Το γραφείο Sinas Architects σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Μαρία Μαμούρα ολοκλήρωσε μια εξοχική κατοικία στη περιοχή Καλό Αμπέλι στη Σέριφο αντλώντας σχεδιαστική έμπνευση από τις τοπικές «ξερολιθιές», το παραδοσιακό σύστημα οργάνωσης και καλλιέργειας του κυκλαδίτικου τοπίου, και αποσκοπώντας στη μορφολογική επανερμηνεία του κλασικού μοντέλου της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής με σεβασμό στις επιμέρους τεχνικές και στοιχεία.
Αποτέλεσμα των παραπάνω η δημιουργία μιας ξεχωριστής κατοικίας που ενσωματώνεται στο περιβάλλον φυσικό τοπίο ως αναπόσπαστο κομμάτι του, με τη βοήθεια του φυτεμένου δώματος, σε σημείο που να καθίσταται σχεδόν αόρατη από μακριά προσφέροντας, ταυτόχρονα, υπέροχες θέες στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου πελάγους.
Ο βασικός στόχος της μελέτης ήταν να πειραματιστούν οι αρχιτέκτονες με μία εναλλακτική μορφή για το κλασσικό μοντέλο κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής σεβόμενοι όμως όλα τα επιμέρους στοιχεία που το απαρτίζουν με βασικό γνώμονα η παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον να είναι ήπια και το κτίριο θα επιδιώξει την μέγιστη αφομοίωση του μέσα σ ’αυτό.
Τι απαρτίζει λοιπόν τον φυσικό περιβάλλοντα χώρο; Η απότομη χωμάτινη και πέτρινη πλαγιά, η άγρια βλάστηση (ξερόχορτα, ακανθώδη φυτά), τα ιδιαίτερα και μεγάλα βράχια και οι ξερολιθιές.
Η αφετηρία των σχεδιαστών είναι η ξερολιθιά. Οι αρχιτέκτονες φαντάστηκαν την πρόσοψη της κατοικίας σαν μία τέτοια ξερολιθιά που εκτείνεται από τη μία άκρη του γεωτεμαχίου έως την άλλη με μία ήπια καμπύλη που χορεύει και ελίσσεται. Βγαίνοντας προς τα έξω αποκτά ύψος ενώ παράλληλα δημιουργεί χώρο εσωτερικά. Για να επιτευχθεί αυτό όλοι οι χώροι τοποθετήθηκαν σειριακά για να μπορέσουν να δώσουν το μεγάλο μήκος που απαιτείται.
Από τα πιο έντονα στοιχεία της κλασικής κυκλαδίτικης κατοικίας είναι και το δώμα της. Ιδιαίτερα όταν αυτό είναι ορατό λόγο θέσης. Η επόμενη μεγάλη απόφαση ήταν να εξαφανισθεί αυτή η μεγάλη επιφάνεια του δώματος ενοποιώντας το με το υπόλοιπο χωμάτινο και πέτρινο έδαφος.
Το δώμα σκεπάζεται με χώμα και θα αναπαραχθεί πάνω σε αυτό το φυσικό τοπίο με την αντίστοιχη βλάστηση. Η συνέχιση της πλαγιάς επάνω στο δώμα γίνεται με εξαιρετικά ομαλό τρόπο.
Μάλιστα η χωμάτινη επιφάνεια του δώματος έχει ελαφρά καμπύλη (δεν είναι επίπεδη) και αυτό την αφομοιώνει ακόμα περισσότερο με το τοπίο. Αν εξαιρέσει κανείς τις βατές επιφάνειες (βεράντες και αίθριο) όλο το υπόλοιπο κτίριο θα είναι αόρατο από την επάνω πλευρά του γεωτεμαχίου και από το δρόμο.
Φωτογραφίες: Γιώργος Κορδάκης
// ⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το archisearch.gr.
Διαβάστε ακόμα: «Hedonistic Π»: Καλιφόρνια; Όχι, Αίγινα!