την φυσική τοπογραφία της περιοχής, εντάσσοντας έντεχνα τα κτήρια στο ανάγλυφο του τοπίου έτσι ώστε να ενσωματώνονται πλήρως σε αυτό, από την μία πλευρά, προσφέροντας, ταυτόχρονα, απεριόριστη θέα στο Αιγαίο πέλαγος από την άλλη.


   

  Με τις ΜΕΣΟΤΟΙΧΙΕΣ η ομάδα επιχειρεί να γεφυρώσει τις δύο αντικρουόμενες πρακτικές που αναδύονται από το πρόβλημα τυπολογικής αναζήτησης χωρικών διατάξεων κοινωνικής κατοικίας.

  5. Συγκρότημα Κοινωνικής Κατοικίας, Λάρνακα, Papalampropoulos Syriopoulou Architecture Bureau

  Οι αρχιτέκτονες Λεωνίδας Παπαλαμπρόπουλος και Γεωργία Συριοπούλου από το γραφείο Papalampropoulos Syriopoulou Architecture Bureau σε συνεργασία με τον πολιτικό μηχανικό Μαρίνο Καττή και την μηχανολόγο μηχανικό Μαρία Μαγείρου απέσπασαν το 2ο Βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό “Συγκρότημα Κοινωνικής Κατοικίας στην Ενορία Αγίου Νικολάου” στο Δήμο Λάρνακας στη Κύπρο. Με τις ΜΕΣΟΤΟΙΧΙΕΣ η ομάδα επιχειρεί να γεφυρώσει τις δύο αντικρουόμενες πρακτικές που αναδύονται από το πρόβλημα τυπολογικής αναζήτησης χωρικών διατάξεων κοινωνικής κατοικίας – τη χρήση του κανόνα τυποποίηση / επανάληψη / ομοιομορφία από την μία πλευρά και το αίτημα για πολυπλοκότητα / διαφορετικότητα / πολλαπλότητα και εκδημοκρατισμό του σχεδιασμού από την άλλη – μέσω μιας πρότασης που επιδιώκει ν’ αποτελέσει ένα βιώσιμο κοινωνικό πρόγραμμα συμμετοχικού σχεδιασμού το οποίο, μέσα από ένα τεκτονικό σύστημα “κατάτμησης” και “αναδιανομής” του οικοπέδου στους μελλοντικούς χρήστες του, παρέχει τη δυνατότητα μετασχηματισμού και αναδιαμόρφωσης των ατομικών “ιδιοκτησιών” συμβάλλοντας, παράλληλα, στην ενίσχυση μιας πλουραλιστικής πόλης.


   

  Ενα μινιμαλιστικό μανιφέστο μιας κατοικίας που οργανώνεται στο χώρο ως ένας συμπαγής λευκός όγκος που αναδύεται από το έδαφος.

  6. House 6 °, Λαγονήσι, Mado Samiou Architecture

  Το House 6 ° από το αρχιτεκτονικό γραφείο Mado Samiou Architecture αποτελεί ένα μινιμαλιστικό μανιφέστο μιας κατοικίας που οργανώνεται στο χώρο ως ένας συμπαγής λευκός όγκος που αναδύεται από το έδαφος και καταλήγει να αιωρείται πάνω από αυτό σε περιστροφή 6 μοιρών δημιουργώντας έτσι μία ήπια, αρμονική αντίθεση με την υφιστάμενη τοπογραφία.


   

  Η πρόταση αποσκοπεί να επανασχεδιάσει τον λόφο ως τόπο αναστοχασμού.

