Παριζιάνικη αλεγκρία εν Αθήναις.

Όταν βγαίνω, ασφαλώς και θέλω να πίνω κρασί αντί για ποτό και προτιμώ να μπορώ να τσιμπήσω και κάτι αφού κρασί χωρίς φαγητό δεν πάει. Θέλω επίσης να μπορώ να δοκιμάζω περίεργα και διαφορετικά κρασιά. Στα wine bars δε συχνάζουν μόνο «ειδικοί» (το αντίθετο θα έλεγα, συχνάζουν κυρίως άνθρωποι που αγαπούν το κρασί αγνά και ερασιτεχνικά) οπότε το κλίμα πρέπει να είναι χαλαρό και καθόλου δήθεν ή επιτηδευμένο. Για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά και για έναν ακόμα, τους ανθρώπους πίσω από τα μαγαζιά αυτά, διάλεξα να μοιραστώ μαζί σας τα αγαπημένα μου στέκια για κρασί στην Αθήνα! Πάμε;

Στο Heteroclito συνοδεύσετε το κρασί σας με το καπνιστό χοιρομέρι Δράμας με τριμμένο ξηρό ανθότυρο, ελαιόλαδο, μαύρο πιπέρι και ψωμάκια.

Heteroclito: τα καλύτερα καλοκαιρινά after office κρασιά.

Αν έπρεπε να δώσω έναν υπότιτλο για το Heteroclito αυτός θα ήταν «τα καλύτερα καλοκαιρινά after office κρασιά». To λιλιπούτειο wine bar στον πεζόδρομο απέναντι από την Μητρόπολη φέρνει γαλλικό αέρα στο κέντρο της Αθήνας. Δεν ξέρω αν γι’ αυτό φταίει η καταγωγή της Madeleine αλλά μπορώ να σας πω με βεβαιότητα πως το Heteroclito μου θυμίζει τα κομψά και παρεΐστικα wine bars του Bordeaux!

Η λίστα με τα ποτήρια αλλάζει κάθε μήνα ενώ υπάρχει σταθερά μια εξαιρετικά εκτενής συλλογή από επιλογές σε μπουκάλι.

Με έμφαση στα «φυσικά» κρασιά αλλά και σε κρασιά από boutique και ιδιαίτερα οινοποιεία της Ελλάδας, το σίγουρο είναι πως πάντα μπορείτε να βρείτε κάτι διαφορετικό να δοκιμάσετε και να ανοίξετε λίγο παραπάνω τους γευστικούς και οινικούς ορίζοντες σας. Η λίστα με τα ποτήρια αλλάζει κάθε μήνα ενώ υπάρχει σταθερά μια εξαιρετικά εκτενής συλλογή από επιλογές σε μπουκάλι που μπορούν να ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς. Φυσικά νηστικό αρκούδι δεν… πίνει οπότε μπορείτε να συνοδεύσετε το κρασί σας με ποικιλίες αλλαντικών – τυριών ή με το δικό μου αγαπημένο Montreal (καπνιστό χοιρομέρι Δράμας με τριμμένο ξηρό ανθότυρο, ελαιόλαδο, μαύρο πιπέρι και ψωμάκια).  Για κλείσιμο θα σας προσφέρουν ρακί και καραμέλες τριαντάφυλλο Τσάρλεστον (αχ ναι!).

 

//Ηeteroclito, Φωκίωνος 2, Αθήνα, 21 0323 9406


 

Στο Paleo μπορείτε να πιείτε Taurasi, Condrieu και Sancerre χωρίς να τινάξετε την μπάνκα στον αέρα.

Ο πολύ minimal και cool χώρος του Paleo σου δημιουργεί οικειότητα και μια ανεπιτήδευτη χαλάρωση.

Paleo: η καλύτερη ποικιλία τυριών

Κρυμμένο ανάμεσα σε παλιές βιοτεχνίες και αποθήκες, σε μια γειτονιά του Πειραιά, βρίσκεται το απίθανο Paleo του Γιάννη Καϋμενάκη. Το Paleo είναι το μαγαζί που λατρεύω να επιστρέφω  και το έχω συνδέσει με απίστευτα βράδια, με ωραία κρασιά, κοριτσίστικα γέλια και… ossobuco. Για όλα τα παραπάνω σίγουρα ευθύνεται ο πολύ minimal και cool χώρος που σου δημιουργεί οικειότητα και μια ανεπιτήδευτη χαλάρωση με το που μπαίνεις αλλά και ο Γιάννης που είναι εξαιρετικός οικοδεσπότης.

