Σκεφτείτε τα μακροβούτια από τώρα (George Vitsaras / SOOC).

Το να συζητάς για διακοπές εν μέσω καραντίνας, και με το άγχος της επόμενης ημέρας να είναι αδιάκοπα μέσα στο μυαλό του καθενός, μπορεί και να συνιστά ευσεβή πόθο. Κι όμως, σε τέτοιες άσχημες στιγμές είναι που πρέπει να κάνουμε υψιπετείς σκέψεις. Μπορεί το σώμα να είναι καθηλωμένο μέσα σε τέσσερις τοίχους, το μυαλό όμως μπορεί να ταξιδεύσει όπου εκείνο θέλει.

Από την άλλη, οσονούπω αυτός ο εγκλεισμός θα είναι παρελθόν και θα ξεκινήσουμε από την αρχή να χτίζουμε μια καθημερινότητα με «υλικά» που γνωρίζουμε πριν από την τρομαχτική έλευση του κορονοϊού και με καινούργια που θα μας οπλίσει η νέα πραγματικότητα που θα ζήσουμε. Μέσα σ’ αυτή τη λογική εντάσσονται και οι θερινές διακοπές.

Η ζωή είναι αγρίως πιο ενδιαφέρουσα και συναρπαστική. Οι διακοπές είναι μέρος της ζωής μας.

Υπό άλλες συνθήκες, τώρα θα ήταν η ώρα να κάνουμε τα σχέδιά μας για το καλοκαίρι. Να επιλέγουμε τόπο για τις διακοπές μας. Να σκεπτόμαστε με ποιους θα πάμε και πού. Φυσικά, τα πάντα μπήκαν σε αναστολή λόγω των συνθηκών. Αυτό το pause mode, όμως, δεν θα πρέπει να μείνει για καιρό. Ναι, η κατάσταση δεν θα είναι εύκολη από εδώ και πέρα. Το γνωρίζουμε όλοι κι ας ξέρουμε πως βαδίζουμε σε αχαρτογράφητες περιοχές. Τι θα έχει μείνει ανέπαφο μετά την έξοδο από την καραντίνα, μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Η ζωή, όμως, είναι αγρίως πιο ενδιαφέρουσα και συναρπαστική. Οι διακοπές είναι μέρος της ζωής μας και τώρα τις έχουμε περισσότερο ανάγκη από ποτέ. Η αλήθεια είναι ότι και η χώρα μας έχει ανάγκη τον τουρισμό. Τα έσοδα από την εθνική «βιομηχανία» ξεπερνούν το 20% του ΑΕΠ. Αυτήν τη στιγμή δεν ξέρουμε αν θα έχουμε ξένους τουρίστες, πόσους και από ποιες χώρες. Ούτε ξέρουμε, αν αυτοί που έρθουν στα μέρη μας θα χρειαστεί να κάνουν τεστ που θα αποδεικνύουν πως είναι υγιείς. Το πιο πιθανό είναι φέτος να μην έχουμε το συνήθη κύματα τουριστών από το εξωτερικό. Θα μας λείψουν, αλλά οφείλουμε να δούμε τη συγκυρία και να αναμετρηθούμε μ’ αυτήν. Τα νησιά μας θα είναι να περιμένουν -πλέον- εμάς. Είναι ευκαιρία να γνωρίσουμε ξανά τον τόπο μας με άλλα μάτια. Πιο καθαρά.

Οι φορείς του ελληνικού τουρισμού είναι σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς το ξένο «πορτοφόλι» είναι αυτό που γεμίζει τον κορβανά των εσόδων. Ναι, αλλά είμαστε κι εμείς. Μπορεί τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες να κάνουμε μετρημένες διακοπές λόγω οικονομικής στενότητας, όμως, φέτος είναι μια διαφορετική συνθήκη.

Αν έχεις δίπλα σου τα προσφιλή σου άτομα ακόμη και μια αγγουροντομάτα μοιάζει με θεσπέσιο έδεσμα υψηλών προδιαγραφών.