  7. ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ ΠΑΝ.ΟΡΑΜΑ, Λυκαβηττός, Plaini and Karahalios Architects και MSB Landschaftsarchitekten

  Τα γραφεία Plaini and Karahalios Architects και MSB Landschaftsarchitekten παρουσιάζουν την πρόταση συμμετοχής τους στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών “ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ ΠΑΝ.ΟΡΑΜΑ” η οποία αποσκοπεί να επανασχεδιάσει τον λόφο ως τόπο αναστοχασμού, που λειτουργεί ταυτόχρονα ως φακός και καθρέπτης της σύγχρονης αθηναϊκής ζωής, μέσα από τρείς διακριτές και συνάμα αλληλοσυνδεόμενες σχεδιαστικές αφηγήσεις που αντιμετωπίζουν τον Λυκαβηττό ως τοπόσημο, παρατηρητήριο και πεδίο δράσεων αντίστοιχα.


   

  Στόχος του σχεδιασμού είναι η διάδραση και η πολιτισμική αλληλεπίδραση μεταξύ της σχολικής κοινότητας.

  8. The mountain of knowledge, Πράγα, Anagram Architecture & Urbanism και Gruppa Studio

  Τα γραφεία Anagram Architecture & Urbanism και Gruppa Studio – με έδρα το Ρότερνταμ και τη Βαρκελώνη αντίστοιχα – συμμετείχαν με την πρόταση “The mountain of knowledge” στο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το Νέο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο της περιοχής Dolní Měcholupy στη Πράγα της Τσεχίας θέτοντας ως στόχο του σχεδιασμού τη διάδραση και την πολιτισμική αλληλεπίδραση μεταξύ της σχολικής κοινότητας.


   

  Επιδιώκεται η επανάχρηση και μετατροπή των ρωμαϊκών δεξαμενών Piscina Mirabilis στη Νάπολη.

  9. Reuse the Roman Ruin – Piscina Mirabilis, Νάπολη, Bagua+Bhava

  Το γραφείο Bagua+Bhava συμμετείχε στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό “Reuse the Roman Ruin – Piscina Mirabilis” για την επανάχρηση και μετατροπή των ρωμαϊκών δεξαμενών Piscina Mirabilis στη Νάπολη, που οικοδομήθηκαν επί Αυτοκράτορος Αυγούστου τον 1ο μ.Χ. αιώνα, σε μουσείο σύγχρονης τέχνης.


   

  Η πρόταση οραματίζεται ένα χώρο φιλοξενίας φοιτητών που θα προάγει τη συμβίωση.

  10. Φοιτητικών εστιών ΤΕΠΑΚ, Λεμεσός, Fereos + Associates Architects και Petrās Architecture

  Τα γραφεία Fereos + Associates Architects και Petrās Architecture κέρδισαν το 2ο βραβείο στο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη μελέτη και επίβλεψη ανέγερσης των φοιτητικών εστιών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στην Λεμεσό. Η πρόταση οραματίζεται ένα χώρο φιλοξενίας φοιτητών που θα προάγει τη διαμόρφωση μιας επιστημονικής κοινότητας που θα βασίζεται στη συμβίωση και τη συνεργασία των μελών της.


   

  Ενα πολυεπίπεδο αστικό δημόσιο χώρο πολλαπλών χρήσεων.

  10+1. Independence Square , Μαυροβούνιο, Depólis &Ninoslav Krgovic 

  Οι αρχιτέκτονες Κωνσταντίνα Τζέμου και Tommaso Bernabò Silorata του γραφείου Depólis σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Ninoslav Krgovic κέρδισαν το πρώτο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την Independence Square στην πόλη Podgorica του Μοντενέγκρο προτείνοντας έναν πολυεπίπεδο αστικό δημόσιο χώρο πολλαπλών χρήσεων που εισάγει μια νέα αντίληψη για τον σχεδιασμό των “κοινών”, ένα χωρικό σχεδιασμό που παράγει ευμετάβλητους χώρους που προσαρμόζονται ιδανικά στις ποικίλες κοινωνικές, πολιτιστικές και εποχικές περιστάσεις.

   

  //  ⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το archisearch.gr.  

   

  Διαβάστε ακόμα: Tα 10+1 ωραιότερα interiors του 2020 στην Ελλάδα

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top