H υπογράφουσα Wine Vixen του Andro, Εύα Μαρκάκη έξω από το Paleo. Eπί της υποδοχής, ένας ευγενής σκυλάκος.

Με τεράστια εμπειρία στο κρασί ο Γιάννης διαλέγει ότι καλύτερο κυκλοφορεί και δε διστάζει να κάνει και δικές του εισαγωγές. Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να πιείτε Taurasi, Condrieu και Sancerre χωρίς να τινάξετε την μπάνκα στον αέρα. Το μενού είναι μικρό αλλά εξαιρετικά περιεκτικό και καλοφτιαγμένο. Αν πετύχετε ossobuco μην χάσετε την ευκαιρία να το δοκιμάσετε μαζί με ένα ωραίο Chianti ή Barolo ενώ έχει σταθερά την καλύτερη ποικιλία τυριών της Αθήνας και απίθανο πατέ από συκωτάκια πουλιών.

 

//Paleo,  Πολυδεύκους 39, Πειραιάς,  21 0412 5204


 

To Μateria Prima έχει ωραία στημένη λίστα για κρασί σε ποτήρι και με αρκετές natural ή punk επιλογές.

Είτε στο Παγκράτι είτε στο Κουκάκι η εμπειρία είναι κάθε μα κάθε φορά αξιόλογη.

Materia Prima: για φαγητό σε άλλο level από τα συνήθη wine bars

To Materia είναι ο Μιχάλης, ο πιο χαρούμενος και γαμάτος τύπος στο χώρο του κρασιού (έχουμε αδυναμίες τι να κάνουμε!). Είτε στο Παγκράτι είτε στο Κουκάκι η εμπειρία είναι κάθε μα κάθε φορά αξιόλογη. Ωραία στημένη λίστα για κρασί σε ποτήρι και με αρκετές natural ή punk επιλογές αλλά και φανταστικό κελάρι για να διαλέξετε φιάλη για να πιείτε εκεί ή στο σπίτι. Καλά για φαγητό πάμε σε άλλο level που ξεφεύγει από αυτό που μπορείτε να βρείτε σε άλλα wine bars.

Ωραία στημένη λίστα για κρασί σε ποτήρι και με αρκετές natural ή… punk (!) επιλογές.

Μιλάμε για χειροποίητη πάστα, εξαιρετική επιλογή σε τυριά (που μπορείτε να πάρετε με το κομμάτι για το απόλυτο cheese and wine pairing), ευφάνταστα πιάτα με εποχιακές πρώτες ύλες (burrata με ψητά σταφύλια λέω και κλαίω, παρακαλώ να μπει και φέτος στο καλοκαιρινό μενού) και κάποια πιάτα με κρέας ή ψάρι. Πίσω από την εκτέλεση του μενού βρίσκονται δυο ταλαντούχα κορίτσια, η Ελεάννα Γραφάκου και η Δώρα Χρήστου (και μπράβο τους!). Bonus tip: εξαιρετική επιλογή για πρώτα ραντεβού μιας και είναι αρκετά ήσυχο και χαλαρό το κλίμα και το service φιλικό και διακριτικό (επίσης άμα βγει μάπα το καρπούζι το ρίχνεις στο κρασί, been there, done that!).

 

//Materia Prima,  Πλ. Μεσολογγίου 3, Παγκράτι,  21 0725 5171 & Φαλήρου 68, Κουκάκι, 21 0924 5935


 

Στo Warehouse ο μαέστρος Βασίλης Γεωγλερής δίνει ρεσιτάλ με εξαιρετικό tataki τόνου και μοσχαρίσιο φιλέτο με πατατούλες και μανιτάρια.

H wine vixen του Andro, Εύα Μαρκάκη δοκιμάζοντας κρασιά στο Warehouse (Φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro).

Warehouse: Το πιο βαβουριάρικο και hip από τα wine bars της Αθήνας

Στην αστική γειτονιά των Εξαρχείων, στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου βρίσκεται το (πρώτο) Warehouse. Με τελείως urban και βιομηχανικό στυλ και πολύ ωραίες και διαφορετικές παρέες στα γύρω τραπέζια (γίνεται χαμός και από ορθίους τα παρασκευοσάββατα), είστε σχεδόν καταδικασμένοι να αφήσετε πίσω τις σκοτούρες της δουλείας και να περάσετε καλά. Σε αυτό σίγουρα θα βοηθήσει και η αρκετά πλούσια λίστα κρασιών με αρκετές επιλογές και σε ποτήρι.

