Το εορταστικό μουσικό πρόγραμμα θα είναι προσαρμοσμένο στο πνεύμα των ημερών με έργα Χέντελ, Μπαχ, Μότσαρτ και Καλομοίρη.

Σίγουρα δεν είναι το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό όργανο της Ελλάδας ή των Βαλκανίων – αντιθέτως είναι από τα πιο μικρά που βρίσκονται σε εκκλησίες ή συναυλιακούς χώρους – αλλά μάλλον είναι αυτό στο οποίο έχουν παίξει οι περισσότεροι διεθνείς οργανίστες τα τελευταία χρόνια. Αναφέρομαι βέβαια στο εκκλησιαστικό όργανο στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου όπου αύριο Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί η Χριστουγεννιάτικη συναυλία του Φεστιβάλ ΑΝΩ στις 20:00 με ελεύθερη είσοδο και ζωντανή μετάδοση μέσω Facebook και YouTube.

Για τους φίλους της μουσικής και του εκκλησαστικού οργάνου το Φεστιβάλ ΑΝΩ δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν αξιόλογους οργανίστες και σπάνιο ρεπερτόριο σε όλη τη διάρκεια του λειτουργικού έτους, και για τους φίλους της Σύρου μια ευκαιρία να διατηρήσουν νοερά την επαφή με το αγαπημένο νησί στις σημαντικές εορταστικές στιγμές του έτους.

Στην αυριανή συναυλία εμφανίζεται ένα επιτυχημένο μουσικό δίδυμο, η σοπράνο Γεωργία Μπαλαμπίνη και η οργανίστα Μαγδαληνή Καλοπανά. Οι δύο αξιόλογες μουσικοί στα διαλείμματα της πανδημίας περιέτρεξαν την Ελλάδα ερμηνεύοντας τα Laudi Duecentesche του Marco Sofianopoulo (1952-2014). Πρόκειται για 21 Μεσαιωνικούς Ιταλικούς Αίνους του 13ου και 14ου αιώνα που ο ελληνικής καταγωγής οργανίστας και εκκλησιαστικός μουσικός από την Τριέστη είχε επεξεργαστεί και μεταγράψει για φωνή και όργανο. Ο γράφων τις είχε παρακολουθήσει με ιδιαίτερη μουσική χαρά και κατάνυξη σε αυτο πρόγραμμα όταν το ερμήνευσαν στον Ιερό Καθολικό Ναού Αγίου Λουκά Ν. Ηλακλείου Αττικής (Σάββατο 6.11.2021) και έκτοτε στο ομώνυμο ηχογράφημα που κυκλοφόρησε από την Irida Classics.

Η Νεανική Χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων.

Το εορταστικό μουσικό πρόγραμμα που θα ακούσουμε αύριο και όσο καιρό παραμείνει στο διαδίκτυο θα είναι προσαρμοσμένο στο πνεύμα των ημερών με έργα Χέντελ, Μπαχ, Μότσαρτ και Καλομοίρη – κάτι που είναι εξαιρετικά σπάνιο σε συναυλίες εκκλησιαστικού οργάνου – αλλά και εκκλησιαστικούς ύμνους και κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Μαζί με τις δύο μουσικούς θα συμπράξει και η Νεανική Χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων σε διεύθυνση Νίκου Ρούσσου και Έλλης Γούναρη.

Συμπληρωματικά προς τη μουσική, η Χριστουγεννιάτικη Συναυλία αποτελεί και αφορμή για μια ακόμη συνεργασία του Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» με τo Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής Σύρου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με το σχεδιασμό ενός αναμνηστικού για τα μέλη της Νεανικής Χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων που θα λάβουν μέρος στην εκδήλωση. Το αντικείμενο σχεδιάστηκε από τον δευτεροετή φοιτητή Αναστάσιο Καραμάνο κατά τη διεξαγωγή του μαθήματος «Στούντιο 3» και η μελέτη κατασκευασιμότητας και η τελική υλοποίηση της κατασκευής πραγματοποιήθηκε από τον Νικόλαο Εξελζέ (3D Extruder) σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Μπάιλα.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top