H κατοικία συγχωνεύει αβίαστα τη σύγχρονη αρχιτεκτονική με τη φύση.

  Τιμώντας τα φυσικά τοπία της περιοχής, το αρχιτεκτονικό γραφείο block722 σχεδίασε τη Villa Apollon στη νότια άκρη της Λευκάδας. Η εν μέρει υπόσκαφη κατοικία συγχωνεύει αβίαστα τη σύγχρονη αρχιτεκτονική με τη φύση, αξιοποιώντας στο έπακρο το φυσικό πλαίσιό της, με σεβασμό στο καταπράσινο περιβάλλον της.

  O χώρος του καθιστικού λούζεται στο φως.

  Οι αρχιτέκτονες του block722 με έδρα την Αθήνα κλήθηκαν να δημιουργήσουν την ιδιωτική εξοχική κατοικία, ενωμένη με μια ξεχωριστή δομή που στεγάζει τέσσερα δωμάτια. Το οικόπεδο βρίσκεται στην πλαγιά ενός γκρεμού με θέα τα γαλάζια νερά του Ιονίου. Μπαίνοντας στην τοποθεσία από την ψηλότερη πλευρά, οι επισκέπτες οδηγούνται στο κύριο σπίτι μέσω μιας μεγάλης ράμπας. από εκεί, μια σειρά από πλακόστρωτες βεράντες και ένα στενό, φυσικό μονοπάτι οδηγούν σε μια μικρή, απόμερη βραχώδη παραλία από κάτω.

  Η πέτρα συνδυάζεται αρμονικά με το ξύλο.

  Για να διατηρηθεί η διακριτικότητα και να υπάρχει ωφέλεια της άπλετης θέας, η ομάδα σχεδιασμού βύθισε εν μέρει το σπίτι στη γη.

  Στο σχεδιασμό και την κατασκευή της βίλας, οι αρχιτέκτονες μελέτησαν αρκετά την ξεχωριστή τοπογραφία του οικοπέδου. Για να διατηρηθεί η διακριτικότητα και να υπάρχει ωφέλεια της άπλετης θέας, η ομάδα σχεδιασμού βύθισε εν μέρει το σπίτι στη γη.

  Ο χώρος της πισίνας βλέπει το γαλάζιο της θάλασσας.

  Η αρχιτεκτονική ακολουθεί τις φυσικές τοπογραφικές γραμμές, οι οποίες τελικά καθόρισαν την κάτοψη και τη γραμμή της οροφής. Αυτό όχι μόνο διασφαλίζει ότι η διάταξη ταιριάζει άψογα και με σεβασμό στο τοπίο και παραμένει σχεδόν αόρατη από τον παραπάνω δρόμο, αλλά επιτρέπει επίσης στο εσωτερικό να προσανατολίζεται  προς τη θέα στη θάλασσα.

  Η επικοινωνία του «μέσα» με το «έξω» είναι άμεση.

  Οι εσωτερικοί χώροι είναι άκρως μοντέρνοι, και αναδίδουν γλυκιά ηρεμία.

  Μπαίνοντας μέσα από την μπροστινή πόρτα της βίλας, οι μεγάλοι ορίζοντες και η καθαρή γραμμή όρασης σε όλο το σαλόνι και προς τη θάλασσα, εισάγουν αμέσως μια αίσθηση χωρικού δράματος. Πιο μέσα, η κύρια κατοικία περιλαμβάνει έναν μεγάλο ενιαίο χώρο καθιστικού, που πλαισιώνεται από μια κύρια σουίτα και δύο επιπλέον υπνοδωμάτια.

  Η κύρια κατοικία περιλαμβάνει έναν μεγάλο ενιαίο χώρο καθιστικού, που πλαισιώνεται από μια κύρια σουίτα και δύο επιπλέον υπνοδωμάτια.

  Μια ξεχωριστή υπαίθρια τραπεζαρία και μια σκιερή, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα για μπάρμπεκιου βρίσκονται δίπλα στην πισίνα. Όλα τα δωμάτια διαθέτουν ξύλινο σκελετό iroko, τζάμια από το δάπεδο μέχρι την οροφή στραμμένα προς το νερό, με το σαλόνι να περιλαμβάνει ανοίγματα τόσο στην πίσω όσο και στην μπροστινή πρόσοψη.

  Η πανοραμική όψη της βίλας.

  Τα δάπεδα είναι είτε φυσική πέτρα είτε terrazzo – φτιαγμένα από ντόπιους τεχνίτες.

  Τα φυσικά υλικά, τόσο στην κύρια κατοικία όσο και στους ξενώνες, συμπληρώνουν τη σοβατισμένη κατασκευή από σκυρόδεμα και «συνομιλούν» με την άγρια ​​μεσογειακή βλάστηση γύρω από την τοποθεσία. Ως αποτέλεσμα, οι εσωτερικοί χώροι είναι άκρως μοντέρνοι, και αναδίδουν γλυκιά ηρεμία.

  Το καταφύγιο είναι αγκυρωμένο στην τοποθεσία του, εγγενώς συνδεδεμένο με το πλαίσιό του.

  Τα δάπεδα είναι είτε φυσική πέτρα είτε terrazzo – φτιαγμένα από ντόπιους τεχνίτες. Μια σύγχρονη ξύλινη οροφή από πηχάκια από ξύλο τικ γίνεται κεντρικό χαρακτηριστικό στους χώρους διαβίωσης. Ταυτόχρονα, οι κατά παραγγελία πόρτες από μασίφ ξύλο ενισχύουν τη συνολική αίσθηση ότι αυτό το καταφύγιο είναι αγκυρωμένο στην τοποθεσία του, εγγενώς συνδεδεμένο με το περιβάλλον του.

   

  // Φωτογραφίες: Γιώργος Κορδάκης.

   

  Διαβάστε ακόμα: Τα νέα, φουτουριστικά ξύλινα γραφεία του Ομίλου Ωνάση.

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top