Χταπόδι με χόρτα, πουρέ γογγύλι και σάλτσα κόκκινων φρούτων και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Οι συνδυασμοί στο Warehouse είναι αξιοπρόσεκτοι.

Εγώ ας πούμε ξεκινάω πάντα με ένα Riesling και μετά προχωράω κλιμακωτά σε πιο πλούσια βαρελάτα λευκά και κλείνω με κάποιο πληθωρικό κόκκινο. Με απλά λόγια φτιάχνω το δικό μου flight όπως μπορείτε να κάνετε κι εσείς για να δοκιμάσετε πολλά και διάφορα. Στο φαγητό ο μαέστρος Βασίλης Γεωγλερής δίνει ρεσιτάλ με εξαιρετικό tataki τόνου, πεντανόστιμες μπρουσκέτες και το λατρεμένο μοσχαρίσιο φιλέτο με πατατούλες και μανιτάρια (μιαμ!). Επίσης σερβίρει πολύ ωραίο brunch και θεϊκό καφέ που μπορείτε να πάρετε και για το σπίτι.

//Warehouse, Βαλτετσίου 21, Αθήνα,  21 5540 8002


 

Στo Oinoscent συνοδεύσετε το κρασί σας με custom made πλατό τυριών και υπέροχο μοσχαρίσιο carpaccio.

Στο Oinoscent μπορείτε να βρείτε σχεδόν τα πάντα γύρω από το κρασί. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και τα πιάτα του.

Oinoscent: σας υποδέχεται ο 2 φορές Καλύτερος Έλληνας Οινοχόος

Το άφησα τελευταίο γιατί δεν ξέρω πως μπορώ να είμαι αντικειμενική για το Oinoscent γιατί πολύ απλά κάθε φορά μου μπαίνω νιώθω πως γυρίζω «σπίτι». Με το Oinoscent άνοιξαν οι ορίζοντες μου στο κρασί όταν ακόμα σπούδαζα Κλινική Βιοχημεία και πέρναγα εκεί κάποια από τα διαλείμματά μου. Εκεί γνώρισα ανθρώπους που σήμερα είναι αγαπημένοι φίλοι και κάποιους από τους μεγαλύτερους «έρωτες» της ζωής μου όπως το Astralis Clarendon Hills και το Triadique του Δαλαμάρα. Ας αφήσουμε το μελό όμως και ας περάσουμε στο δια ταύτα. Στο Oinoscent μπορείτε να βρείτε σχεδόν τα πάντα, από παλιές χρονιές μυθικών κρασιών μέχρι mainstream ροζέ, νατουραλιές και iconic κρασιά του παγκόσμιου αμπελώνα.

Custom made πλατό τυριών και αλλαντικών με μια ευρεία γκάμα κρασιών. Το Oinoscent ξέρει…

Το έχω ξαναπεί εξάλλου πως το κελάρι του είναι ένα από τα δυο μέρη (το άλλο ήταν ο Καλογήρου της Πανδρόσου) στα οποία θα μπορούσα να ζήσω. Παράλληλα τα παιδιά που δουλεύουν εκεί είναι μεγάλοι γνώστες του είδους (αρκεί να σας πω πως συνιδιοκτήτης είναι ο Άρης Σκλαβενίτης, 2 φορές Καλύτερος Έλληνας Οινοχόος, όχι αστεία)  και μπορείτε να αφεθείτε στα χέρια τους για μια φανταστική οινική εμπειρία. Φυσικά μπορείτε να συνοδεύσετε το κρασί σας με custom made πλατό τυριών, υπέροχο μοσχαρίσιο carpaccio, bao buns, κριθαρώτο μανιταριών με τρούφα και Ανδριώτικο τυρί και φυσικά την κλασσική και αγαπημένη σαλάτα με τοματίνια, παντζάρι, χώμα από παξιμάδι χαρουπιού και burrata.

 

//Oinoscent, Βουλής 45-47, Αθήνα, 21 0322 9374

 

Διαβάστε ακόμα: Δοκιμάσαμε κορυφαία Bordeaux του 2020 – αξίζει να αγοράσετε «en primeur»;

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top