Αν προηγουμένως διαμαρτυρόμασταν για τις τσιμπημένες τιμές των ξενοδοχείων ή των εστιατορίων στα ελληνικά νησιά (κάποιες φορές δικαίως), τώρα, λόγω του νόμου της προσφοράς και της ζήτησης, είναι δεδομένο πως θα βρούμε παροχές που δεν θα μας αναγκάζουν να ξύσουμε τον πάτο του πορτοφολιού μας. Η νέα κατάσταση θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων τους πάντες σε μια αναπροσαρμογή των τιμών προς τα κάτω. Να μια καλή ευκαιρία να  περάσουμε κάποιες ημέρες σε ένα νησί που υπό άλλες συνθήκες δεν θα το συζητούσαμε.

Μια άλλη αλλαγή με θετικό πρόσημο: ίσως αναπροσαρμόσουμε κι εμείς αυτό που θεωρούμε «ιδανικές διακοπές». Είναι το πεντάστερο ξενοδοχείο και το εστιατόριο με τον γκουρμέ κατάλογο μόνον αυτά που πρέπει να σκεφτόμαστε; Φυσικά, είναι κι αυτά και όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα να τα γεύεται, καλώς κάνει. Δεν τα παίρνει από την τσέπη μας στο κάτω κάτω.

Όμως, υπάρχει και ένας πιο «φυσικός» τρόπος να γευτούμε τη χαρά. Το σημαντικότερο είναι να έχουμε κοντά μας τους ανθρώπους που αγαπάμε και να είναι υγιείς. Να κάτι που μας δίδαξε ο κορωνοϊός. Αν έχεις δίπλα σου τα προσφιλή σου άτομα ακόμη και μια αγγουροντομάτα μοιάζει με θεσπέσιο έδεσμα υψηλών προδιαγραφών. Δεν κατεβάζουμε το δείκτη των προσδοκιών μας, απλώς βάζουμε σε σωστή διάσταση τι αξίζει πραγματικά και τι όχι.

Σκεφτείτε τη χρυσή άμμο, τις ηλιόλουστες παραλίες, την αρμύρα, τα φύκια να κολλούν στο βρεγμένο δέρμα σας.

Αξίζει να ανακαλύψουμε τις ερημικές παραλίες, να φάμε σε ταβερνάκια, να γνωρίσουμε το αυθεντικό ελληνικό καλοκαίρι με τη δωρικότητα που του αξίζει. Ας μην ξεχνάμε πως εμείς οι Έλληνες το λιτό βίο -αλλά και πλέρια ουσιαστικό- τον έχουμε στο dna μας. Μπορεί να τον ξεχάσαμε στα χρόνια της ευζωίας, αλλά πλέον αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε πως τα ουσιώδη βρίσκονται εντελώς αλλού.

Αξίζει να στηρίξουμε κι εμείς την ελληνική οικονομία όχι γενικά και αόριστα αλλά, επιλέγοντας, θα δώσουμε τα χρήματά μας σε μικρές ξενοδοχειακές μονάδες. Να στηρίξουμε τους μερακλήδες της ελληνικής κουζίνας. Είναι σίγουρο πως θα πιάσουν τόπο τα χρήματά μας. Αν το σκεφτούμε «συνεργατικά», τότε, με κάποιον τρόπο όλοι θα τραβήξουμε το κάρο από τη λάσπη.

Κατόπιν τούτων: σκεφτείτε τη χρυσή άμμο, τις ηλιόλουστες παραλίες, την αρμύρα, τα φύκια να κολλούν στο βρεγμένο δέρμα σας. Σκεφτείτε μακροβούτια και στιλπνές απολαύσεις. Μην το αφήνετε για μετά, ο καιρός είναι τώρα. Και η ζωή επίσης.

 

Διαβάστε ακόμα: 10 πράγματα που θα μας λείψουν από την καραντίνα.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top